Omgangsregeling vader met psychische problemen • Leggle

Mijn (ex) partner heeft psychische problemen

Of iemand een psychische stoornis heeft, kan alleen worden vastgesteld door een arts. Soms heb je het vermoeden dat dit het geval is, maar is dit niet aangetoond. Wel vind je de omgang met je ex partner moeilijk en waren er veel problemen tijdens jullie relatie. En dus ook tijdens de scheiding. Als er kinderen in het spel zijn, zullen jullie een ouderschapsplan en omgangsregeling moeten opstellen. Het zou kunnen dat jij je je ex niet geschikt vindt voor omgang met jullie kind(eren). Je wilt de omgangsregeling mogelijk weigeren.  Dat kan niet zomaar. Volgens de wet hebben beide ouders het recht op omgang. Dit is over het algemeen ook in belang van het kind zelf.

Problemen met omgang?

Laat het niet uit de hand lopen.

Houd het zakelijk en handel in het belang van jullie kind. Laat mij je daarbij helpen.

Omgangsregeling vader met psychische stoornis

Als de vader een psychische problemen heeft, kan dit ernstige problemen opleveren bij het nakomen van de omgangsregeling. Communicatie is moeilijk, er ontstaat ruzie of de moeder wil het kind niet afgeven. Mogelijk is de vader narcistisch  of is er sprake van drank- en drugsmisbruik. Wanneer de psychische stoornis is vastgesteld door een arts, dan kan dat gevolgen hebben. Wanneer de vader door een psychische stoornis niet voor het kind kan zorgen, kan de rechter hem uit het gezag ontheven.

Opmerking: Dit voorbeeld gaat over een vader met een psychische stoornis. Uiteraard kan het ook de moeder zijn die last heeft van geestelijke problemen. In beide gevallen is het inschakelen van professionele hulp aan te raden.

Mediation kan ook

Zoek samen een oplossing

Het is in het belang van jullie kind om er geen strijd van te maken. Probeer liever eerst met hulp met een mediator met elkaar in gesprek te gaan. 

Omgangsregeling met vader beperken of ontzeggen

Als de strijd tussen beide ouders groot is, ligt daar vaak een psychische stoornis achter bij één van beide ouders. Lopen de verhalen van beide ouders – en eventueel de kinderen – zo ver uiteen dat ze niet tegelijkertijd waar kunnen zijn? Dan is het haast zeker dat er bij één van beide ouders sprake is van een psychische stoornis. In dat geval kan je samen met een advocaat pleiten voor een psychologisch onderzoek bij de vader. Als één van beide ouders lijdt aan een geestelijke stoornis kan deze zelfs uit het ouderlijk gezag worden ontheven. Er moet daarvoor wel een diagnose zijn van een arts waaruit blijkt dat de ouder niet voor het kind kan zorgen. Dit is een ingrijpende maatregel, die niet zomaar wordt toegepast.

Dit kan niet langer

Handel in het belang van je kind

Pas als je weet wat jouw rechten en plichten zijn, kan je de juiste stap zetten.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan