Omgangsregeling narcistische vader • Leggle

Ouderschapsplan opstellen met narcistische vader

Bij een echtscheiding zijn ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin staan de afspraken die jullie maken over onder andere de alimentatie en de omgangsregeling. Een omgangsregeling opstellen met een narcistische vader kan een uitdaging zijn. Probeer in ieder geval ruzie te voorkomen. Jullie hebben beiden recht om jullie kind te zien en zullen dus afspraken moeten maken. Hoe lastig dat ook is.

Waarom juridische hulp inschakelen?

  • zo voorkom je dat de situatie escaleert.
  • je weet wat jouw rechten en plichten zijn.
  • voorkom dat je kind de dupe wordt.

Voorkom een vechtscheiding

Samen komen we eruit

Goede afspraken met een narcistische vader kan erg moeilijk zijn. Een mediator zorgt dat jullie beiden het woord krijgen en helpt jullie om realistische afspraken te maken die ook nagekomen kunnen worden.

Omgangsregeling wordt niet nagekomen door narcistische vader

Ook na de echtscheiding zullen beide ouders nog met elkaar te maken krijgen. Er is namelijk een omgangsregeling, en je bent beiden verplicht je daaraan te houden. Zeker als één van beide partners narcistisch is, kan dit problemen opleveren. De omgangsregeling wordt niet nagekomen of het kind wil niet naar de vader. Probeer er eerst samen uit te komen, bijvoorbeeld samen met een mediator. Blijft je ex de afspraken structureel niet nakomen? Dan kan je naar de rechter stappen. Hij kan geen strafrechtelijke sancties opleggen, maar bijvoorbeeld wel een dwangsom voor iedere dag dat de regeling niet wordt nagekomen.

Afdwingen met een dwangsom

Ik weet wat jouw kansen zijn.

Of zelfs een kort geding procedure starten. Het kan nodig zijn om je ex partner aan de omgangsregeling te houden.

Onmogelijk gedrag aantonen bij de rechter

Narcisme wordt door rechters niet gezien als een psychische aandoening. Het argument dat je ex narcistisch is, zal dus niet genoeg zijn om hem de omgang te ontzeggen. Het belang van het kind gaat altijd voor. Heb je het vermoeden dat het gedrag van je ex nadelig is voor jullie kind? Dan kan je wel proberen om hem via de rechter de omgangsregeling te ontzeggen. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je ex onmogelijk gedrag vertoont. Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden met alle feiten, data, tijdstippen en namen van getuigen in deze situaties.

Sprake van kindermishandeling

Komt na jullie scheiding het kind terecht bij de narcistische ouder? In het ergste geval is de situatie bij deze ouder zeer nadelig van het kind. Als je bang bent dat er sprake is van kindermishandeling kan je daar aangifte van doen. Doe dit alleen als dit echt het geval is en niet om je ex een hak te zetten. Dit maakt de situatie vaak alleen maar moeilijker voor je kind.

De omgangsregeling werkt niet

Samen stappen we naar de rechter

Wil je dat de omgangsregeling gewijzigd of zelfs beëindigd wordt? Dan zal je de rechter moeten zien te overtuigen met zwaarwegende argumenten.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan