Omgangsregeling baby en vader · Leggle

Scheiden met een baby

omgangsregeling baby

In de leeftijdsfase van 0-2 jaar hechten kinderen zich aan hun vader en moeder. De moeder is meestal de primaire verzorger. Omdat zij altijd aanwezig is om in de behoeften van een baby of peuter te voorzien, ontwikkelt het kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. De hechting met de vader vindt plaats in de eerste 3 levensjaren. Deze band moet worden opgebouwd door regelmatig contact tussen het kind en de vader. Door de omgang langzaam op te bouwen, kunnen de vader en moeder samen toewerken naar een co ouderschap.

Voorkom dat je je kind helemaal niet meer ziet

Ik zorg dat de situatie de-escaleert.

Voor veel vaders is dat een begrijpelijke zorg. Allereerst is belangrijk te voorkomen dat de situatie (verder) escaleert, zodat jij en je ex-partner in gesprek blijven. Jullie hebben één gezamenlijk belang, dat van jullie baby. Wat is voor jullie kleintje het beste? Ik ga je helpen de afspraken hierover vast te leggen en zorgen dat jij jouw baby zo vaak mogelijk ziet.

Rechten van de vader

In principe heeft elke (biologische) vader recht op een omgangsregeling baby. Als een baby 3 maanden is, hebben zij zelfs al een band opgebouwd. Meestal blijven jonge kindjes bij hun moeder wonen met zeer regelmatig contact met de vader. Het is dat geval wel belangrijk dat beide ouders goed met elkaar om blijven gaan en op een normale manier met elkaar kunnen communiceren. Er kunnen ook uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld wanneer de vader agressief is of de ouders niet goed met elkaar omgaan.

Ouderschapsplan opstellen

Het opstellen van een ouderschapsplan is een belangrijke stap bij het vaststellen van de omgangsregeling. Daarin leg je de afspraken vast over de omgang, opvoeding en verzorging van jullie kind. Het is mogelijk om de omgangsregeling baby te regelen per levensjaar. Dan leg je bijvoorbeeld vast wat er gebeurt als het kind 6 maanden, 1 jaar en 4 jaar (en goed gewend op de basisschool) is. Op die manier kunnen jullie samen toewerken naar een co ouderschap. Laat je bij het maken van het ouderschapsplan en de omgangsregeling baby begeleiden door een jurist of mediator. Zij hebben ervaring en kunnen helpen afspraken te maken die in het belang zijn van jullie baby.

Omgangsregeling baby, er alsnog uitkomen met je ex

Weet wat jouw rechten en plichten hierin zijn

Een ouderschapsplan opstellen, kan juist helpen. Het dwingt jullie stappen te zetten vanuit het gezamenlijke belang: de kleine.

Omgangsregeling baby voorbeeld

Een omgangsregeling van 1 keer in de 14 dagen of een co ouderschap werkt niet voor een pasgeboren baby of jong kind. En co ouderschap wordt meestal pas aangeraden vanaf het zesde levensjaar of wanneer kinderen hier zelf voor kiezen. Het is vaak beter dat baby’s tot 18 maanden in principe bij hun moeder wonen met zeer regelmatig contact met de vader. Een omgangsregeling baby kun je langzaam opbouwen. Bijvoorbeeld tot het kind 1 jaar is een omgang van 1 dag per week en daarna opbouwen tot 1 weekend per 2 weken. Met eventueel een extra middag of avond per week.

Omgangsregeling baby opstellen

Voor het opstellen van een omgangsregeling baby, heb je een jurist nodig. Natuurlijk kun je samen overleggen, wat volgens jullie een goede regeling zou zijn. Maar toch is het verstandig een jurist of mediator om advies te vragen. Die weet namelijk precies wat de juridische eisen zijn aan een ouderschapsplan  en houdt in de gaten dat de afspraken in het belang zijn van jullie baby. Een goed opgestelde bezoekregeling kan latere problemen voorkomen. Krijgen jullie ruzie en kom je er daardoor niet uit? Dan zal de rechter de omgangsregeling baby bepalen.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij omgangsregeling baby

Een omgangsregeling baby opstellen

  • Houd er rekening mee dat voor jonge kinderen rust en regelmaat erg belangrijk is
  • Als kinderen ouder zijn kun je ze betrekken bij het opstellen van de omgangsregeling
  • Denk aan praktische zaken: wanneer werken de ouders en gaan de kinderen naar clubjes?
  • Als jullie er niet uitkomen zal de rechter de omgangsregeling bepalen

Zo werkt Leggle

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Tijdens een scheiding moeten tussen alle emoties door moeten er ook nog allerlei afspraken gemaakt worden. In het belang van de baby is het nodig dat de afspraken tussen de ouders helder zijn. Daarom is het verstandig een jurist in te schakelen voor advies bij het maken van het ouderschapsplan. Dit kan toekomstige ruzies voorkomen.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je baby bovenaan