Misbruik ouderlijk gezag, wat te doen? • Leggle

Misbruik ouderlijk gezag

Voor een kind zorgen en opvoeden zijn twee taken die je hebt als ouder. Je kiest de school die goed past bij de ontwikkeling van je kinderen en moet nog veel meer belangrijke beslissingen nemen voor ze. De vrijheid die je als ouder hebt is niet oneindig. Ouders die hun kind verwaarlozen, seksueel misbruiken, uitlenen voor prostitutie, mishandelen of op een andere manier gebruiken, worden strafrechtelijk veroordeeld. Ze maken misbruik van ouderlijk gezag. Dit kan ertoe leiden dat de ouder wordt ontheven of ontzet uit de ouderlijke macht.

Kom in actie

Ik sta je bij

De ouder gebruikt het ouderlijk gezag als wapen in de echtscheiding. Dit is niet in belang van het kind.

Ontheven uit ouderlijk gezag

Een echtscheiding heeft vaak veel negatieve gevolgen voor het kind, zowel op korte als lange termijn. Over het algemeen lopen kinderen hier levenslange schade door op, omdat de behoefte aan veiligheid en vertrouwen hierdoor is geschaad. Zij zien bijvoorbeeld vaak wanneer de ouders een heftige ruzie hebben. Doordat gezamenlijk gezag na een scheiding veel problemen kan geven, wordt er vaak gekozen voor eenhoofdig gezag. Het kind blijft dan bij één van de ouders wonen en wordt hierdoor opgevoed en verzorgd. De andere ouder heeft dan niets meer te zeggen over de keuzes die de ouder met het eenhoofdig gezag maakt, net als over de opvoeding van het kind. Dit voorkomt de strijd over bijvoorbeeld de keuze van de school en medische operaties.

In het belang van het kind

De rechtbank kijkt bij welke ouder het kind de beste zorg, rust en stabiliteit krijgt, zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Eenhoofdig gezag moet altijd in het belang van het kind zijn. Dit betekent echter niet dat de andere ouder het kind niet meer mag zien of nooit meer op de hoogte gehouden hoeft te worden van de ontwikkeling van het kind. Iedere ouder heeft hier recht op. Een goede omgangsregeling bepalen is hierbij van belang. Denk hierbij ook aan de wensen van je kind. Het gaat uiteindelijk om zijn of haar toekomst.

Misbruik ouderlijk gezag door 1 van de ouders

Maakt een van de ouders misbruik van ouderlijk gezag? Als een ouder tekort schiet in de veiligheid, ontwikkeling of het lichamelijk welzijn van het kind dan is deze aansprakelijk voor de schade die hierdoor wordt geleden. De ouder kan dan ontheven of ontzet worden uit het ouderlijke gezag. Redenen hiervoor kunnen ongeschiktheid of onmacht zijn. Denk hierbij aan het misbruik van ouderlijk gezag, psychische problemen, slecht levensgedrag (zoals alcohol- of drugsmisbruik) of deelname aan criminele activiteiten. Als de ouder weigert om ontheven of ontzet te worden uit het ouderlijke gezag, dan kan er een gedwongen ontheffing worden opgelegd door de rechtbank.

Is er in jouw situatie sprake van problemen rondom het ouderlijke gezag? Misbruikt je (ex-)partner het ouderlijke gezag? Het kan verstandig zijn om een jurist je bij te laten staan die op de feiten kan inspelen.

Naar de rechter

Een advocaat is verplicht.

Zorg dat je ex wordt ontheven uit het ouderlijk gezag.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan