Koude uitsluiting bij huwelijkse voorwaarden ∙ Leggle

Waarom kiezen voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?

In onderstaande omstandigheden is koude uitsluiting een juiste keuze:

  • Beide partners hebben zelf een goed inkomen en vermogen, willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, maar wel compleet financieel onafhankelijk blijven.
  • Één van de partners heeft hoge schulden en de andere partner wil een risico tegen schuldeisers uitsluiten.
  • Jullie hebben beiden AOW en/of een pensioen en willen dat jullie eigen vermogen naar de kinderen gaat.

 Andere mogelijkheden naast koude uitsluiting

In de meeste gevallen is er bij een huwelijk sprake van gemeenschap van goederen. Hierbij wordt het volledige vermogen eerlijk gedeeld tussen beide partners.

Houden jullie de vermogens liever geheel gescheiden? Dan is de meest gekozen vorm koude uitsluiting. Hierbij wordt niets gedeeld.

Er kan er ook gekozen worden voor een beperkte gemeenschap. Dit is een soort tussenoplossing. Sinds 2018 is dit de standaard in Nederland. Persoonlijke bezittingen, erfenissen en schulden die je voor het huwelijk hebt, blijven van jezelf.  Bezittingen, erfenissen en schulden die je tijdens het huwelijk opbouwt, zijn van jullie samen. Wanneer je dan uit elkaar gaat, krijgt ieder de helft van die bezittingen en schulden. Dit geldt ook voor mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan.

We gaan scheiden

Ik ben jullie mediator

Het verdelen van het vermogen is ingewikkeld en kun je niet zelf doen. Een mediator helpt hierbij.

Wat is warme uitsluiting?

Als er bij de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding bijkomt, gaat het om ‘warme uitsluiting’. Hierbij worden bijvoorbeeld de inkomsten en kosten van het huishouden jaarlijks verdeeld over beide partners. Wat hiervan overblijft kan ook verdeeld worden onder beide partners.

Koude uitsluiting bij overlijden partner

Als je partner overlijdt, hoeft er niets meer verdeeld of verrekend te worden naar de langstlevende partner. Bij koude uitsluiting is er namelijk alleen een verzorgingsplicht naar elkaar toe. Dit betekent dat alleen het hoognodige (genoeg geld om in het levensonderhoud te voorzien) wordt gegeven aan de ander. Heeft de langstlevende het grootste aandeel gehad in het opvoeden van de kinderen? Dan heeft deze door koude uitsluiting geen recht op het vermogen van de partner die overleden is.

Vragen over de erfenis?

Laat mij je adviseren

Het verdelen van een erfenis leidt helaas vaak tot een conflict.

Koude uitsluiting en een hypotheek

Is er sprake van koude uitsluiting, dan kan een huis nog steeds op naam van beide partners worden gezet. Het is aan te raden om de gevolgen van de betaling op papier vast te leggen. Dit voorkomt problemen met de hypotheek bij een scheiding of bij overlijden.

Hoe zit het met alimentatie?

Er zijn veel vragen over de regels omtrent koude uitsluiting en alimentatie. Dit is in iedere situatie anders. Raadpleeg een van de specialisten van Leggle om te helpen bij al je vragen rondom koude uitsluiting en alimentatie.

Recht op alimentatie?

Zorg dat je weet hoe het zit

Dat kan ik je vertellen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan