Kind meenemen naar buitenland na scheiding ∙ Leggle

Toestemming reizen met kind naar buitenland

In het ouderschapsplan staan jullie afspraken omtrent vakantie en verhuizing beschreven. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je afspreken om de vakanties 50/50 te verdelen. Bijvoorbeeld in de ‘even’ jaren heeft de ene ouder de zomer- en herfstvakantie en in de ‘oneven’ jaren de andere ouder. Overleg met elkaar en maak (eventueel op papier) goede afspraken. Deze afspraken moeten jullie nakomen. Een ouder kan dus nooit zomaar het kind meenemen naar het buitenland, zonder toestemming van de andere ouder.

Voorkom dat je kind vertrekt

Weet wat je rechten zijn

Ben het er niet mee eens dat je ex jullie kind meeneemt naar het buitenland? Schakel dan direct juridische hulp in.

Dit moet je meenemen

Zijn jullie gescheiden en gaat het kind met 1 ouder naar het buitenland? Dan is het verstandig om het volgende mee te nemen:

 1. het ondertekende toestemmingsformulier per kind (online te downloaden)
 2. uittreksel van wie het gezag heeft over elk kind (kosteloos op te vragen bij de rechtbank)
 3. internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie of de geboorteakte van het kind
 4. indien aanwezig; kopie van het paspoort van de andere ouder met bijbehorend telefoonnummer
 5. indien aanwezig; kopie van jullie ouderschapsplan
 6. eventueel kopie van retourticket(s)

Mocht je naar het buitenland willen vertrekken en je hebt deze papieren niet bij je? Dan loop je risico dat je geen toestemming krijgt om het land te verlaten met je kind.

Alimentatie kind buitenland

Wonen jij en je ex partner niet meer in hetzelfde land en is er wel sprake van kinderalimentatie? Je bent als ouders wettelijk verplicht om samen de kinderen te verzorgen en op te voeden tot hun 21e levensjaar. Het maakt hierbij niet uit of de ouder in een ander land woont. Weigert je ex partner de kinderalimentatie te betalen? Schakel een van onze deskundigen in op het gebied van familierecht. Samen sta je sterker.

Kind ontvoerd

In verband met ontvoering door één van de twee ouders, wordt er steeds vaker om een ondertekend toestemmingsformulier gevraagd bij de douane. Zelfs als de ouders niet gescheiden zijn en het kind met 1 ouder naar het buitenland toe gaat, wordt hiernaar gevraagd. De laatste jaren is er een stijging in het aantal kinderen dat na de zomervakantie niet meer terugkeert. In de meeste gevallen is het de moeder die het kind meeneemt naar het buitenland.

Via de rechter toestemming krijgen

Wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen en je geen toestemming krijgt van je ex partner is het alsnog mogelijk om dit via de rechter te verkrijgen. Je spreekt dan van een procedure tot ‘vervangende toestemming’. Een deskundige kan je hierbij adviseren.

Mijn ex werkt niet mee

Stap naar de rechter

Jij wil met je kind naar het buitenland, maar je ex geeft geen toestemming.

Andere benodigde zaken

Alle kinderen hebben vanaf juni 2012 een paspoort of ID-kaart nodig als zij naar het buitenland willen vertrekken. Deze moeten ze samen met één van de ouders aanvragen omdat zij hiervoor toestemming moeten geven. In sommige gemeentes is het van belang dat beide ouders mee gaan. Een schriftelijke toestemming van de andere ouder met gezag is meestal wel voldoende.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan