Ik wil scheiden maar mijn man niet, wat nu? ∙ Leggle

Ik wil scheiden, wat moet ik doen?

Als je wilt scheiden, zal je dit aan je partner moeten vertellen. Een moeilijke, maar belangrijke stap. Bedenk dat er een kans is, dat je partner dit niet had zien aankomen. Het zal dan een flinke klap zijn en hij zal tijd nodig hebben om aan het idee te wennen. Leg wel uit dat je het meent, en wat de volgende stap zal zijn. Meestal zal je man of vrouw het uiteindelijk accepteren en kunnen jullie overgaan tot het tekenen van de scheidingspapieren.

Scheiden gaat helaas niet altijd in harmonie. Als je partner niet wil scheiden, kan hij van alles doen om de scheiding tegen te houden. Hij kan tijd rekken of weigeren de scheidingspapieren te tekenen. Voor je het weet, ben je maanden verder en is de scheiding er nog steeds niet doorheen.

Ik wil scheiden maar mijn man niet

Als je man niet wil scheiden, maar jij wel, kan dat zorgen voor gemengde gevoelens. Misschien voel je je schuldig of begin je te twijfelen. Het kan ook zo zijn, dat je heftige ruzie krijgt. Je voelt je gevangen en wil graag scheiden, maar je man houdt dit tegen. Laat het er niet bij zitten. Onderneem actie door juridische hulp in te schakelen. Als jullie nog met elkaar praten, is mediation vaak de beste optie. Wordt het hard tegen hard? Dan zal je een advocaat moeten nemen.

Wil je scheiden?

Laat mij je helpen.

Een expert op het gebied van scheidingen kan jou helpen om de stappen te nemen die nodig zijn.

Wat kan je doen als jij wil scheiden maar je man niet?

Je zit helaas in de situatie dat jij wil scheiden, maar je partner niet. Er zijn dan een paar stappen die je kan nemen.

  1. Maak duidelijk dat de scheiding er hoe dan ook komt. Je man kan denken, dat het wel weer overwaait. Neem dus ook de stap om de scheiding te gaan regelen en neem contact op met een mediator. Zo wordt het voor de ander ook concreet.
  2. Leg uit dat er twee opties zijn. Jullie kunnen de scheiding regelen met mediation of je gaat naar een advocaat. Bij mediation ga je met elkaar om de tafel zitten, waardoor je meer invloed hebt op de afspraken die jullie maken.
  3. Het is vrijblijvend. Leg uit dat het gesprek met een mediator vrijblijvend is, waardoor je partner er eerder mee zal instemmen.

Ik wil scheiden maar mijn vrouw niet

Andersom kan het ook. Jij wil scheiden, maar je vrouw niet. De situatie is hetzelfde en de stappen die je moet nemen ook. Zijn er kinderen in het spel, dan wil je hoe dan ook voorkomen dat het een vechtscheiding wordt. Laat je daarom juridisch goed informeren en probeer met elkaar in gesprek te blijven.

Jij wil duidelijkheid, maar je vrouw komt niet in actie. Er komt bijvoorbeeld altijd iets tussen met het werk. Ze neemt geen verantwoordelijkheid en zorgt dat het proces vertraging oploopt. Ook dan is mediation de beste stap om te nemen. Jullie kunnen het hebben over dit gedrag, en samen zoeken naar een oplossing.

Plan het gesprek nu in

Wanneer gaan we om de tafel?

Maak het plan om te scheiden concreet door de eerste stap te zetten. Zo is het gelijk duidelijk voor je partner dat de scheiding er echt gaat komen.

Scheiden zonder dat je partner ermee instemt

Soms lukt het niet met mediation. Je partner wil niet scheiden, en doet er alles aan om dit tegen te houden. In Nederland is er maar één grond om te scheiden: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Het is dus voldoende als één van de partners het huwelijk niet meer ziet zitten. Dat betekent dat het niet nodig is, dat beide echtgenoten achter de scheiding staan. Eenzijdig scheiden kan ook.

Toch is het wel vervelend als je partner niet wil scheiden. Of zelfs beweert dat er van ontwrichting geen sprake is. Maar het gebeurt bijna nooit dat iemand een scheiding voor de rechter probeert tegen te houden. En het is ook de vraag of dat nut heeft. Als het eenmaal zo ver gekomen is, zit een goed huwelijk er vaak niet meer in. Wil je partner de scheiding toch aanvechten? Zorg dan dat je een goede advocaat hebt om je tijdens dit proces bij te staan.

In uitzonderlijke gevallen kan de rechter beslissen dat het huwelijk niet duurzaam ontwricht is. Bijvoorbeeld wanneer de partner die wil scheiden, hier zelf niet goed over kan beslissen (bijvoorbeeld door ziekte).

Zet de scheiding door

Laten we samen deze stap zetten.

Ook als je partner niet wil scheiden, kan je een scheidingsverzoek indienen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

ik wil scheiden maar mijn man niet

Wat te doen als jij wil scheiden maar je man niet

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan