Ik wil scheiden maar heb geen woning ∙ Leggle

Scheiden maar wel samen blijven wonen

Er zijn meerdere opties waarvoor je kunt kiezen als je je gevangen voelt in jullie relatie. Eén daarvan is scheiden, maar wel samen blijven wonen. Dit kun je bijvoorbeeld doen totdat de kinderen volwassen genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Tot die tijd kun je je er alvast op voorbereiden om ergens anders te gaan wonen. Denk hierbij aan het inschrijven bij de woningbouw en het zoeken van een baan zodat je financieel onafhankelijk wordt.

Zet de scheiding door

Ik sta aan jouw kant

Ook al heb je geen huis, dat is geen reden om met de scheiding te wachten. Zorg dat je weet waar jij recht op hebt en schakel een advocaat in.

Geef elkaar meer ruimte

Een tweede optie is om elkaar meer ruimte te geven. Creëer een plek voor jezelf. Als er een kamer over is in huis (bijv. een hobbykamer) kun je daar je eigen kamer van maken. Stel compromissen op zodat de situatie weer leefbaar wordt voor jullie allebei. Het kan een enorme verademing zijn om je eigen kamer te hebben in huis.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Trek tijdelijk ergens anders in

Lukt het echt niet om samen onder één dak te blijven zitten? Trek in bij familieleden, vrienden of huur tijdelijk een kamer.

Ik ga scheiden maar heb geen woning

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan: een woning vinden. Maar hoe doe je dat precies? Deze stappen kun je nemen om zo snel mogelijk een ander huis te vinden:

 1. Schrijf je in bij de woningbouw.  Via iedere gemeente kun je je inschrijven waardoor je een huurwoning kunt krijgen die betaalbaar is. Je kunt hier ook huurtoeslag aanvragen.
 2. Vraag urgentie aan. Wanneer je de situatie uitlegt bij de woningbouw kun je een urgentieverklaring krijgen. Daardoor kun je sneller een nieuwe woning krijgen.
 3. Vraag het in je vriendenkring en op sociale netwerken.  Misschien gaat er iemand een tijdje naar het buitenland en kun jij daar een poosje intrekken.
 4. Huur tijdelijk een leegstaande koopwoning.  De eigenaren kun je via een makelaar bereiken. Misschien is er een eigenaar die bereid is om de koopwoning tijdelijk aan je te verhuren voor een schappelijke prijs.

Blijf in ieder geval niet bij de pakken neerzitten, neem het heft in eigen hand en zorg ervoor dat je een (tijdelijke) oplossing vindt. Hulp nodig? Leggle heeft juristen op dit gebied die voor je klaarstaan.

Mediation

Samen vinden we een oplossing

Ga samen met je partner in gesprek om een oplossing te vinden voor deze lastige situatie. Een mediator helpt je daarbij.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan