Ik wil scheiden maar heb geen geld, wat moet ik doen? ∙ Leggle

Ik wil weg bij mijn man, maar heb geen geld

Je wilt weg bij je man (of vrouw), maar hebt geen inkomen. Wanneer je man wel inkomen heeft, heb jij na de scheiding recht op partneralimentatie. Het maakt daarbij niet uit of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan heb je recht op meer dan alleen alimentatie. Jullie vermogen is dan van jullie beide en moet eerlijk verdeeld worden bij een scheiding. Dat geeft jou ruimte om een eigen leven op te bouwen.

Waar heb ik recht op?

Dat kan ik voor je nagaan.

Je hebt bij een scheiding mogelijk recht op partneralimentatie en kinderalimentatie.

Scheiden in gemeenschap van goederen

Ga je scheiden in gemeenschap van goederen, dan zijn alle bezittingen en vermogen gedeeld. Ook al heb jij nooit gewerkt, het geld dat jij en je partner bezitten is van jullie beiden. Bij een scheiding moet er een berekening worden gemaakt hoeveel dit precies is. Alles, zoals auto’s, de woning, erfenissen en het geld op de bankrekening gaat eenvoudigweg door twee. Dat betekent óók dat schulden verdeeld moeten worden, zelfs als die al voor het huwelijk gemaakt waren. Schakel een advocaat in, zodat je zeker weet dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Scheiden als je beiden geen geld hebt

Het kan ook zo zijn dat jij en je partner beiden geen geld hebben. Hoe ga je die scheiding dan financieren? De kosten voor een advocaat kunnen al snel oplopen. Hoeveel een scheiding kost, hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld of je kiest voor een advocaat of mediator. Een scheiding op tegenspraak, waarbij je allebei een eigen advocaat inhuurt, kan flink in de papieren lopen. Maar je kunt ook scheiden zonder advocaat. Mediation is een stuk goedkoper, en je kan de kosten samen delen. Als je inkomen laag genoeg is kan je ook in aanmerking komen voor een pro deo advocaat of mediator.

Scheiden en nu?

Samen komen we eruit

Scheidingsmediation helpt om er op een prettige manier uit te komen, en het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de kosten.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

ik-wil-scheiden-maar-heb-geen-geld

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Wil je scheiden maar heb je geen geld? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw familirecht advocaat of mediator heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan