Ik wil scheiden, en nu? Wat moet ik doen? ∙ Leggle

Help! Ik wil scheiden

Dat is nogal wat. Misschien vind je het spannend en maak je je zorgen hoe het nu verder moet. Daarom vind je hier informatie die jou helpt om de juiste stappen te zetten. Bij een scheiding komt best wat kijken, maar met de juiste hulp kan een scheiding snel rond zijn. Zeker als je de relatie tussen jou en je ex goed weet te houden.

En nu? Wat moet ik doen?

Waarschijnlijk komt jouw besluit dat je wil scheiden niet uit de lucht vallen. Je hebt hier lang en goed over nagedacht. Het is nu zaak om de scheiding door te zetten. Ook als je niet durft. Begin met de eerste stap en vertel het aan je partner. Vervolgens is het belangrijk om snel een specialist in te huren die kan helpen bij de scheiding. Er komt heel wat bij kijken en je kan het niet alleen regelen.

Zet de stap

Ik ga je daarbij helpen

Jij wilt scheiden. Met de juiste hulp kan een echtscheiding snel en soepel verlopen.

Het ‘ik wil scheiden’-stappenplan

Bij een scheiding komt meer kijken dan veel mensen denken. Het is niet zo 1-2-3 geregeld. De procedures en juridische aspecten zijn vaak ingewikkeld. Weten wat je moet doen? Dit ‘ ik wil scheiden’-stappenplan laat beknopt zien welke stappen je moet nemen als je een echtscheiding wil.

 1. Vertel het je partner. Een logische, maar hele belangrijke stap. Wie dit niet goed aanpakt, kan daarmee de hele scheidingsprocedure moeilijker maken.
 2. Schakel een mediator in. Kun je nog overweg met je partner, dan is mediation vaak de beste optie. Onder begeleiding van een mediator kunnen jullie samen tot afspraken komen. Een andere optie is een gezamenlijke advocaat of allebei een eigen advocaat.
 3. Stel een echtscheidingsconvenant op. Dit stel je bij voorkeur gezamenlijk op.  Hierin komen de afspraken over de boedelverdeling, de woning, omgangsregeling en alimentatie. Sta je lijnrecht tegenover elkaar? Dan zal dit niet gaan en zal één van de partners een eenzijdig verzoek indienen.
 4. Dien het scheidingsverzoek in bij de rechtbank. Dit kan alleen een advocaat voor je doen. Mediators werken vaak samen met een advocaat die dit voor hen regelt.
 5. Teken de scheidingspapieren. Als de rechter de scheiding heeft goedgekeurd, is de scheiding definitief.

Dit is een korte opsomming van de stappen van een echtscheiding. In het Stappenplan Echtscheiding  vind je meer uitleg per stap.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Ik wil scheiden, maar…

Scheiden is al niet eenvoudig. En er kunnen heel wat dingen zijn die een scheiding extra ingewikkeld maken. Je wilt scheiden,maar er iets wat het lastig maakt, zoals:

Zeker in dit soort situaties is hulp van een specialist aan te raden. Je kan jouw probleem dan samen bespreken en hier een oplossing voor zoeken. Een advocaat of mediator heeft veel ervaring met echtscheidingen en kan jou daarom adviseren over de stappen die je moet nemen.

Schakel een mediator in

Samen komen we eruit

Mediation heeft de voorkeur bij een echtscheiding. Samen met een bemiddelaar maak je goede afspraken.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan