Ik wil geen co ouderschap (meer), wat moet ik doen?

Mijn ex wil co-ouderschap, maar ik niet

Het enige wat je dan kan doen, is dit met je ex bespreken. Hij of zij zal misschien teleurgesteld zijn. Probeer de regeling na een echtscheiding altijd in goed overleg te doen. Ga na wat in het belang van je kinderen is en probeer daarnaar te handelen.

Ik wil geen co-ouderschap

Samen komen we eruit

Tijdens mediation gaan jullie als vader en moeder met elkaar in gesprek. De mediator helpt jullie om samen afspraken te maken en te bepalen welke regeling het beste is.

Waarom je co-ouderschap niet zomaar moet accepteren

Het is helemaal niet gek om je bedenkingen te hebben bij co-ouderschap. Het lijkt een mooie regeling. Maar het is lang niet altijd de beste oplossing. Accepteer het dus niet, als jij geen co-ouderschap wil.  Daar zullen namelijk redenen voor zijn. Natuurlijk wil jij het beste voor je kinderen. Contact met beide ouders is dan belangrijk. Maar als co-ouderschap niet goed werkt, zal dat alleen maar meer problemen geven.

Denk niet te makkelijk over co-ouderschap

Co-ouderschap vergt veel van beide ouders en van de kinderen. Het is geen makkelijke regeling om te laten werken. Attendeer je ex hierop als jij geen co-ouderschap wil.

Stel hem of haar deze vragen:

 • Zijn jullie in staat om veel te overleggen (misschien zelfs meer dan tijdens jullie relatie)?
 • Past co-ouderschap bij jullie leven?
 • Past co-ouderschap bij jullie kinderen?
 • Ben je bereid een regeling aan te gaan die je jarenlang vastlegt?
 • Wil je jarenlang in dezelfde buurt blijven wonen?

Alimentatie bij co-ouderschap

Sommige mensen denken dat co-ouderschap goedkoop is omdat er geen alimentatie betaald moet worden. Het kost echter ook meer tijd van beide ouders en fulltime werken is misschien niet meer mogelijk. Daarnaast blijven de kosten voor de opvoeding en verzorging van de kinderen hetzelfde. In de meeste gevallen zijn er twee inkomens en is er geen sprake van partneralimentatie. Zijn de inkomensverschillen erg groot, dan kan je hier samen afspraken over maken. Wees je ervan bewust dat partneralimentatie pas wordt toegekend als de kinderalimentatie is vastgelegd en er nog voldoende financiële ruimte over is voor partneralimentatie.

Ik wil geen co-ouderschap meer

Jullie hebben een co-ouderschapsregeling, maar je ziet het niet meer zitten. Jij wil het co-ouderschap terugdraaien. Als je geen co-ouderschap meer wil, kan je via de rechter de regeling weigeren. Je hebt daarbij een advocaat nodig. Als je geen co-ouderschap meer wil, kan je dit namelijk niet zomaar stopzetten. Daar zijn goede argumenten voor nodig.

Stop het co-ouderschap

Ik kan je daarbij helpen

Een omgangsregeling opstellen kan juist helpen. Het dwingt jullie stappen te zetten vanuit het gezamenlijke belang: de kleine.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

ik wil scheiden maar mijn man niet

Wat te doen als jij wil scheiden maar je man niet

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan