Hoe lang duurt een scheiding? · Leggle

Hoe lang duurt een scheiding gemiddeld?

Hoe lang een echtscheiding duurt hangt af van hoe goed beide partners nog met elkaar kunnen praten. Ben je het wél met elkaar eens, dan kun je de scheiding al in 6 tot 10 weken regelen. Er hoeft dan geen rechtszaak aan te pas te komen. Jullie kunnen met scheidingsmediation samen tot goede oplossingen komen. Als je het niet met elkaar eens bent, duurt een scheiding veel langer. Een scheiding met twee advocaten (op tegenspraak) kan zelfs meer dan 2 jaar duren. Dat is niet alleen lang, maar het zorgt ook voor hoge kosten. Gelukkig is dit meestal niet het geval. Gemiddeld duurt een echtscheiding namelijk 3 tot 4 maanden.

Waarom duren sommige scheidingen zo lang? Als ex partners het niet eens worden over bijvoorbeeld het geld of het huis, dan kan een echtscheidingsprocedure wel jaren duren. Zonde, want dat kost niet alleen veel tijd, maar ook geld.

hoe lang duurt een scheiding

De echtscheidingsprocedure

Voor een echtscheiding moet heel wat geregeld worden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het begint allemaal met de scheidingsmelding: het moment dat de ene partner aan de ander zegt dat hij wil scheiden. Als dit goed wordt gedaan, duurt de scheidingsprocedure vaak korter. Er ontstaan minder conflicten. Degene die het vertelt, is al verder in het traject dan degene die wordt verlaten. Het kan soms best wat tijd kosten voordat deze de scheiding ook kan accepteren. Natuurlijk kan het zijn dat beide partners het eens zijn met de scheiding, daardoor verloopt het proces sneller. Vervolgens kan de scheidingsprocedure in gang worden gezet:

 1. Afspraken maken: Samen met een scheidingsmediator maken jullie afspraken over onder andere de zorg voor de kinderen, omgangsregelingkinderalimentatie, verdeling van het vermogen, het huis, partneralimentatie en pensioen.
 2. Echtscheidingsconvenant maken: De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en – als er kinderen in het spel zijn – het ouderschapsplan.
 3. Ondertekenen: Als het convenant door beide partners is ondertekend, wordt het via een advocaat ingediend bij de rechtbank. Dit wordt meestal door de mediator geregeld.
 4. Rechtbank: De rechtbank controleert het document. Als er minderjarige kinderen zijn boven de 12 jaar, dan wordt er (schriftelijk) naar hun mening gevraagd over de afspraken in het ouderschapsplan. De rechtbank legt de echtscheiding vast in een beschikking.
 5. Beschikking en akte van berusting: Beide partners ontvangen een beschikking en een akte van berusting om te ondertekenen. Vervolgens wordt de beschikking ingeschreven in de registers van de burgelijke stand.
 6. Scheiding is definitief: Zodra de inschrijving bij de gemeente heeft plaatsgevonden, is de echtscheiding definitief.

Hoe lang duurt een scheiding bij de rechtbank? Het verwerken van een scheiding (na het indienen van het echtscheidingsconvenant) door de rechtbank duurt meestal 6 tot 8 weken.

Snel scheiden

Je kan de scheiding pas echt gaan verwerken na afloop van de scheidingsprocedure. Een slepend scheidingsproces is daardoor emotioneel extra zwaar. Daarom is het belangrijk de scheiding zo snel mogelijk te regelen. Mediation is daardoor heel nuttig. Doordat je in gesprek blijft, zal het proces sneller verlopen. Het echtscheidingsconvenant kan dan al in een paar dagen worden opgesteld. Daarna is het alleen nog wachten op de rechtbank.

Wil je versneld scheiden? Dan vraag je een spoedbehandeling aan bij de rechtbank. De eis is wel dat je kunt aantonen dat de versnelde scheiding echt nodig is. Je moet kunnen laten zien dat jij meer haast hebt dan anderen in dezelfde situatie. Als dat slaagt, dan kan het al in twee weken geregeld zijn.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hup bij snel scheiden

Wat kun je zelf doen bij een echtscheiding

 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.
 • Maak een berekening van de alimentatie en laat de alimentatie indexeren
 • Stel een echtscheidingsconvenant en, als je kinderen hebt, een ouderschapsplan op
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden

Zo werken wij voor jou:

Wil je jouw echtscheiding zo snel mogelijk laten verlopen? Wij geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een mediator, jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan