Wijziging ouderlijk gezag naar eenhoofdig gezag • Leggle

Wijzigen ouderlijk gezag naar eenhoofdig gezag

Als een ouder als enige belast wil worden met het gezag over het kind dient deze een verzoek in te dienen bij de rechtbank. De rechter beoordeelt of de wijziging van het gezag in het belang van het kind is. In iedere zaak is de uitkomst verschillend aangezien ieder gezin anders is. Er zijn een aantal zaken waar de rechter sowieso naar gaat kijken.

In de wet staat dat gezamenlijk gezag het uitgangspunt moet zijn bij een scheiding. De ouders moeten samen afspraken kunnen maken over het kind. Communicatie is hierbij erg belangrijk. Dit kan ook per telefoon, e-mail, whatsapp of via schriftelijke communicatie. Slechte communicatie is geen reden om direct eenhoofdig gezag te kunnen krijgen.

Midden in een scheiding zal de rechter niet snel een einde maken aan gezamenlijk gezag – aangezien de emoties en frustratie dan nog erg heftig zijn. Dit neemt na een tijd af. Als er na die tijd een verzoek wordt ingediend tot eenhoofdig gezag, zijn er meestal meer redenen dan de slechte communicatie tussen de ouders.

De rechter kan bij twijfel ook om advies vragen van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze gaat  dan een onderzoek uitvoeren en rapporteren of eenhoofdig gezag in het belang van het kind een goede keuze is.

Verzoek tot eenhoofdig gezag

Een advocaat is verplicht

De rechter beoordeelt uiteindelijk wie van de twee ouders het beste voor het kind kan zorgen.

Ontzet worden van het ouderlijk gezag

De rechter kan het gezamenlijk ouderlijk gezag wijzigen in eenhoofdig gezag. Dat doet hij niet zomaar. Hier moet een goede reden voor zijn. Als het nodig is voor het kind kan de rechter het ouderlijk gezag ontnemen van een ouder. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 • misbruik van het gezag
 • slechte opvoeding van het kind
 • slechte verzorging van het kind
 • bij sprake van drugs- of alcoholmisbruik
 • gevangenisstraf van 2 jaar of langer
 • het gepleegd hebben van bepaalde misdrijven (tegen het kind)
 • bewust deelnemen aan een misdrijf met het kind waar de ouder gezag over heeft

Voorbeeld van eenhoofdig gezag

Een vrouw verzocht bij de rechtbank om haar alleen te belasten met het gezag over haar zoon. Zij en haar partner zijn gescheiden, maar de man wil het gezamenlijke gezag behouden over hun minderjarige zoon. De vrouw is meerdere malen mishandeld door haar man. De man heeft hiervoor een straf gekregen en krijgt psychiatrische hulp. De vrouw heeft een trauma opgelopen door de mishandeling, waardoor zij niet normaal kan communiceren met haar ex man. Ze denkt dat dit niet binnen een korte tijd zal herstellen. Beslissingen over de zoon zullen hierdoor in gevaar komen als gezamenlijk gezag in stand gehouden zal worden. De vader wil een informatieregeling en omgangsregeling.

De rechtbank wijst uiteindelijk het eenhoofdig gezag aan de vrouw toe, omdat verwacht wordt dat de communicatie tussen de ouders niet snel zal verbeteren. Het is in het belang van het kind dat de moeder eenhoofdig gezag krijgt. De vader krijgt wel een informatieregeling en blijft op de hoogte van de ontwikkeling van het kind.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan