Mag de moeder co ouderschap weigeren? • Leggle

Wanneer co ouderschap weigeren?

Soms kan co ouderschap een lastige situatie zijn. Als jij en je ex partner zich er 100% voor willen inzetten, zal het goed verlopen. Maar wat als dit niet het geval is en co ouderschap met je ex onmogelijk is om vol te houden? Bedenk dat de belangen van jullie kind(eren) voorop staan. Ieder kind heeft het recht om contact te houden met beide ouders. Dan kan je het co ouderschap weigeren.

Ik zie het niet zitten

Weiger het co ouderschap

Denk je dat co ouderschap niet in het belang is van je kind? Een advocaat kan je vertellen hoe je dit kan weigeren.

Argumenten tegen co ouderschap

Het is niet per sé nodig dat je beiden evenveel tijd doorbrengt met jullie kind(eren). Vaak is er een 80/20 verdeling. Wil jij het co-ouderschap weigeren? Met behulp van een advocaat krijg je de helpende hand die je nodig hebt. Die kan je adviseren en helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Voor je eigen rust (en die van je kind) is het een goed idee om dit snel afgehandeld te hebben, zodat alle afspraken duidelijk op papier staan. Hier kun je dan op terugvallen.

Omgangsregeling, eruit komen met je ex

Weet wat jouw rechten en plichten hierin zijn

Een ouderschapsplan opstellen, kan juist helpen. Het dwingt jullie stappen te zetten vanuit het gezamenlijke belang: de kleine.

Mag de moeder het co-ouderschap weigeren?

Een moeilijke situatie: de vader wil co ouderschap maar moeder niet. Voor de vader betekent co-ouderschap meestal dat hij zijn kind vaker ziet. Weigert de moeder mee te werken aan een co-ouderschap? Dan is een omgangsregeling vaak de enige optie en betekent het vaak dat de vader zijn kind(eren) alleen of afgesproken dagen ziet..

Soms kun je proberen om via de rechter co-ouderschap te krijgen. Bijvoorbeeld als de moeder geen goede argumenten heeft tegen deze regeling. De rechter kijkt altijd naar het belang van jullie kind. Een advocaat kan je helpen met het bekrachtigen van jouw mening, zodat je zekerder in je schoenen staat tijdens de onderhandelingen.

Is het mogelijk om co-ouderschap af te dwingen?

Bij een co-ouderschap draait het erom dat beide ouders vrijwillig en in goed overleg instemmen met de door elkaar opgestelde regels. Je zal je ex nog vaak spreken en zien. Wil jij of je ex niet meewerken en het co ouderschap tegenhouden, dan kun je geen co-ouderschap afdwingen. Het werkt namelijk alleen als beide partijen er aan mee willen werken.

Deze drie zaken zijn essentieel voor een co-ouderschap volgens de rechtbank:

  • een goede ouderschapsrelatie
  • respect voor beide kanten
  • goede communicatie en overleg tussen beide ouders

Als één van deze zaken ontbreken, kan het verzoek tot co-ouderschap worden afgewezen. De beste optie om co-ouderschap tot stand te laten komen, is dan ook via mediation.

Ik wil een co ouderschap

Laat deze kans niet voorbijgaan

Tijdens mediation gaan jullie als vader en moeder met elkaar in gesprek. De mediator helpt jullie om samen afspraken te maken. De kans op co-ouderschap wordt daardoor een stuk groter.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan