Mag je ‘zomaar’ verhuizen bij co ouderschap?

Verhuizen en co-ouderschap, wat zijn de regels?

Jullie hebben een goede regeling afgesproken. Bij co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij jou als bij je ex. Jullie brengen de kinderen om de beurt naar school en hun vriendjes kunnen in beide huizen komen spelen. Totdat één van beide ouders wil verhuizen. Dan wordt het ingewikkeld. Als de ouder te ver weg gaat wonen, is het houden van een co-ouderschap vaak niet meer mogelijk.

Wat is de maximale verhuisafstand voor een co-ouder?

Het is niet zo dat bij co-ouderschap een bepaald aantal kilometers afstand is vastgesteld tussen de woonplaatsen van de ouders. Het gaat erom dat het praktisch is. Wel hebben jullie -als het goed is- afspraken gemaakt over verhuizen in jullie ouderschapsplan. Over het algemeen is de afspraak dat je niet verder mag verhuizen dan 7 kilometer van de andere ouder. Controleer hoe dit bij jullie zit. Natuurlijk zijn deze afspraken niet bindend. In overleg kunnen jullie altijd de regels in de omgangsregeling wijzigen.

Voorkom ruzie

Schakel een mediator in

De eerste die van je verhuisplannen op de hoogte moet worden gesteld is je ex. Overleg samen over de beste nieuwe regeling.

Ik heb co-ouderschap en wil verhuizen

Als je kiest voor co-ouderschap en dat vastlegt in een convenant, wil je je daar in principe aan houden. Je wilt je kinderen ondanks de scheiding toch stabiliteit geven. Het is niet de ene keer dit, de andere keer dat. De keuze voor co-ouderschap betekent in feite dat je ‘in de buurt’ moet blijven wonen van je ex. Toch kan de situatie zo zijn dat je de noodzaak ziet om te verhuizen, bijvoorbeeld door je werk, een nieuwe relatie of om financiële redenen.

Denk goed over de verhuizing na

Voor een kind is het veranderen van de omgangsregeling natuurlijk erg ingrijpend. Zijn of haar leven verandert opnieuw. Ten eerste omdat er (weer) wordt verhuisd. En je kind komt ineens in een vreemde omgeving terecht: zonder zijn kamer, zijn vertrouwde school en zonder vriendjes in de buurt. Denk er daarom goed over na of de verhuizing wel echt nodig is.

Wel of niet verhuizen?

Laat mij je adviseren

Jij ziet de noodzaak om te verhuizen. Het is dan de vraag wat juridisch gezien wel en niet mogelijk is. Vraag eerst advies aan een jurist voordat je verdere stappen neemt!

Mijn ex wil verhuizen, maar ik ben het er niet mee eens

Je bent blij met de regeling die jullie hebben. Jij en je ex zien de kinderen evenveel en het loopt goed. Dan besluit je ex vrouw (of man) opeens dat ze wil verhuizen en de kinderen met zich mee wil nemen. Dat is niet zomaar mogelijk. Overleg eerst (samen met een mediator) en geef aan dat je het er niet mee eens bent. Een goede oplossing kan zijn dat de kinderen bij de vader (of moeder) gaan wonen. Het is in het voordeel van de de kinderen als ze in dezelfde buurt blijven wonen. Er is dan geen sprake meer van co-ouderschap en er zal een nieuwe regeling moeten komen. Als je er samen niet uitkomt, wordt die door de rechter bepaald.

Voorkom de verhuizing

Laat dit niet gebeuren!

Vaak is de verhuizing niet in het belang van jullie kind(eren). Wil jouw ex verhuizen, maar ben je het er niet mee eens? Schakel dan direct juridische hulp in.

Altijd toestemming nodig bij verhuizing

Als je wilt verhuizen met de kinderen, dan kan dat – als jullie beiden het gezag hebben – alleen met toestemming van de andere ouder. Dat is ook zo als er geen co-ouderschap is. De ex zal wel een goede reden moeten hebben om de verhuizing tegen te houden. Vaak is een te grote afstand een goede reden. Bij co-ouderschap betekent dit namelijk dat de regeling niet meer mogelijk is. Zelfs verhuizen naar een woonplaats een paar kilometer verderop kan al problemen geven.

Verhuis je ‘zomaar’ zonder toestemming met de kinderen? Dat kan vervelende gevolgen hebben. De rechter kan namelijk beslissen dat je terug moet verhuizen. Een verhuizing naar het buitenland zal zelfs gezien worden als ontvoering.

Ik mag niet verhuizen

Laat mij je helpen

Wil je ex geen toestemming geven voor de verhuizing? Dan kun je vervangende toestemming vragen via de rechter.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

ik wil scheiden maar mijn man niet

Wat te doen als jij wil scheiden maar je man niet

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan