Co ouderschap beëindigen of aanvechten · Leggle

Co ouderschap beëindigen kan niet zomaar

Als je afspraken voor een co ouderschapsregeling hebt vastgelegd in het ouderschapsplan, kun je daar niet zomaar meer vanaf. Eigenlijk kan dit alleen als beide ouders het daarmee eens zijn. In dat geval kunnen jullie in overleg het ouderschapsplan beëindigen of wijzigen. Ouders en kinderen blijven altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen jullie in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen. In dat geval moet je naar de rechter en hem met harde bewijzen overtuigen dat je ex zich niet aan de afspraken houdt. Handel in dit soort situaties altijd in het belang van de kinderen.

co ouderschap aanvechten

Stop het co ouderschap

Weet wat jouw rechten en plichten hierin zijn

Een omgangsregeling opstellen kan juist helpen. Het dwingt jullie stappen te zetten vanuit het gezamenlijke belang: de kleine.

Wanneer kun je co ouderschap beëindigen?

Er zijn verschillende manieren waarop een co ouderschap beeïndigen mogelijk is. We noemden al dat het kan in onderling overleg of via de rechter, maar er zijn ook andere situaties waarin de co ouderschapsregeling stopt. Een co ouderschap beëindigen kan in de volgende situaties:

 • Als jullie kind op zichzelf gaat wonen
 • Wanneer het kind 18 wordt
 • Als jullie als ouders weer gaan samenwonen
 • Bij een verhuizing van een van beide ouders
 • Als jullie kind aangeeft de regeling niet meer te willen
 • Bij overlijden
 • In goed overleg
 • Via de rechter

Wat te doen bij verhuizing?

Als beide ouders ouderlijk gezag hebben – wat zo is bij een co ouderschapsregeling – mag een verhuizing niet zonder toestemming van de ander. Dit kan namelijk betekenen dat de kinderen een van beide ouders minder zullen zien waardoor de regeling niet meer mogelijk is. Geeft de andere ouder geen toestemming voor de verhuizing, dan zal je bij de rechtbank om vervangende toestemming moeten vragen. Binnen de rechtspraak geldt als uitgangspunt dat beide ouders gelijkwaardig zijn en dat de zorg- en opvoedingstaken zoveel mogelijk moeten worden verdeeld. Het is wel zo dat ouders het recht hebben om elders een nieuw gezinsleven op te bouwen met een andere partner en de kinderen. Maar de vraag is of dat in jouw geval gerechtvaardigd is. De rechter zal daarom een afweging maken. Daarin wegen de belangen van de kinderen het zwaarst, maar wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de noodzaak om te verhuizen en de mate waarin de verhuizing doordacht is.

Jouw ex gaat verhuizen en neemt je kind mee

Welk belang weegt het zwaarst.

De vraag is of dat wel gerechtvaardigd is.

Hoe kan ik het co ouderschap aanvechten?

Wil je van de co ouderschapsregeling af, bijvoorbeeld omdat je ex zich niet aan de afspraken houdt? Of omdat er nog steeds sprake is van een machtsstrijd tussen de ex partners? Dan moet je het aanvechten bij de rechter. Je moet dan zwaarwegende argumenten hebben om de rechter te overtuigen. Je zult echt met bewijzen aan moeten komen dat je ex het ouderschapsplan niet nakomt en dat dit nadelig is voor de kinderen.

Co ouderschap aanvechten, wijzigen of beëindigen? Vraag een professional om je te helpen bij het aanvechten. Jouw jurist of advocaat heb je bij Leggle zo gevonden.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij co ouderschap beëindigen

Wat kun je zelf doen bij co ouderschap beëindigen

 • Verzamel bewijs waarom het beter is om het co ouderschap te stoppen
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden
 • Houd je kinderen buiten jullie conflict
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten

Zo werkt Leggle:

Wil je je co ouderschap beëindigen of wijzigen? Als je een probleem hebt op het gebied van co ouderschap, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Vind hier jouw jurist

Tips bij co ouderschap
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan