Is co ouderschap afdwingbaar?

Kiezen voor co-ouderschap

Co-ouderschap houdt in dat ouders na een scheiding samen voor de kinderen zorgen. De kosten en de opvoedings- en zorgtaken worden gelijk verdeeld. Dit betekent dat de kinderen ongeveer even vaak bij hun moeder zijn als bij hun vader. De manier waarop dit in de praktijk wordt ingedeeld, staat ouders vrij. Zo kunnen ouders ervoor kiezen om de week op te delen, maar ook een wekelijkse of tweewekelijkse wissel is mogelijk. De afspraken over het co-ouderschap kunnen vastgelegd worden in het ouderschapsplan.

Ik wil co-ouderschap

Laat deze kans niet voorbijgaan

Tijdens mediation gaan jullie als vader en moeder met elkaar in gesprek. De mediator helpt jullie om samen afspraken te maken. De kans op co-ouderschap wordt daardoor een stuk groter.

Het moet in goed overleg

Voor co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders hier vrijwillig mee instemmen en dat goed overleg mogelijk is. Je zult bereid moeten zijn je ex nog regelmatig te zien en te spreken. Jullie krijgen namelijk veel met elkaar te maken tijdens de  dagelijkse bezigheden van de kinderen. Goede communicatie en de juiste instelling is essentieel. Er moet de gezamenlijke wil zijn om te kiezen voor co-ouderschap. Wil één van de ouders niet meewerken? Dan is co-ouderschap niet mogelijk. Co-ouderschap is dus niet af te dwingen.

Wanneer kun je co-ouderschap afdwingen?

Omdat co-ouderschap in goed overleg moet worden gedaan, kun je het niet zomaar co-ouderschap afdwingen. Natuurlijk kan het zo zijn dat jij wel co-ouderschap wil, maar je ex niet. Het is dan verstandig om via mediation te proberen om het toch eens te worden. Lukt dat niet, dan kan je samen met een advocaat aan de rechter vragen om co-ouderschap op te leggen. Om dan voor elkaar te krijgen, zul je wel goede argumenten moeten hebben.

Naar de rechter

Misschien vind je co-ouderschap beter omdat rust en regelmaat het meest in het belang is van de kinderen. En omdat je van mening bent  dat de  communicatie tussen jou en je ex goed genoeg is voor co-ouderschap.

Het hof geeft aan dat voor co-ouderschap de volgende zaken essentieel zijn:

  • een goede ouderschapsrelatie;
  • wederzijds respect;
  • een goede afstemming en communicatie tussen beide ouders.

Alleen als daar sprake van is, maak je kans om co-ouderschap af te dwingen. Maar in de praktijk blijkt vaak dat, als het via mediation niet lukt, er niet aan deze eisen kan worden voldaan.

Ik wil co ouderschap afdwingen

Ik kan je vertellen wat jouw kansen zijn

Kom je er in overleg niet uit? Een advocaat kan voor jou kijken welke juridische stappen je kan zetten.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

ik wil scheiden maar mijn man niet

Wat te doen als jij wil scheiden maar je man niet

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan