Hulp bij echtscheiding (+ Gratis checklist) · Leggle

Hulp bij een echtscheiding

Heb je besloten dat jij en je partner gaan scheiden? Bij een echtscheiding komt er veel op je af. De emoties lopen bij een scheiding hoog op. Wat wordt er geregeld omtrent de kinderen? Wat wordt de alimentatie? Dit zijn belangrijke vragen die bij een echtscheiding om de hoek komen kijken.

Om de scheiding rond te krijgen kan je ons stappenplan echtscheiding gebruiken. Weet wel, bij het regelen van een scheiding komt veel kijken en je er eigenlijk altijd juridische hulp bij nodig. Schakel daarom een echtscheidingsadvocaat of mediator in die helpt bij de scheidingsprocedure..

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een advocaat echtscheiding zorgt ervoor dat de scheiding goed verloopt en dat alles rondom je kinderen en alimentatie goed is geregeld. Alleen hij kan uiteindelijk de scheiding aavnragen bij de rechter. Ook kan een advocaat je helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Jullie kunnen samen ene gezamenlijke echtscheidingsadvocaat inhuren die helpt om afspraken te maken. Wordt je het niet eens? Dan heb je beide een eigen scheidingsadvocaat nodig en wordt het een scheiding op tegenspraak.

Alles over echtscheiding

Download de checklist.

Download nu gratis

Scheiden van tafel en bed

Ook kiezen steeds meer mensen voor een scheiding van tafel en bed. Als jullie kiezen voor scheiden van tafel en bed, dan ben je wettelijk gezien nog getrouwd. Jullie kiezen er bij deze scheiding voor om alleen apart te leven van je partner. Ook bij het scheiden van tafel en bed heb je een advocaat nodig. Ook bij het scheiden van tafel en bed moet rekening worden gehouden met de kinderen. Bij het hebben van minderjarige kinderen moet bij het scheiden van tafel en bed een ouderschapsplan worden opgesteld. Verder loopt een scheiding van tafel en bed hetzelfde proces door als een gewone scheiding.

Alimentatie na een echtscheiding

Alimentatie is het bedrag dat je na een echtscheiding krijgt of betaalt voor levensonderhoud. Over alimentatie zijn veel geschillen mogelijk. Denk aan een geschil over de hoogte van de alimentatie door het wijzigen van je inkomen. Het berekenen van je alimentatie is een specialistische klus. Kies er daarom altijd voor om een advocaat in te schakelen, die je helpt bij geschillen rondom alimentatie.

Verschillende manieren van echtscheiding

Een echtscheiding is niet bij iedereen hetzelfde geregeld. Er zijn namelijk verschillende manieren van scheiden. Een echtscheiding hangt voor het grote deel af van de relatie die je met je ex partner behoudt. Bij een goede relatie met je ex partner kan het proces soepeler verlopen. Jullie kunnen er dan voor kiezen om samen één advocaat in te schakelen of te keizen voor scheidingsmediation. Helaas kan niet iedere scheiding in harmonie plaatsvinden. De noodzaak om alles juridisch te laten begeleiden, wordt daarmee groter. Stel in ieder geval altijd de belangen van de kinderen voorop bij een echtscheiding.

Echtscheiding via mediation

Vraag nu aan

Een mediator helpt jullie om afspraken te maken en de echtscheiding aan te vragen.

Scheiding op tegenspraak

Helaas kan niet iedere echtscheiding in harmonie plaatsvinden. Het is soms noodzakelijk om de zaken duidelijk en helder juridisch op te stellen. Dat jij voor je eigen rechten op moet komen. Dat is zeker het geval als er tijdens het huwelijk ernstige problemen waren, zoals mishandeling.

Je wilt scheiden en tegelijk een goede regeling treffen voor de alimentatie en de woning. De hoogte van de alimentatie moet worden berekend. Daarvoor zijn modellen ontwikkeld. Die zijn gebaseerd op de inkomsten van beide partners en de uitgaven. Je hebt dan wel de medewerking van beide partners nodig. Die is er soms niet, waardoor je niet over de juiste inkomensbewijzen beschikt. Je ex is verplicht die stukken in te leveren.

Daarbij kan een goede en gespecialiseerde familierechtsadvocaat je helpen. Die heb je ook zeker nodig als het inkomen van je partner niet bestaat uit een looninkomen. Dus als je partner ondernemer of ZZP-er is. Dan moet je namelijk uit die ondernemingscijfers een indicatie halen voor het inkomen. Op dat inkomen is de alimentatie straks gebaseerd.

Wie mag er in de woning blijven?

Of moet de koopwoning worden verkocht? Het wordt nog complexer als er bijvoorbeeld ook nog een tweede huis in het buitenland is. Pijnlijke keuzes soms, zeker als je het niet met elkaar eens bent. Ook hier kan een goede advocaat je helpen.

Tenslotte zijn er nog de strijdende partijen over goederen, de auto, de inboedel, spullen die van jou waren, kortom alles waarover je van mening kan verschillen. Hierbij zal de advocaat je kunnen adviseren, maar in de praktijk moet je toch samen overeenstemming bereiken.

Advocaat nodig

Ik kan je helpen

Alle advocaten van Leggle hebben een duidelijk track-record en werken tegen een vaste prijs per zaak.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij echtscheiding

Wat kan je zelf doen bij een echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van Echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan