Leningsovereenkomst familie opstellen? · Leggle

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van de bank, bijvoorbeeld bij familie. Dat betekent dus dat de geldlener en geldgever met elkaar afspraken maken over de voorwaarden van de lening. Je spreekt bijvoorbeeld met elkaar af hoe hoog de rente is en binnen welke termijn het geld wordt afgelost. Bij een lening aan kinderen is het ook mogelijk om periodiek geld kwijt te schelden. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een onderhandse lening. Bijvoorbeeld als iemand een bedrijf wil starten en geen lening krijgt van de bank. Of ouders die willen investeren in de toekomst van hun kind, door geld te lenen voor een studie of het kopen van een huis. Het voordeel van een onderhandse lening is dat de voorwaarden vaak soepeler zijn dan bij een bank. De rente is lager (maar wél marktcomform) en je mag er langer over doen om het geld terug te betalen.

leningsovereenkomst-familie

Waarom een leningsovereenkomst familie?

Een onderhandse lening kan ook mondeling worden afgesproken, maar het is verstandig om een leningsovereenkomst op te stellen. Door de afspraken om papier te zetten kun je misverstanden voorkomen. Als er ruzie ontstaat – bijvoorbeeld over de aflossing – kun je altijd terugvallen op de gemaakte afspraken. Zo sta je juridisch sterker.

Voorbeeld leningsovereenkomst familie

Juridisch gezien is een leningsovereenkomst een overeenkomst van verbruikleen. In een leningsovereenkomst familie zet je alle afspraken die je maakt over de geldlening. Er zijn op internet genoeg voorbeelden te vinden. Toch is het – zeker bij grote bedragen – verstandig om een jurist naar het contract te laten kijken. En zijn namelijk allerlei voorwaarden waar het contract aan moet voldoen om rechtsgeldig te zijn. Je kunt de leningsovereenkomst familie volledig door een jurist laten maken. Of je stelt het contract zelf op aan de hand van een voorbeeld en laat hem vervolgens door een jurist beoordelen. In een leningsovereenkomst familie moet in ieder geval het volgende staan:

 • Gegevens van degene die het geld uitleent (kredietgever)
 • Gegevens van degene die het geld leen (kredietnemer)
 • Het bedrag dat wordt uitgeleend (de leensom)
 • De rente die wordt berekend over de lening
 • De wijze van aflossing (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal)
 • Duur van de lening (en datum waarop de lening terugbetaald moet zijn)
 • Ondertekening door beide partijen

Houd er rekening mee dat het verplicht is om rente te vragen. Doe je dat niet, dan beoordeelt de belastingdienst de lening als een schenking, waardoor je er schenkbelasting over moet betalen. Rente vragen is dus voordeliger. Er zijn allerlei regeltjes over hoe hoog de rente precies moet zijn.

Wat als de lening niet wordt terugbetaald?

Het gebeurt helaas vaak genoeg, dat de lener het geld niet terug betaalt. Dat kan allerlei redenen hebben. De meest voordehand liggende reden is dat hij het te geld niet heeft en het dus niet kán betalen. Daar valt dan niet veel aan te doen, van een kale kip kun je immers niet plukken. Als er geen leningsovereenkomst is, kan de lener ontkennen dat er ooit geld is geleend en weigeren het terug te betalen. Ook kan de lener beweren dat hij de lening al heeft terugbetaald. Wanneer hij wel kan, maar niet wíl betalen zijn er juridische mogelijkheden om het bedrag alsnog te incasseren – zelfs al staat er niets op papier. Wil je weten wat je kansen zijn? Kies dan nu jouw jurist voor een gratis intake!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij leningsovereenkomst familie

Wat kun je zelf doen bij een geldlening

 • Stel altijd een leenovereenkomst op bij een onderhandse lening
 • Vraag een marktconforme rente, anders wordt de lening gezien als een schenking en betaal je schenkbelasting
 • Laat je goed adviseren, misschien is de lening deels aftrekbaar

Zo helpen wij jou:

Vraag altijd een jurist om hulp bij een leningsovereenkomst familie opstellen. Zo kun je veel ellende voorkomen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij contracten
 • Zorg dat ze rechtsgeldig zijn
 • Laat je voorwaarden altijd checken door een jurist
 • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden