Algemene voorwaarden opstellen · Leggle

Wat zijn algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden zijn regels die je wilt toepassen op alle contracten die je gaat afsluiten. De zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Het zijn jouw voorwaarden over bijvoorbeeld de levering, betaling, aansprakelijkheid, reparaties en de garantietermijn. Deze kunnen gelden voor je klanten, leveranciers of opdrachtgevers. Als je ondernemer bent, is het verstandig deze goed duidelijk te maken. Daarom moet je algemene voorwaarden opstellen. Heb je een webshop, maak ze dan op je website kenbaar. ZZP-ers kunnen ze meesturen met hun offertes. Heb je de ‘kleine letterjes’ opgesteld, dan ben je wettelijk verplicht deze kenbaar te maken vóórdat je daadwerkelijk een overeenkomst afsluit. Dit beschermt je tegen de risico’s die bij het ondernemen horen, bijvoorbeeld een te late levering of een uitblijvende betaling. Daarnaast scheelt het tijd, want je hoeft niet meer met elke klant of opdrachtgever de leveringsvoorwaarden door te spreken.

algemene-voorwaarden-opstellen

Algemene voorwaarden opstellen

Wat er precies in de voorwaarden komt te staan, hangt af van het werk dat je doet. Op het internet kun je op zoek gaan naar een model dat op jouw branche van toepassing is. Dit model kun je vervolgens aanpassen aan je eigen situatie. Het is belangrijk dat het algemene voorwaarden opstellen goed gedaan wordt. Als er fouten instaan, kan dat vervelende situaties opleveren. Laat ze daarom bij voorkeur opstellen door een jurist. Dit kost wel wat geld, maar wanneer er door een fout een conflict ontstaat. kan je dat nog veel meer gaan kosten. Ook als je toch besluit het zelf te doen, is het aan te raden om ze wel door een jurist of advocaat te laten controleren.

thumb-2Tip: Heb je zowel zakelijke als particuliere klanten? Dan kun je het best voor beide groepen aparte algemene voorwaarden opstellen.

Algemene voorwaarden voorbeeld

Ben je op zoek naar een voorbeeld? Dan kun je bij een branchevereniging kijken. Zo bestaan er voorbeelden voor webwinkels, voor ZZP-ers en modellen die gemaakt zijn in overleg met de Consumentenbond. Zorg dat je een voorbeeld vindt dat van toepassing is op jouw branche. De voorwaarden kunnen per vakgebied namelijk erg verschillen. Als je lid bent van een branche- of beroepsvereniging, kan het zijn dat je verplicht bent bepaalde voorwaarden te gebruiken.

De voorwaarden gebruiken

Als je algemene voorwaarden opstellen is gelukt, moet je ze ook nog goed gebruiken. Zo moet je ze van toepassing verklaren op elke overeenkomst. Dat kan door ze te vermelden in de offerte en de voorwaarden mee te sturen. Je bent verplicht je klant over je voorwaarden te informeren. Als dienstverlener is het voldoende om voor de voorwaarden te verwijzen naar je website.

Algemene voorwaarden opstellen of laten controleren? Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij algemene voorwarden opstellen

Wat kun je zelf doen bij algemene voorwaarden opstellen

  • Ga op internet op zoek naar een model dat op jouw bedrijf van toepassing is.
  • Pas het model aan op je eigen situatie, het liefst samen met een jurist.
  • Deponeer je algemene voorwaarden bij de KvK of de rechtbank.

Zo helpen wij jou:

Vraag altijd een jurist om hulp bij het algemene voorwaarden opstellen. Zo kun je veel ellende voorkomen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij overeenkomsten
  • Zorg dat ze rechtsgeldig zijn
  • Laat je voorwaarden altijd checken door een jurist
  • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden