Contract opstellen? Zó doe je dat · Leggle

Wat is een (juridisch) contract?

In het Nederlands recht is een mondelinge overeenkomst bindend, je hoeft dus eigenlijk niets op papier te zetten. Toch is het verstandig dit wel te doen. Mocht je naar de rechter gaan, dan moet je wel kunnen aantonen welke afspraken er zijn gemaakt. Daarnaast geeft een contract meer duidelijkheid over welke afspraken er precies zijn gemaakt. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent. Er zijn allerlei soorten contracten en overeenkomsten waarmee je te maken kan krijgen. Denk aan je woning waarvoor je een huurcontract of koopcontract nodig hebt. Als ondernemer heb je misschien wel een huurovereenkomst bedrijfsruimte, een leasecontract, ZZP modelovereenkomst en algemene voorwaarden. Ook bij een vaste baan krijg je te maken met een arbeidsovereenkomst en als je ontslagen wordt met een vaststellingsovereenkomst. En denk ook aan alle aankopen die je doet, bij iedere bestelling in een webshop ga je immers een koopovereenkomst aan.

contract-opstellen

Een contract opstellen voorbeeld

Wil een contract opstellen, dan kun je meestal wel een voorbeeld vinden op internet. Zo’n model kun je gebruiken bij het opstellen van jouw contract, maar neem het nooit klakkeloos over. Soms is een contract vrij simpel, maar het kan ook erg ingewikkeld zijn. Als er veel van afhangt, is het verstandig een expert of jurist naar het contract te laten kijken of het in zijn geheel door hem of haar te laten opstellen. Zo kun je veel problemen voorkomen. Een contract moet aan een aantal regels voldoen om rechtsgeldig te zijn. Het belangrijkste is dat de gegevens van beide partijen volledig staan vermeld en dat je beide het contract ondertekent met plaats, datum en een handtekening. Verder vermeld je onder andere de duur van het contract, de opzegtermijn en de gevolgen bij het niet nakomen van verplichtingen.

Algemene voorwaarden

Als ondernemer is het handig om algemene voorwaarden op te stellen. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle contracten die je afsluit. Dat scheelt dus heel wat onderhandelen. Door algemene voorwaarden op te stellen weten jij en je klant of opdrachtgever waar ze aan toe zijn. Je kunt er altijd op terugvallen bij problemen. Vraag één van onze juristen naar de mogelijkheden!

Contract opstellen? Vind hier jouw jurist

Als je een contract opstellen wil is één ding zeker, het is verstandig om een jurist in te schakelen die gespecialiseerd is in contractenrecht. Die zorgt er namelijk voor dat de juridische kwaliteit van het contract helemaal in orde is.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij contract opstellen

Wat kun je zelf doen bij een contract opstellen

  • Ga op internet op zoek naar een modelcontract dat op jou van toepassing is.
  • Pas het model aan op je eigen situatie, het liefst samen met een jurist.
  • Heb je een eigen bedrijf? Stel dan algemene voorwaarden op.

Zo helpen wij jou:

Soms is het bij een contract opstellen nodig om een jurist in te schakelen. Deze zorgt dat de juridische kwaliteit van het contract helemaal in orde is. Zo kun je veel ellende voorkomen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij algemeen contractueel
  • Zorg dat je contract rechtsgeldig is
  • Laat je contract checken door een jurist
  • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden