Vertraging vliegtuig? Je hebt recht op vergoeding · Leggle

Rechten bij een vliegtuig vertraging

Je wilt op vakantie gaan, maar dan wordt je vlucht geannuleerd of je hebt uren vertraging. Wat zijn dan je rechten? Pas als je drie uur later op je eindbestemming aankomt dan de bedoeling was, hebt je recht op een schadevergoeding. Ook als je slachtoffer bent van een instapweigering (bijvoorbeeld door overboeking) of annulering van de vlucht, heb je recht op compensatie. Dit geldt niet als er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld bij slecht weer, stakingen of terrorisme. Technische problemen vallen meestal niet onder overmacht.

Heb ik recht op een vergoeding?

Je hebt bij vluchten vanuit de EU altijd recht op vergoeding bij een vertraging van langer dan drie uur, een instapweigering of een annulering vlucht. De hoogte van deze vergoeding ligt tussen de 125 en 600 euro per persoon. Hoeveel geld je terug krijgt bij vertraging hangt af van de duur van de vlucht en de hoeveelheid vertraging. De vliegtuigmaatschappij is verplicht om deze vergoeding uit te keren. Ga dus nooit akkoord met een tegoedbon of iets dergelijks. Je hebt namelijk het recht om je geld (deels) terug te krijgen op je rekening. Als de vertraging langer duurt dan vijf uur mag je besluiten om niet verder te reizen. Je hebt dan recht op terugbetaling van je ticket en een gratis terugvlucht naar je vertrekpunt.

Vluchttijden gewijzigd

Een vliegmaatschappij mag de vluchttijden tot veertien dagen voor de vlucht wijzigen. Doen ze dat later en kom je daardoor drie uur later aan op je bestemming? Dan heb je recht op compensatie. Je moet dan wel een bewijs hebben met de oorspronkelijke vluchttijden, zoals een boekingsbevestiging of ticket.

Vucht geannuleerd

Een geannuleerde vlucht kan je flink wat problemen opleveren. Je komt te laat aan op je bestemming en je planning loopt in de soep. Vliegmaatschappijen mogen vluchten annuleren tot veertien dagen voor de vertrekdag. Ze moeten je ook op dat moment op de hoogte stellen van de annulering vlucht. Als ze je pas later inlichten, dan heb je recht op een vergoeding, tenzij er sprake is van overmacht of je kan reizen via een andere route zonder dat je veel tijd verliest. Bij annulering moet je de mogelijkheid krijgen op terugbetaling binnen zeven dagen of om via een andere route naar je eindbestemming te vliegen tegen dezelfde voorwaarden. In dat geval moeten ze je (indien nodig) helpen met een hotelboeking, vervoer daarnaartoe en eten en drinken voor onderweg. Het is namelijk niet de bedoeling dat je door de annulering extra kosten moet maken.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij vertraging vliegtuig

Wat kun je zelf doen bij vertraging vliegtuig

  • Neem altijd eerst contact op met de vliegtuigmaatschappij.
  • Voor veel maatschappijen is er een geschillenregeling en vaak een commissie.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, boekingsbevestigingen, vliegtickets en dergelijke.

Zo werkt Leggle

Wil de vliegtuigmaatschappij de schadevergoeding niet betalen? Dan kun je naar een jurist of advocaat. Deze zorgt dat je de compensatie krijgt waar je recht op hebt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij vluchtvertraging
  • Doe geen dingen die je eigen rechtspositie negatief beïnvloeden
  • Blijf kalm
  • Zeg niets toe