Wat te doen bij pinpasfraude? ∙ Leggle

Wat is pinpasfraude?

Bij pinpasfraude willen criminelen je pinpas en/of pincode afhandig maken. Vervolgens proberen ze geld van jouw rekening te halen bij een pinautomaat of via internetbankieren. Er zijn verschillende manieren waarop ze je bankgegevens kunnen achterhalen.

 • Phising: Criminelen doen zich in de mail voor als je bank en proberen je in te laten loggen op een valse website.
 • Warmtelamp: Met een warmtelamp proberen criminelen te zien welke toetsen je gebruikt voor je pincode.
 • ‘Shouldering’: Een mooi woord voor meekijken over de schouders. Zo proberen ze je pincode af te kijken. Iemand anders steelt vervolgens de pas.
 • Babbeltruc: Met een praatje word je afgeleid tijdens het pinnen. Intussen probeert een dief je pinpas om te wisselen.
 • ‘Card trapping’: Criminelen plaatsen een opzetstukje op de pinautomaat, waardoor je pinpas klem komt te zitten. De pas lijkt dan ‘opgegeten’.

pinpasfraude

Wat te doen bij pinpasfraude?

Ben je slachtoffer van pinpasfraude? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank. Je kunt je rekening dan laten blokkeren. Je kunt de volgende stappen nemen als je slachtoffer bent van pinpasfraude.

 • Is er geld gestolen of ben je je pinpas kwijt? Laat je rekening dan direct blokkeren. Meld ook de onterechte afschrijvingen direct.
 • Claim een schadevergoeding bij je bank. Check de bankvoorwaarden, beschrijf de situatie en hoe je de bankvoorwaarden hebt nageleefd.
 • Geef zo goed mogelijk inzicht in de situatie. Probeer bijvoorbeeld zo duidelijk mogelijk te beschrijven hoe de fraudeurs je de bankgegevens hebben ontfutseld. Kun je dit niet goed aantonen, dan kan de schadevergoeding daarom worden afgewezen.
 • Laat je niet te snel afschepen. De bank zal de grove nalatigheid moeten kunnen bewijzen. Daarnaast moeten ze een verband kunnen aantonen tussen de nalatigheid en de fraude. Anders heb je gewoon recht op een vergoeding.
 • Wijst je bank de schadevergoeding af? Dan moet je eerst de interne klachtenprocedure (IKP) van de bank volgen.
 • Helpt dat niet. Dan kan je terecht bij de Financiële Ombudsman en vervolgens bij de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).Een andere optie is naar de rechter stappen. In beide situaties kan een jurist je bijstaan.

Let op: Als een rechter of een andere onafhankelijke geschilleninstantie al een uitspraak heeft gedaan, kan Kifid de klacht niet meer behandelen.

Wat zijn mijn rechten?

Zodra je bij je bank melding hebt gemaakt van de fraude, ben jij niet meer aansprakelijk voor verdere frauduleuze afschrijvingen. Het risico ligt vanaf nu bij de bank. Ook alle opnames vóór de melding zijn in principe voor rekening van je bank. Dat is alleen niet zo als je onzorgvuldig bent geweest. Bijvoorbeeld als je te laat melding maakt, je pincode aan iemand anders hebt verteld of je pinpas hebt laten slingeren. Daarnaast heb je altijd een eigen risico van €150. Dat betekent dus dat je tot hoogte van dit bedrag niets terugkrijgt. Gaat het om een groter bedrag, dan is de bank wél verplicht de schade te vergoeden. Tenzij je grof nalatig bent geweest.

Bankvoorwaarden

Maar wanneer ben je precies grof nalatig? Dat is zo als je je niet aan de voorwaarden van de bank hebt gehouden. Je mag niet zomaar je pincode aan iedereen vertellen of je pinpas aan een vriend meegeven. Dat klinkt logisch, maar toch gaat het vaak mis. Deze regels zijn uniform en gelden dus bij iedere bank.

 • Houd je beveiligingscodes geheim.
 • Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
 • Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken.
 • Controleer je bankrekening (minimaal één keer in de twee weken).
 • Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Als de bank kan aantonen dat je je niet aan de voorwaarden hebt gehouden krijg je geen cent terug van het gestolen geld. En dat is heel vervelend.

fixprice-2De uniforme bankvoorwaarden gelden sinds 1 januari 2014 voor veilig betalen, internetbankieren én mobiel bankieren.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?

Heb je je aan alle voorwaarden gehouden? Dan moet je het bedrag – boven de €150 eigen risico – altijd terugkrijgen van je bank. Ook als je je niet aan alle regels hebt gehouden ben je niet meteen schuldig. De bank kijkt namelijk eerst naar de omstandigheden en bepaalt per individueel geval of er sprake is van grove nalatigheid. Kun je – bijvoorbeeld door vakantie – je bankrekening niet checken? Dan moet je dit kunnen aantonen.

Mijn bank wil mijn geld niet teruggeven

Toch kan het lastig zijn om je geld terug te krijgen bij pinpasfraude. De bank bestempelt je namelijk al gauw als grof nalatig. Het is dan dus plat gezegd je eigen schuld. Laat je hier niet te snel van beschuldigen. Beschrijf duidelijk hoe je alle veiligheidsregels hebt nageleefd of laat zien waarom je je er niet aan hebt kunnen houden. Claim hierna een schadevergoeding bij je bank. Geef zoveel mogelijk inzicht in de situatie. Op welke wijze hebben de criminelen bijvoorbeeld je pincode en pinpas gestolen? Als je bank niet kan aantonen dat je nalatig bent geweest, moeten ze het bedrag gewoon terugstorten. Doen ze dat niet, dan kun je een officiële klacht indienen via de Interne Klachtenprocedure (IKP). Als laatste maatregel kun je naar de rechter stappen. Schakel in dat geval altijd een jurist in.

Wil je bank je geld niet teruggeven na pinfraude? Vraag een Leggle jurist of advocaat om advies. De intake is gratis!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij pinpasfraude

Wat kun je zelf doen bij pinpasfraude

 • Geef nooit persoonlijke gegevens aan officiële instanties per mail.
 • Scherm altijd je pincode af tijdens het intypen.
 • Gebruik de pinautomaat niet als hij er anders uitziet dan normaal. Bel direct je bank of de politie als je de pas niet terugkrijgt.
 • Stel een opname- en kredietlimiet in. Hoe meer je kunt ‘rood staan’, des te groter de kans op een omvangrijke schade.

Zo helpen wij jou:

Ben je slachtoffer geworden van pinpasfraude? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug. Vraag daarom een expert om hulp. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij kopen via internet
 • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
 • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
 • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen