Opgelicht op Marktplaats, wat nu? ∙ Leggle

Opgelicht op internet

Als je een aankoop gaat doen op het internet, is het verstandig eerst te kijken of een website betrouwbaar is. Denk je te zijn opgelicht, dan kun je ten eerste de algemene voorwaarden van de webshop bekijken. Als de webshop is aangesloten bij een geschillencommissie kun je daar een klacht indienen. Maar dat is niet altijd het geval. Toch heb je als koper altijd rechten. Voldoet hetgeen dat is geleverd niet aan de verwachtingen of is het helemaal niet geleverd? Kortom: ben je opgelicht via internet? Dan kun je twee paden belopen: de civielrechtelijke (om je geld terug te krijgen) en de strafrechtelijke (vervolging). Natuurlijk kun je beide tegelijk nemen, dat is vaak wel zo verstandig.

opgelicht-op-marktplaats

hat-2Lees ook:
Hoe kan ik een koop ongedaan maken?

Oplichting via internet is verboden

Mensen oplichten via internet is verboden volgens de wet. Er is namelijk sprake van misleiding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de verkoper gebruik heeft gemaakt van een valse naam of een valse hoedanigheid (hij doet alsof hij een betrouwbare verkoper is, maar zijn contactgegevens kloppen niet), door listige kunstgrepen (een truc of een listige handeling) of door een samenweefsel van verdichtsels (opeenstapeling van leugens). Doordat oplichting verboden is kan de politie daders strafrechtelijk vervolgen.

Opgelicht op Marktplaats

Marktplaats is een uitstekende manier om tweedehands spullen te kopen en verkopen. Gelukkig heeft het merendeel van de verkopers goede bedoelingen en is betrouwbaar. Toch gaat het wel eens mis. Er zijn namelijk criminelen die via deze weg mensen willen oplichten. Je hebt de betaling al gedaan, maar daarna hoor je niets meer van de persoon in kwestie. Of je wordt overgehaald het product op te sturen, maar er wordt nooit betaald. In beide situaties ben je waarschijnlijk opgelicht. Dat lever vaak veel boosheid en frustratie op. Je bent je zuurverdiende centen kwijt en hoe vaak je ook mailt, je krijgt geen reactie. Laat het er bij oplichting via Marktplaats niet zomaar bij zitten. Doe aangifte en schakel juridisch advies in. Soms kun je via een civiele procedure namelijk alsnog je geld terugkrijgen.

Aangifte doen bij de politie

Het is bij oplichting via internet heel belangrijk om direct aangifte te doen bij de politie. Zo help je niet alleen jezelf, maar kan de politie criminelen ook makkelijker aanpakken. Hoe meer aangiftes er worden gedaan over een paalde oplichter, hoe groter de kans is dat de politie hem kan vervolgen. Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken hard samen om internetoplichting terug te dringen.

Doe je aangifte bij het Meldpunt Internetoplichting van de Politie. Dat kan via internet, telefonisch of op het bureau. Vul de aangifte zo volledig mogelijk in en probeer van te voren bewijzen te verzamelen. Meestal heb je zelf niet veel aan de aangifte, maar je helpt er wel anderen mee. Een schadevergoeding vragen kan alleen als je zaak wordt voorgelegd aan de rechter. Je zult hier bij de aangifte ook expliciet om moeten vragen. Het is een formele stap in het aangifteproces die in officiële termen heet: ‘voegen als benadeelde partij’. Oordeelt de rechter dat de verdachte schuldig is aan internetoplichting, dan kan hij óók bepalen dat de verdachte de geleden schade aan jou moet terugbetalen. Of je bij veroordeling ook echt een schadevergoeding krijgt, is nog maar de vraag. Misschien heeft de verdachte geen geld (meer) of er zijn meerdere schuldeisers, waardoor jij geen geld meer ontvangt.

Ik ben opgelicht op Marktplaats, wat nu?

Je bent opgelicht op Marktplaats of een andere online handelssite. Probeer altijd eerst na te gaan of het echt om oplichting gaat. Het kan namelijk ook zo zijn dat het geld naar een verkeerd rekeningnummer is overgemaakt. Weet je zeker dat er sprake is van oplichting? Dan kun je het volgende doen.

 1. Verzamel bewijzen. Maak een screenshot van de advertentie en noteer zoveel mogelijk gegevens van de persoon in kwestie, zoals contactgegevens, het IP-adres en rekeningnummer. Bewaar alle (e-mail) correspondentie met de verkoper.
 2. Stuur een ingebrekestelling naar de verkoper. Hierin geef je aan dat dit de laatste kans is om het geld/product op te sturen – stel altijd een uiterste termijn. Gewoonlijk verstuur je een ingebrekestelling per aangetekende brief, maar heb je geen adres dan kan het ook per e-mail. Laat de brief desnoods door een jurist opstellen, dan is het duidelijk dat het je menens is. Levert de verkoper nog niet, dan kun je verdere stappen nemen.
 3. Waarschuw anderen. Laat op internet (bijvoorbeeld op een forum) weten dat de persoon een kwestie een oplichter is. Zo voorkom je dat anderen ook de dupe worden.
 4. Doe aangifte. Als je bent opgelicht moet je altijd aangifte doen bij het bij het Meldpunt Internetoplichting van de Politie. Doe de aangifte zo volledig mogelijk. Bewaar altijd een kopie van de aangifte.
 5. Weet je door wie je bent opgelicht? Dan kun je samen met een jurist een civiele procedure starten.

Civiele procedure starten

Gaat het om een groot bedrag en wil je graag je geld terug? Dan kun je naast aangifte doen, ook een civielrechtelijke procedure starten. Je hebt daarvoor een jurist of advocaat nodig. Als de verdachte strafrechtelijk wordt vervolgd, is dat alleen maar goed voor je civiele zaak. Aangifte doen is dus heel belangrijk. Wanneer een verkoper de beloofde goederen niet levert, dan is dat juridisch gezien ‘wanprestatie’. De schade die je daardoor lijdt, kun je proberen via de civielrechtelijke procedure te verhalen. Je moet daarvoor wel weten wie de oplichter precies is. Schakel voor een civielrechtelijk procedure altijd een jurist in. Die kan je al het werk van de incasso uit handen nemen en jij hebt er geen omkijken meer naar. Weten wat je kansen zijn? Kies dan nu jouw jurist bij Leggle. De intake is gratis!

Laat je niet zomaar afschepen. Informeer je goed over je rechten en laat een jurist je hierbij helpen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij oplichting op marktplaats

Wat kun je zelf doen bij oplichting via Marktplaats

 • Neem altijd eerst contact op met de verkoper.
 • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, correspondentie, contactgegevens, ip-adres en dergelijke.
 • Voorkomen is beter dan genezen, wees altijd goed op je hoede bij aankopen via internet.

Zo helpen wij jou:

Denk je te zijn opgelicht via Marktplaats of een andere website? Jij wilt nu het liefst zo snel mogelijk je geld terug. Vraag daarom een expert om hulp. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij kopen via internet
 • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
 • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
 • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen