Wat is huurkoop? ∙ Leggle

Wat is huurkoop?

Huurkoop is iets anders dan koop op afbetaling. Bij koop op afbetaling ben je namelijk direct eigenaar van de aankoop. Huurkoop werkt anders. Je krijgt het product (bijvoorbeeld een auto of een televisie) al in gebruik, maar bent juridisch gezien niet de eigenaar. Je huurt het als het ware. Pas als de laatste termijn is afgelost, ben je ook eigenaar van het goed. Het is dus een overeenkomst waarbij je afspreekt dat het eigendom pas overgaat als de koopprijs volledig is betaald. Omdat huurkoop een soort lening is, wordt er meestal een (vaste) maandelijkse rente gerekend.

Heb je een negatieve BKR registratie? Dan is huurkoop niet altijd mogelijk. In sommige gevallen is deze registratie onterecht en kun je de BKR verwijderen.

huurkoop

Voordelen en nadelen van huurkoop

Aan huurkoop zitten verschillende voordelen, maar ook nadelen. Voor de verkoper is het prettig dat het product als onderpand gezien kan worden. Hij weet daardoor (bijna) zeker dat er wordt betaald. Voor de koper is het een voordeel dat hij direct gebruik kan maken van het product. Een nadeel is dat er rente betaald moet worden.

De voor- en nadelen van huurkoop op een rij:

  • je kan iets kopen waarvoor je anders niet genoeg geld zou hebben
  • de verkoper blijft eigenaar en kan het product terugeisen als de betalingsverplichtingen niet worden nagekomen
  • daardoor loopt de verkoper weinig risico en zijn er geen aanvullende zekerheden nodig
  • dat betekent meestal dat de rente lager is, dan bij bijvoorbeeld koop op afbetaling.

Huurkoopovereenkomst

De huurkoop wordt vastgelegd in een huurkoopovereenkomst. Deze moet – anders dan bij een koopovereenkomst – altijd schriftelijk worden aangegaan. In deze overeenkomst staan de volledige verkoopprijs, het aflossingsschema en het eigendomsvoorbehoud. In dit eigendomsvoorbehoud staan de eisen waaraan je moet voldoen om eigenaar van het product te worden. Je moet bijvoorbeeld de volledige lening hebben afbetaald om eigenaar te worden. Zonder goede overeenkomst zal de huurkoop als gewone koop worden gezien.

Ben je getrouwd? Dan heb je toestemming van je partner nodig voor het sluiten van een huurkoopovereenkomst. Jullie moeten hem beide ondertekenen.

Huurkoop auto

Iets wat vaak met huurkoop gekocht wordt is een auto. Meestal wordt er een kleine aanbetaling gedaan en vervolgens wordt het bedrag in termijnen afgelost. Dankzij huurkoop kun je een auto kopen, zonder dat je eerst flink moet sparen. De auto wordt echter pas eigendom van de koper als het gehele bedrag is afgelost. Kan hij het niet meer betalen, dan mag de verkoper de auto terugvorderen. Pas als er 75% van het bedrag is afgelost, kan dat niet meer. Is de opbrengst van de auto niet genoeg om de openstaande schuld af te lossen? Dan moet deze alsnog betaald worden.

Huurkoop is niet hetzelfde als leasen. Bij leasen heb je vaak wel de optie om achteraf de auto te kopen, maar dat hoeft niet. Wel wordt huurkoop tegenwoordig vaak financial lease genoemd.

Huurkoop woning

Ook bij het kopen van een huis wordt wel eens gebruik gemaakt van huurkoop. Het huis wordt dan niet in één keer gekocht via een hypotheek, maar er wordt een huurkoopovereenkomst gesloten tussen de koper en verkoper. De koper huurt als het ware het huis, totdat de volledige koopsom is betaald. Vaak wordt huurkoop aangeboden aan mensen die een huis al huren. Ook voor de verkoper kan dit financieel interessant zijn. Tijdens de contractperiode is de koper wel verantwoordelijk voor eventuele schade aan de woning, maar hij wordt pas eigenaar als het volledige bedrag is afgelost. Lukt dat niet, dan kán het huis teruggevorderd worden.

wallet-2Naast een woning of auto, kun je ook andere producten via huurkoop aanschaffen. Denk aan een scooter, televisie of een laptop.

Problemen met huurkoop

Heb je vragen over huurkoop? Of heb je advies nodig bij het opstellen van een huurkoopcontract? Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen. Want wat doe je als de verkoper je woning wil terugvorderen? Of als de koper failliet gaat en de overeenkomst niet meer kan nakomen?

Een jurist weet wat je rechten zijn en kan je bijstaan in de juridische procedure. Kies nu jouw jurist bij Leggle voor een gratis intake.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huurkoop

Wat kun je zelf doen bij een probleem met een aankoop

  • Neem altijd eerst contact op met de verkoper.
  • Voor veel branches is er een geschillenregeling en vaak een commissie.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, aankoopbewijs, pakbonnen en dergelijke.

Zo helpen wij jou:

Heb je problemen met de huurkoop? Of wil je het huurkoopcontract laten opstellen of controleren? Vraag een jurist om hulp. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij problemen met aankopen
  • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
  • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
  • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen