Heb ik een BKR registratie? · Leggle

Wat is een BKR registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten. Dat kan een lening, creditcard of een afbetalingsregeling bij een postorderbedrijf zijn. Als jij zo’n krediet hebt, dan wordt dat in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) vastgelegd. Dit is het systeem waarin het BKR alle gegevens over kredieten bijhoudt. Wil je een lening of hypotheek afsluiten of een leaseovereenkomst aangaan? Dan toetst een kredietverstrekker meestal je kredietwaardigheid in het BKR. Zo willen ze risico’s van wanbetaling uitsluiten en zijn de zekerder dat je de betalingsverplichtingen nakomt. Als je zo’n BKR registratie hebt betekent dat vaak dat je minder kunt lenen.

heb-ik-een-bkr-registratie

Heb ik een BKR registratie?

Bijna iedereen heeft een BKR registratie. Als je ergens een lening of krediet afsluit, moet het bedrijf dat melden bij het BKR. Dat is volgens de wet verplicht. Koop je iets op afbetaling of heb je een creditcard? Ook dan krijg je automatisch een notering in het BKR register. Dat betekent niet, dat die vermelding ook negatief is. Betaal je alles netjes en op tijd, dan is die BKR registratie meestal geen probleem. Je hoeft echter maar één keer een betalingsachterstand op te lopen, om een negatieve BKR te krijgen. Zelfs als je alles hebt afbetaalt, blijft die negatieve BKR maar liefst 5 jaar staan. Meestal weet je het wel als je een negatieve BKR hebt. Een bedrijf is namelijk verplicht dit schriftelijk aan je te laten weten. Doet het dat niet, dan kun je de BKR verwijderen. Hij is dan niet rechtsgeldig. Wil je zeker weten of je een BKR registratie hebt? Dan kun je jouw gegevens eenvoudig opvragen bij het BKR.

Let op: Wijziging BKR kredietinformatie per 1 december 2016
Per 1 december 2016 verandert er iets bij het BKR. Daardoor blijven óók positieve BKR registraties langer staan. Dit betekent dat, ook al is een lening betaald, dan nog blijft de melding gedurende 5 jaar zichtbaar in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Deze nieuwe regel heeft alleen betrekking op positieve registraties. Een negatieve BKR bleef namelijk al 5 jaar in het CKI zichtbaar. Ook worden er méér leningen geristreerd.
 • Per 1 december 2016 worden álle kredieten geregistreerd van meer dan €250 (voorheen €500) én die je langer dan 1 maand (voorheen 3 maanden) gebruikt.

En ook in 2017 zijn er wijzigingen.

 • Vanaf 1 januari 2017  wordt de achterstandsmelding op hypotheken verkort van 120 dagen naar 3 maanden.
 • Vanaf 1 mei 2017 wordt ook een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone (die je per maand afbetaald) geregistreerd bij het BKR.

Wanneer krijg ik een BKR?

Een registratie in het BKR register krijgen is dus niet zo moeilijk. Je hoeft alleen maar een creditcard te hebben of iets op afbetaling te kopen. Bijna iedereen wordt daardoor in het BKR vermeld. Redenen voor een BKR notering zijn:

 • Je kan roodstaan bij de bank;
 • Je hebt een creditcard: Alleen creditcards gekoppeld aan een kredietovereenkomst worden geregistreerd;
 • Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening;
 • Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling (‘koop nu, betaal later’);
 • Je maakt gebruik van een private lease-regeling.

Een negatieve BKR krijg je alleen als je een betalingsachterstand oploopt. Schulden of een huurachterstand zal je niet het BKR register terugvinden. Je hypotheek staat er alleen in als je een betalingsachterstand hebt (gehad) van meer dan 120 dagen.

Stappenplan BKR opvragen

Je vraagt je af: heb ik een BKR registratie? Daar kun je vrij gemakkelijk zelf achter komen. De gegevens kun namelijk gewoon opvragen bij het BKR. De vraag ‘heb ik een BKR registratie’, is zo snel beantwoord. Je BKR opvragen kan via de website van het BKR of bij de bank. Daar moet je wel een klein bedrag voor betalen. Zo heb je snel antwoord op de vraag ‘heb ik een BKR registratie’. Daarnaast zie je gelijk wat er precies is geregistreerd. In het overzicht dat je krijgt staan alle kredieten en leningen die je hebt afgesloten, eventuele betalingsachterstanden en/of bijzonderheidscoderingen.

 1. Ga naar de website van het Bureau Krediet Registratie (BKR);
 2. Kies voor eenmalige inzage (1x het overzicht op papier) of het BKR Premium Pakket (online je gegevens inzien);
 3. Doorloop de stappen van de aanvraag;
 4. Kies de manier van bezorgen en identificeren;
 5. Na 5 tot 10 werkdagen ontvang je – na identificatie – jouw BKR gegevens.

Gevolgen van een BKR registratie

Een negatieve BKR registratie kan grote gevolgen hebben. Daarom is de vraag ‘heb ik een BKR’ voor sommige mensen heel belangrijk. Een negatieve BKR kan namelijk betekenen dat je geen lening of hypotheek meer kan krijgen. Ook wordt het lastig om een mobiel abonnement af te sluiten, je kunt dan alleen nog maar prepaid bellen. Omdat een BKR registratie wel 5 jaar blijft staan, kun je er jaren last van hebben.

Ook met een positieve BKR registratie loop je al kans dat je duizenden euro’s minder hypotheek kan krijgen. Bedenk je dus liever twee keer voor je iets op afbetaling koopt.

Hoe kan ik mijn BKR verwijderen?

Heb ik een negatieve BKR registratie? Als het antwoord ‘ja’ is, dan kan dat problemen geven. Vervelend, zeker wanneer de notering onterecht is. Misschien heb je tijdelijk een betalingsachterstand opgelopen door je scheiding of omdat je werd ontslagen. Zelfs als je daarna alles netjes afbetaalt, blijft de BKR notering nog 5 jaar staan. Daar kun je flink last van hebben als je je leven weer opnieuw wilt opbouwen. In dat soort gevallen is het soms mogelijk om de BKR te verwijderen. Een jurist helpt je daarbij.

Wil jij jouw BKR verwijderen? Vind hier jouw BKR jurist en maak gebruik van een gratis intake!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij BKR opvragen

Wat kun je zelf doen bij BKR verwijderen

 • Vraag jouw BKR gegevens (tegen betaling) op bij het BKR
 • Neem contact op met je kredietverstrekker: als hij het met je eens is, kan hij de BKR verwijderen
 • Schakel een jurist in, je hebt maar één kans om je verzoek bij de Geschillencommissie BKR in te dienen

Zo helpen wij jou:

Wil jij jouw BKR verwijderen? Vraag een jurist om hulp. Jouw BKR jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij BKR registratie
 • Onderneem binnen één jaar actie
 • Verzamel bewijs waarom je registratie onterecht is
 • Trap niet in aanbiedingen van louche bedrijven