Geld terug bij vertraging vlucht? Tot €600 vergoeding! · Leggle

Vertraging vlucht

Je gaat op vakantie, maar dan krijgt je vliegtuig vertraging. Dat levert veel ergernis op en je komt ook nog eens later aan op je bestemming. Bij een vertraging vlucht moet een vliegmaatschappij je voorzien van verfrissingen en soms een extra maaltijd. Wanneer de vertraging langer is dan 3 uur moeten ze ook (een deel van) je geld terug geven. Je krijgt immers niet waarvoor je hebt betaald en je kan een paar uur korter van je vakantie genieten. Het is dus slim om te controleren of je recht hebt op compensatie en je geld terug te eisen.

wallet-2Tip: Je kan geld terugvragen tot 2 jaar na de vertraging. Dus heb je de afgelopen 2 jaar met een vertraging te maken gehad? Dan kun je nu nog aanspraak maken op een vergoeding!

geld-terug-bij-vertraging-vlucht

Vucht geannuleerd, gewijzigd of overboekt?

Het kan ook zijn dat je vlucht wordt geannuleerd, de vluchttijden veranderen of dat je geweigerd wordt bij het instappen doordat het vliegtuig overboekt is. Bij een annulering vlucht of wijziging van de vluchttijden moet de maatschappij je 14 dagen van te voren inlichten. Doen ze dat niet en kom je drie uur later aan op je bestemming, dan heb je recht op compensatie. Bij een annulering vlucht moet de vliegmaatschappij binnen 7 dagen je geld terug betalen óf ze kunnen je aanbieden om via een andere route te vliegen zonder dat je veel tijd verliest. Ze moeten je dan ook helpen met een eventuele hotelovernachting, vervoer daarnaartoe en voldoende eten en drinken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je meer geld kwijt bent doordat je langer onderweg bent.

Wanneer krijg ik geld terug bij vertraging?

Bij alle vluchten vanuit Europa of bij een Europese vliegmaatschappijen heb je recht op een vergoeding. Je krijgt bij een vertraging pas geld terug als je door de vertraging later dan drie uur op je bestemming aankomt. Dit geldt niet als er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld door (extreem) slecht weer, terrorisme of stakingen. De vliegmaatschappij moet de overmacht altijd kunnen bewijzen. Hoewel veel vliegmaatschappijen het als argument gebruiken, gelden technische storingen meestal niet als overmacht. Bij een annulering moet je het volledige bedrag terugkrijgen, tenzij je kiest om via een andere route te vliegen tegen dezelfde voorwaarden. Heb je meer dan vijf uur vertraging? Dan heb je het recht om de reis te staken en moeten ze je geld terugbetalen voor het deel van de reis dat je nog niet hebt gemaakt. Ook moeten ze je ticket betalen voor de vlucht terug.

Hoeveel geld terug bij vertraging vlucht?

De hoogte van de schadevergoeding die je krijgt hangt af van de duur van de vertraging en de afstand tot de eindbestemming. De hoogte van de vergoeding ligt tussen de 125 en 600 euro per persoon.

 • tot 250 euro vergoeding voor vluchten tot en met 1500 kilometer
 • tot 400 euro vergoeding voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1500 kilometer
 • tot 400 euro vergoeding voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1500 en 3500 kilometer
 • tot 600 euro schadevergoeding voor alle vluchten van meer dan 3500 km
 • bij een vertraging van langer dan vijf uur heb je recht om de reis te annuleren en je geld voor het ticket terug te krijgen

Geld terug bij vertraging vlucht

Een vliegmaatschappij betaalt de schadevergoeding meestal niet uit zichzelf, ze doen zelfs erg hun best om onder een vergoeding uit te komen. Het is daarom slim om bij vertraging direct contact met de maatschappij op nemen. Vraag hen naar de oorzaak van de vertraging en verzamel zoveel mogelijk informatie, zoals de boekingsbevestiging, instapkaarten, bonnetjes, wanneer wat gebeurde en hoe je over de vertraging bent geïnformeerd. Dien je claim in bij de vliegmaatschappij waarmee je hebt gevlogen en niet bij het reisbureau.

Doet de maatschappij moeilijk over het betalen van een vergoeding?  Schakel dan een jurist in. Die weet waar je recht op hebt helpt jou om je geld terug te krijgen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

geld terug bij vertraging vlucht

Wat kun je zelf doen bij vluchtvertraging

 • Neem altijd eerst contact op met de vliegtuigmaatschappij.
 • Voor veel maatschappijen is er een geschillenregeling en vaak een commissie.
 • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, boekingsbevestigingen, vliegtickets en dergelijke.

Zo werkt Leggle

Wil je je geld terug bij vertraging vlucht? Dan kun je naar een jurist of advocaat. Deze zorgt dat je de compensatie krijgt waar je recht op hebt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij vluchtvertraging
 • Doe geen dingen die je eigen rechtspositie negatief beïnvloeden
 • Blijf kalm
 • Zeg niets toe