Eerstegraads en tweedegraads familieleden ∙ Leggle

Graad van bloedverwantschap

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je moet weten wie jouw 1e, 2e, 3e , 4e of zelfs 5e graads familie is. Dat is meestal in situaties dat er iets met een familielid gebeurt. Je hebt recht op bijzonder verlof vanwege een sterfgeval of je moet je vakantie annuleren voor een familielid dat ernstig ziek is geworden. We noemen deze graad ‘de graad van bloedverwantschap’. Ook bij de verdeling van een erfenis kan dit van belang zijn. Je kunt zelfs erven tot en met de 6e graad familie.

Tip: de graad van bloedverwantschap kan worden uitgerekend door het aantal geboorten tussen jou en het andere familielid te tellen.

eerste-tweede-graad-familie

Een jurist legt je uit wanneer er sprake is van bloedverwantschap

Dat kan al in ons eerste gesprek.

Verlof bij overlijden familielid

Als een familielid overlijdt, dan heb je als werknemer recht op verlof om de uitvaart of begrafenis bij te wonen. Hoe lang je verlof krijgt ligt eraan of het om een 1e graad of 2e graad familielid gaat. Meestal staat in de cao dat je voor het overlijden van een familielid van de eerste graad vier dagen verlof krijgt (van het moment van overlijden tot de begrafenis) en voor het overlijden een familielid in de tweede graad 2 dagen.

click-2Heb je een conflict met je werkgever over bijzonder verlof? Vraag dan advies aan een jurist arbeidsrecht.

Reis annuleren vanwege ziek familielid

Ook voor verzekeringen moet je soms weten wie jouw eerste-, tweede-  en derdegraads familieleden zijn. Dat kan zo zijn als je op vakantie bent en er gebeurt iets met een familielid. Iemand wordt ernstig ziek, krijgt een ongeluk of overlijdt. In zo’n situatie wil je er natuurlijk zo snel mogelijk naartoe. Als je een annuleringsverzekering hebt kan dat en worden meestal alle onkosten voor je vergoed. Bijvoorbeeld de extra kosten die je moet maken voor de terugreis. Het kan ook zo zijn dat je het slechte nieuws vlak voor vertrek hoort en de dus helemaal niet meer op reis gaat. Ook dan kun je, mits je een annuleringsverzekering hebt, kosteloos de reis annuleren. Het is wel belangrijk om de voorwaarden van je verzekering goed te controleren. Meestal worden namelijk alleen de kosten vergoedt als er iets gebeurt met een eerste- of tweedegraads familielid. Wil de verzekering niet uitkeren? Vraag een jurist die gespecialiseerd is in verzekeringen om advies.

Een annuleringsverzekering is iets anders dan een reisverzekering en moet je apart afsluiten.

Aanspraak maken op je annuleringsverzekering

Laat mij de kleine lettertjes doorspitten.

Ik kan met jou bepalen of dit kan en hoe.

Eerste graad familie

Eerste graad familie is de familie die het dichtst bij je staat. Het zijn je partner, je ouders en de ouders van je partner. Ook eventuele kinderen en hun partners (schoondochters- en zonen) zijn eerste graad familie. Voor alle soorten partners geldt wél dat je getrouwd moet zijn, een geregistreerd partnerschap moet hebben of samenwoont met een samenlevingscontract.

Onder eerstegraads familieleden horen:

 • Partner*;
 • Ouders (dit geldt ook voor stiefouders en adoptieouders);
 • Schoonouders*;
 • Kinderen (dit geldt ook voor stiefkinderen en adoptiekinderen);
 • Schoondochters- en zonen*.

* alleen bij een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Tweedegraads familie

Bij tweedegraads familie hoort familie die niet direct aan jou verwant is. Dit zijn je broers en zussen, maar ook kleinkinderen en opa’s en oma’s. Onder tweedegraads familieleden horen:

 • Broers en zussen;
 • Kleinkinderen;
 • Oma’s en opa’s;
 • Schoonzussen en zwagers;
 • Stiefzussen- en broers.

Derdegraads familie

Met derdegraads familieleden worden ooms, tantes, neven, nichten, overgrootouders en achterkleinkinderen bedoeld. Dit is dus familie waarbij er twee geboortes zitten tussen jou en het familielid.

 • Ooms en tantes;
 • Neven en nichten;
 • Overgrootouders;

De graad van bloedverwantschap gaat nog verder, denk aan achternichten en -neven. Bij een erfenis kan zelfs een familielid in de zesde graad nog erven. Dat is natuurlijk alleen zo als iemand verder geen familie (meer) heeft of zij allen de erfenis weigeren.

Problemen met je verzekering? Zorg dat je krijgt waar jij recht op hebt. Schakel nu een jurist of advocaat in. 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij eerstegraads en tweedegraads familieleden

Wat kun je zelf doen bij een conflict met de verzekering

 • Bekijk altijd eerst de polisvoorwaarden van jouw verzekering om te zien wat ze wel en niet vergoeden
 • Wil je een reis annuleren, kijk dan of je hem kunt overdragen aan iemand anders.
 • Neem bij problemen contact op met een jurist.

Zo werkt Leggle

Wil je reis annuleren en krijg je daardoor problemen met de reisorganisatie? Dan kun je naar een jurist of advocaat. Deze kan helpen om te krijgen waar je recht op hebt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij reis annuleren
 • Doe geen dingen die je eigen rechtspositie negatief beïnvloeden
 • Blijf kalm
 • Zeg niets toe