Wat is colportage en wat zijn je rechten? ∙ Leggle

Wat is colportage?

Bij colportage bezoekt een verkoper jou op eigen initiatief. Dat kan aan de deur zijn, maar ook op straat. Het is óók colportage als een verkoper een groep mensen op één plek iets wil verkopen. Denk aan een verkoopdemonstratie tijdens een busreis of een Tupperware party bij je thuis. Colportage heet eigenlijk ‘verkoop buiten een verkoopruimte’. Je wordt in dit geval op een onverwacht moment met de colporteur geconfronteerd. Misschien koop je een product of je tekent een contract voor een dienst (zoals een energiecontract). Je hebt bij colportage maar weinig tijd om te beslissen over je aankoop en hebt daardoor meer kans dat je er achteraf toch niet blij mee bent. Het is dan handig om te weten wat je rechten zijn. Heb je zelf het bezoek van de verkoper aangevraagd? Dan is het géén colportage.

colportage

Er is sprake van colportage als je iets (van méér dan 50 euro) koopt:
 • aan de deur of in huis;
 • bij een ondernemer op straat;
 • tijdens een verkoopdemonstratie bij jou (of een kennis) thuis;
 • tijdens een busreis waar producten worden verkocht;
 • in een restaurant of zaaltje waar producten worden verkocht.

Wil je geen colporteurs aan je deur? Dan kun je een anti-colportage sticker op je deur plakken.

Wat staat er in de colportagewet?

Om jou als koper te beschermen is er de colportagewet. Bij verkoop buiten een winkel, ben je beter beschermt dan wanneer je iets ín de winkel koopt. In een winkel geldt in principe koop=koop, tenzij de winkelier zelf andere voorwaarden heeft opgesteld. In de Colportagewet staan de regels waar colporteurs zich aan moeten houden én welke rechten jij hebt als consument. De wet beschermt je tegen agressieve verkooptechnieken. Buiten de winkel is de kans namelijk groter dat je iets koopt wat je eigenlijk niet wilt. Daarom heb je onder andere een wettelijke bedenktijd.

Dit zijn de regels voor verkoop buiten een verkoopruimte:
 • De verkoper moet je duidelijke informatie geven: over het product, wat het kost en hoe je het kunt betalen.
 • De verkoper moet vertellen waar je hem kan bezoeken, bijvoorbeeld op zijn kantoor of op zijn huisadres. Ook moet hij zijn naam vertellen.
 • Misleiding is verboden. De colporteur mag geen dingen vertellen die niet kloppen, bijvoorbeeld dat hij voor een ander bedrijf werkt.
 • Er is pas sprake van colportage bij een bedrag boven de 50 euro. De verkoper mag echter niet één product verdelen over meerdere koopcontracten, om zo onder dit bedrag te blijven..
 • Teken je een koopcontract? Dan moet je daar meteen een kopie of bevestiging van krijgen, zodat je het achteraf kan nalezen. Op papier wel te verstaan – tenzij je zelf aangeeft het liever per mail te krijgen.
 • In het koopcontract moet staan dat je een bedenktijd hebt van 14 dagen. De colporteur moet dit óók aan je vertellen.  Als dit niet in het koopcontract staat, dan wordt de bedenktijd verlengd met maximaal 12 maanden.
 • Je mag dus binnen 14 dagen laten weten dat je het product toch niet wil. In het koopcontract moet staan waar en hoe je dit kunt melden.

hat-2Nieuwe regels:
De colportagewet is vervangen door regels voor koop buiten de verkoopruimte. Een belangrijk verschil is dat het niet meer uitmaakt of er van te voren wel of niet een afspraak gemaakt is voor de verkoop. Bekijk hier de nieuwe regels.

Wat is de wettelijke bedenktijd bij colportage?

De Colportagewet beschermt je bij aankopen buiten de verkoopruimte. Deze regels gelden wel alléén als de aankoop meer dan 50 euro kostte. Sinds de nieuwe regels zijn ingegaan heb je bij colportage een bedenktijd van 14 dagen. Die gaat in op de dag dat je het product hebt ontvangen. Binnen die bedenktijd kun je koopovereenkomst ongedaan maken. De colporteur hoort jou hier aan de deur al op te wijzen. Doet hij dat niet? Dan wordt de bedenktijd verlengt tot één jaar.

Deze bedenktijd geldt niet altijd. De regels voor verkoop buiten een verkoopruimte gelden namelijk niet bij verkoop van verzekeringen en woningen aan de deur, eten en drinken door een rijdende supermarkt, op de markt, overeenkomsten voor (thuis)zorg, gokactiviteiten, pakketreizen en (openbaar) vervoer.

Ook bij verkoop van producten via internet gelden de regels niet. Dit is namelijk geen colportage, maar koop op afstand.

Heb je een vergunning nodig voor colportage?

In de Colportagewet staan de regels waaraan een verkoper zich bij colportage moet houden. Daarin staat ook dat de colporteur een ventvergunning moet aanvragen bij de gemeente. Overigens is dit niet in elke gemeente verplicht. Zo mag colportage in Amsterdam wél zonder vergunning. Naast het hebben van een vergunning, moet de colporteur zich aan een aantal andere regels houden.

 • Bij aanvang van zijn bezoek moet hij duidelijk maken dat het zijn bedoeling is om je iets te verkopen.
 • Als de colporteur weet of vermoedt dat je het product of dienst niet kan betalen, mag hij je niets verkopen.
 • Bij bedragen vanaf 34 euro is de colporteur verplicht een koopovereenkomst op te stellen.
 • De colporteur mag geen misleidende reclame maken voor het product.
 • De colporteur moet je wijzen op de bedenktijd van veertien dagen bij aankopen van boven de 50 euro.

Ik ben niet blij met mijn aankoop, wat nu?

Heb je iets gekocht van boven de 50 euro en heb je daar spijt van? Dan kun je de aankoop binnen 14 dagen ongedaan maken. Als het goed is heb je daarvoor een formulier gekregen van de verkoper. Je kan ook een brief of mail sturen om de aankoop te annuleren. Wil de verkoper dit niet? Dan kun je een jurist inschakelen. Je hebt namelijk recht om je geld terug te krijgen. Schakel een Leggle jurist in bij problemen met colportage. Deze kan je tijdens de gratis intake precies vertellen welke stappen je kunt nemen tegen de verkoper.

Wil jij je geld terug? Een Leggle jurist weet wat je rechten zijn bij colportage. Kies nu jouw jurist voor een gratis intake. 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij problemen met colportage

Wat kun je zelf doen bij colportage

 • Laat je niet overdonderen en denk rustig over het aanbod na.
 • Zet nooit je handtekening als je twijfelt.
 • Bewaar altijd een bewijs dat je hebt laten weten dat je van de koop af wil.

Zo helpen wij jou:

Wil de colporteur de koop niet ongedaan maken? Als consument wordt je wettelijk goed beschermd in Nederland. Informeer je dus goed over je rechten en laat een jurist je hierbij helpen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij problemen met aankopen
 • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
 • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
 • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen