BKR verwijderen? Weg met negatieve BKR registratie · Leggle

Wat is een BKR registratie?

Bijna iedereen koopt wel eens iets op krediet of leent geld. Bijvoorbeeld om een nieuwe wasmachine te kopen of de verbouwing te betalen. Voor je het weet heb je een BKR registratie. Geldverstekkers moeten namelijk iedere lening melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is zelfs wettelijk verplicht. Wat is BKR? Een BKR registratie is een vermelding in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Deze vermelding hoeft niet altijd negatief te zijn. Pas als je een lening niet of te laat betaalt, kun je een negatieve BKR registratie krijgen. Als dat gebeurt, wordt het lastig een nieuwe lening of abonnement af te sluiten. Zo’n negatieve BKR kan je daardoor flink in de weg komen te staan.

bkr-verwijderen

Wat weet het BKR over jou?

In het CKI staat precies welke leningen je op dit moment hebt en welke je de afgelopen 5 jaar hebt gehad. Je hypotheek staat er alleen in als je een betalingsachterstand hebt (gehad) van meer dan 120 dagen. Dit weet het BKR over je lening:

 • Om wat voor overeenkomst het gaat
 • De hoogte van je lening of van je kredietlimiet
 • De ingangsdatum van de lening en (eventueel) de maand waarin hij is gestopt
 • De maand waarin de lening wordt afgelost
 • Betalingsachterstanden en andere bijzonderheden

In het BKR staat nooit wat je inkomen is. Ook zijn schulden er niet in te vinden, zoals een huurschuld, studieschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen.

Negatieve BKR bij betalingsachterstand

Een BKR is niet altijd negatief. Bijna iedereen in Nederland heeft namelijk een BKR registratie. Alleen een negatieve BKR registratie levert meestal problemen op. Die krijg je als je een lening niet op tijd betaald. Heb je een betalingsachterstand en wordt dit gemeld bij het BKR? Dan ontvang je daar een brief over. Je krijgt dan een zogenaamde ‘A’ (Achterstand) codering. Als je een A codering hebt, krijg je geen nieuwe lening. Heb je de achterstand ingelost? Dan krijg je een ‘H’ (Herstel) codering. Deze blijft 5 jaar staan, daarna zal men automatisch de BKR verwijderen. Zelfs met een ‘H’ codering kan het lastig zijn een lening te krijgen, dit beoordeelt een geldverstrekker per situatie. Is een codering onterecht? Dan kun je proberen de BKR te verwijderen.

BKR registratie opvragen

Ben je benieuwd of je een (negatieve) BKR registratie hebt? Dan kun je jouw registratie zelf opvragen bij het BKR. Je moet daar een klein bedrag voor betalen. Als je bezwaar wilt indienen, is het belangrijk dat je een recent BKR-gegevensoverzicht hebt. Deze mag niet ouder zijn dan één maand.

hat-2Lees ook:
Heb ik een BKR registratie?

Wanneer BKR verwijderen?

Je hebt je BKR opgevraagd. Die blijkt negatief te zijn, maar jij vindt dat onterecht. In dat geval kun je soms de registratie bij BKR verwijderen. Dat kun je zelf doen, maar het is verstandig een jurist om hulp te vragen. Die kent de juridische haken en ogen en weet hoe je een BKR verwijderen het beste kunt aanpakken. Je BKR verwijderen is alleen mogelijk, als de registratie onterecht is. Er zijn verschillende situaties waarin dat zo is, bijvoorbeeld:

 • Door persoonlijke omstandigheden heb je de rekeningen niet kunnen betalen
 • Je hebt de rekening niet betaald, omdat je het er niet mee eens was
 • Je hebt geen brief ontvangen waarin je bent gewezen bent op de negatieve BKR registratie
 • De betalingsachterstanden hebben slechts betrekking op een korte periode
 • De telefoonaanbieder, postorderbedrijf of geldschieter beschikt niet meer over alle actuele informatie

Als één van deze situaties op jou van toepassing is, heb je grote kans dat je BKR verwijdering zal lukken.

Bezwaar maken tegen BKR registratie

Wil je jouw BKR verwijderen? Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met de geldverstrekker die je de registratie heeft gegeven. Dit kun je doen met een officiële brief. Als die is opgesteld door een jurist, is de kans groter dat ze daadwerkelijk je BKR verwijderen. In de brief geef je aan dat jij vindt dat de BKR registratie onterecht is. Als de geldverstrekker het met je eens is, kan hij de BKR verwijderen. Je BKR verwijderen kan alléén in opdracht van het bedrijf dat jou heeft geregistreerd.

Kom je er met de geldverstrekker niet uit? Dan kun je naar de Geschillencommissie BKR stappen.Daar kun je jouw zaak voorleggen. Het is belangrijk dat je dit goed doet, want je hebt maar één kans. Als ze de BKR verwijdering niet toestaan, dan is dat besluit bindend. Je kunt er dan niets meer tegen doen.

thumb-2Let op: De Geschillencommissie BKR neemt geen klachten in behandeling die ouder zijn dan één jaar, onderneem dus op tijd actie.

BKR verwijderen brief

Ben je het niet eens met de manier waarop je in het BKR staat geregistreerd? Dan neem je als eerste contact op met de geldverstrekker die jou de registratie heeft gegeven. Die heeft je erin gezet en kan je gegevens ook weer wijzigen. Je kan een klacht bij de geldverstrekker indienen door een officiële brief te sturen. In de brief vermeld je:

 • Waarom je het niet met de registratie bij BKR eens bent
 • Op welke overeenkomst je klacht betrekking heeft
 • Hoe je klacht volgens jou opgelost kan worden.

Je doet er goed aan deze brief door een goede jurist op te laten stellen. Die weet precies wat de regels zijn en hoe jij kunt bewijzen dat de registratie niet terecht is. Een juridische brief op het papier van jouw jurist laat bovendien zien dat het menens is.

Kom je er niet uit met de geldverstrekker, dan kun je naar de Geschillencommissie BKR stappen. Ook daar dien je – samen met je jurist – jouw verzoek tot BKR verwijderen in per aangetekende brief. Je hebt maar één kans om het verzoek in te dienen, dus zorg dat je dit slim aanpakt. Wijst het BKR je verzoek af, dan is je kans verkeken.

Naar de rechtbank

In plaats van de Geschillencommissie BKR, kun je ook naar de rechter stappen. Samen met een jurist dien je een verzoekschrift in voor je BKR verwijderen. Het voordeel is dat de rechtbank meestal sneller oordeelt. Bij de Geschillencommissie BKR moet je al snel een half jaar wachten, de rechter doet vaak al uitspraak binnen 3 maanden. Daarnaast kun je bij de rechtbank in hoger beroep. Oordeelt de Geschillencommissie in je nadeel, dan heb je pech. Als je de zaak wint, zal de tegenpartij de kosten voor de rechtszaak moeten betalen.

Hoe gaat een BKR verwijderen in zijn werk?

Zorg allereerst dat je een goede jurist inschakelt. Die neemt vervolgens contact op met de kredietverstrekker en kijkt of deze aan alle verplichtingen heeft voldaan. Worden er fouten geconstateerd? Dan zal jouw juirst een verzoek indienen om de BKR registratie te laten verwijderen. Een gerechtelijke procedure wordt pas opgestart als partijen er onderling niet uitkomen.

BKR verwijderen gratis?

In principe is je BKR verwijderen gratis. Je kan het verzoek tot verwijderen namelijk zelf indienen. Er zijn partijen op internet die BKR verwijderen aanbieden tegen zeer hoge bedragen. Dit soort bedrijven zijn onbetrouwbaar. Het is namelijk nooit 100% zeker dat het verwijderen van je BKR registratie ook daadwerkelijk lukt. Wat je wel kunt doen is een jurist om hulp vragen. Die kan adviseren over je kansen en helpt om jouw verzoek zo goed mogelijk in te dienen. Dat is belangrijk, want je hebt bij de Geschillencommissie BKR maar één kans om bezwaar te maken.

Wil je van je BKR af? Vind hier jouw jurist die helpt bij jouw negatieve BKR registratie verwijderen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij BKR verwijderen

Wat kun je zelf doen bij BKR verwijderen

 • Vraag jouw BKR gegevens (tegen betaling) op bij het BKR
 • Neem contact op met je kredietverstrekker: als hij het met je eens is, kan hij de BKR verwijderen
 • Schakel een jurist in, je hebt maar één kans om je verzoek bij de Geschillencommissie BKR in te dienen

Zo helpen wij jou:

Wil jij jouw BKR verwijderen? Vraag een jurist om hulp. Jouw BKR jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij BKR registratie
 • Onderneem binnen één jaar actie
 • Verzamel bewijs waarom je registratie onterecht is
 • Trap niet in aanbiedingen van louche bedrijven