Kun je een bestelling of aankoop annuleren? · Leggle

Kan ik een aankoop annuleren?

Als je iets hebt gekocht, ga je een koopovereenkomst aan met de verkoper. In principe zit je dan aan de koop vast. Toch gelden er soms ook andere regels. Zo heb je bij koop op afstand, colportage en het afsluiten van een lening altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen die tijd kun je de aankoop annuleren en krijg je je geld terug. Ook kan een winkelier andere afspraken zetten in zijn algemene voorwaarden. Bij sommige winkels, mag je producten ruilen of retourneren binnen een bepaalde tijd. Bij grotere aankopen – zoals een bankstel of een keuken – worden meestal annuleringskosten gerekend als je je achteraf bedenkt. Wanneer een product niet voldoet aan de verwachtingen die je er redelijkerwijs van mag hebben of niet werkt, dan moet een verkoper het terugnemen.

aankoop-annuleren

Op tijd je geld terugvragen

Ik zoek dit voor je uit en hoe je de koop ontbindt.

Houdt je aan de wettelijke bedenktijd. En check of de algemene voorwaarden van de winkel wel correct zijn.

Online bestelling annuleren

Dankzij het herroepingsrecht kun je een online bestelling altijd binnen 14 dagen na ontvangst retourneren. Dit geldt ook voor aankopen via de telefoon of op straat. Het kan gaan om een aankoop van een product, maar ook van een dienst (zoals een mobiel abonnement). Wil je een online bestelling annuleren, laat dit dan tijdig weten aan de winkelier. Doe dat het liefst per brief of per e-mail, zodat je kunt aantonen dat je op tijd gebruik hebt gemaakt van het herroepingsrecht. Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven.

De koopovereenkomst ontbinden

Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd. Dat kan ook als een product niet werkt en de verkoper weigert het te repareren of een nieuw product te geven. Om de koopovereenkomst te ontbinden moet je een brief schrijven of een e-mail sturen. Zeg in deze brief dat je de koopovereenkomst ontbinden wilt en waarom dat zo is. Nadat de overeenkomst is ontbonden, moet je het product retourneren en krijg je je geld terug (of een deel als je het product al een tijdje in gebruik hebt). Soms wil een verkoper je in plaats van geld, een tegoedbon aanbieden. Dat hoef je niet te accepteren. Je hebt het recht om je geld terug te krijgen. Als een verkoper moeilijk doet, kun je naar de geschillencommissie of hulp vragen aan één van onze juristen die gespecialiseerd zijn in aankoop. De intake is gratis!

Wel of geen annuleringskosten

Ik lees (en handel naar) de kleine lettertjes voor je.

Dat hangt er vanaf. En hoeveel zijn die kosten dan?

Annuleringskosten betalen?

Bij grote spullen, zoals een keuken of een bankstel, worden meestal annuleringskosten gerekend. Als je de koop na het tekenen van de koopovereenkomst toch wilt annuleren, moet je dan een bepaald bedrag betalen. Welk bedrag dat precies is, staat in de voorwaarden van winkel. Bij meubels is het vaak 30% van het totale bedrag. Dit is nodig om de schade die de verkoper door het annuleren oploopt, te vergoeden. Hij heeft misschien al materialen ingekocht of had de keuken aan iemand anders kunnen verkopen. Als je vindt dat de berekende kosten niet in verhouding staan met de schade die de verkoper heeft door de annulering, dan kun je een juridische brief sturen waarin je dat laat weten. Ook kun je naar de rechter stappen, het is heel goed mogelijk dat je dan minder of helemaal geen annuleringskosten meer hoeft te betalen.

Wat je hebt gekocht voldeed niet aan de verwachting of wat je bestelde is nooit geleverd? Probeer eerst zelf tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan heb je jouw jurist bij Leggle zo gevonden.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij aankoop annuleren

Wat kun je zelf doen bij een probleem met een aankoop

  • Neem altijd eerst contact op met de verkoper.
  • Voor veel branches is er een geschillenregeling en vaak en commissie.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, aankoopbewijs, pakbonnen en dergelijke.

Zo helpen wij jou:

Wil de verkoper het product niet terugnemen of rekent hij te hoge annuleringskosten? Dan kun je hulp vragen aan een jurist of advocaat om jouw gelijk te halen. Jouw jurist gespecialiseerd in consumentenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij problemen met aankopen
  • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
  • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
  • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen