Wettelijke bedenktijd aankoop · Leggle

Koop = koop

Als je iets koopt, zit je daar in principe aan vast. Je gaat een koopovereenkomst aan met de verkoper. De koop is gesloten op het moment dat de koper het aanbod van de verkoper aanvaardt. Het maakt niet uit of dat mondeling of schriftelijk is. Afspraak is afspraak. Toch zijn er ook uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een koop op afstand en colportage. Om jou als consument te beschermen is er het consumentenrecht.

bedenktijd-aankoop

Wat is de wettelijke bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd geeft aan binnen hoeveel dagen je een product mag retourneren. Deze wettelijke bedenktijd is verplicht en een verkoper mag daar niet van afwijken, ook niet in zijn voorwaarden. De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor een koop op afstand, colportage, de koop van een huis en bij het afsluiten van een lening. Koop je iets in de winkel, dan geldt er geen wettelijke bedenktijd.

Bedenktijd aankoop winkel

Als je een product koopt in een winkel, dan heb je geen bedenktijd achteraf. Je kunt de koopovereenkomst alleen ontbinden als de winkelier het daarmee eens is. Een winkelier is vrij om zelf een annuleringstermijn op te nemen in de algemene voorwaarden, dit geldt dan als een extra service. Het is dan onder bepaalde voorwaarden (het product moet ongebruikt en onbeschadigd zijn) mogelijk om achteraf de koopovereenkomst te annuleren. Bij aankoop van een meubel of keuken is het vaak zo dat je bij annulering 30% van de kosten alsnog moet betalen. Wil je van de koop af? Kijk dan eerst in de algemene voorwaarden welke mogelijkheden de winkel biedt. Rekent de winkel hogere kosten dan de schade die zij lijden door het ontbinden van de verkoop? Dan kun je daar schriftelijk bezwaar van maken.

Bedenktijd bij koop of afstand

Met koop op afstand wordt bedoeld dat je het product niet eerst kan zien voor je het koopt. Bijvoorbeeld als je koopt via internet, telefonisch of via een bestelbon. Omdat je het product van te voren niet goed kunt beoordelen heb je bij koop op afstand een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Binnen de termijn kun je laten weten dat je het product wilt retourneren en je krijgt dan binnen 14 dagen je geld terug, óók de bezorgkosten. De wet noemt dit het ontbinden van de koopovereenkomst.

Bedenktijd aankoop aan de deur (colportage)

Koop je iets aan de deur wat duurder is dan 50 euro? Dan heb je ook een bedenktijd van 14 dagen. Dit gaat in op de dag dat je het product hebt ontvangen. Binnen deze bedenktermijn kun je de aankoop kosteloos ongedaan maken. De verkoper moet je wijzen op de wettelijke bedenktijd. Doet hij dat niet? Dan wordt de bedenktermijn verlengt tot een jaar.

Koop annuleren

Binnen de bedenktijd kun je de aankoop annuleren. Je kan het product retourneren of ruilen en je krijgt je geld terug. Is de bedenktijd verstreken? Dan is het niet meer mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden. Tenzij je daarvoor een wettelijke grondslag hebt. Als een product niet werkt of niet voldoet aan de verwachtingen die je er redelijkerwijs van mag hebben, dan moet de verkoper je een nieuwe product aanbieden, het product repareren of het product terugnemen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij bedenktijd aankoop

Wat kun je zelf doen bij een probleem met een aankoop

  • Neem altijd eerst contact op met de verkoper.
  • Voor veel branches is er een geschillenregeling en vaak een commissie.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken, aankoopbewijs, pakbonnen en dergelijke.

Zo helpen wij jou:

Kom je er niet uit samen met de verkoper? Dan kun je naar een jurist of advocaat. Deze heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij problemen met aankopen
  • Bij online aankopen heb je 14 dagen recht op herroeping
  • Ruilen of terugbrengen is service van een gewone winkel
  • Koop is koop geldt nog altijd voor offline aankopen