Overlast buren koopwoning, wat te doen? · Leggle

Overlast buren koopwoning

Je hebt veel in je koophuis geïnvesteerd. Het is daarom extra belangrijk dat je er prettig woont. Lawaaiige buren kunnen voor veel overlast zorgen en zelfs de waarde van je huis verminderen. Het is daarom verstandig bij overlast buren koopwoning op tijd actie te ondernemen. Er zijn allerlei soorten van burenoverlast, zoals lawaai, stank of rook. Enige hinder is toegestaan, maar onrechtmatige hinder niet. Wanneer hinder onrechtmatig wordt, hangt af van de ernst van de hinder en de duur ervan.

overlast-buren-koopwining

Stel vast of er echt sprake is van hinder

Dat kan ik voor je toetsen.

Wat te doen bij overlast buren koopwoning?

Het eerste wat je bij burenoverlast moet doen is praten. Laat je buren weten dat je overlast ervaart en zoek samen naar een oplossing. Soms kan extra isolatie of het verplaatsen van geluidsboxen al genoeg zijn. Helpt het gesprek niet, dan kun je proberen het probleem met de Vereniging van Eigenaren (VvE) of via buurtbemiddeling op te lossen. Doe in ieder geval aangifte bij de politie, zodat er een dossier van de overlast wordt gemaakt. Een mediator of jurist kan helpen om met je buren tot een oplossing te komen. Zij weten wat je rechten zijn en zijn niet emotioneel betrokken. In het ergste geval moet je naar de rechter.

Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement hebt gekocht, zit je verplicht in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daar worden onder andere de huisregels van het appartementencomplex afgesproken. Als je last hebt van de buren in het complex, kan de VvE actie ondernemen. Zij kunnen de bewoner(s) een waarschuwing geven en als dat niet helpt, een boete opleggen. In het uiterste geval kunnen zij de bewoner zelfs het gebruik van de woning ontzeggen.

De communicatie loopt stroef

Zorg dat het niet escaleert. Het zijn wel je buren.

Laat mij namens jou overleggen met de buren.

Naar de rechter

In de wet staat dat je mensen die in je buurt wonen geen onrechtmatige hinder mag toebrengen. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Het burenrecht bevat regels die burenoverlast moeten voorkomen. Als je er echt alles aan hebt gedaan om samen tot een oplossing te komen, kun je naar de rechter stappen. Zorg dat je voldoende bewijs hebt. Houd bijvoorbeeld in een logboek bij wanneer en hoe lang je de burenoverlast ervaart en doe aangifte bij de politie. Een jurist of advocaat kan vertellen wat je rechten zijn. Maak nu gebruik van onze gratis intake en je weet direct wat de mogelijkheden zijn!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij overlast buren koopwoning

Wat te doen bij burenoverlast

  • Overleg in een vroeg stadium met de buren over bouwplannen op je erf
  • Check bij het kadaster wat de precieze erfafscheiding is voordat je erover in discussie gaat
  • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Hulp bij overlast buren koopwoning

Probeer bij overlast buren koopwoning altijd eerst met je buren te praten. Helpt dat niet? Ga dan naar een jurist of mediator. Jouw jurist gespecialiseerd in burenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij burenoverlast
  • Probeer het altijd eerst in goed overleg op te lossen
  • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
  • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken en roep externe hulp in