Overlast buren: wat te doen bij burenoverlast? · Leggle

Overlast buren

Bij overlast buren wordt het woongenot herhaaldelijk belemmerd door je buren. Er zijn allerlei soorten burenoverlast. De meest voorkomende is geluidsoverlast. Je buren schreeuwen, slaan met deuren of draaien harde muziek. Maar er zijn ook andere vormen van overlast. Buren zorgen voor stankoverlast, rookoverlast, vervuiling, ongedierte of zelfs vernieling. Ook kan het zijn dat het niet botert tussen jou en je buren, er ontstaat een burenruzie. De overlast kan dan bestaan uit pesten, bedreigingen, intimidatie of discriminatie. Ook huisdieren (zoals blaffende honden) zijn voor veel mensen een bron van ergernis. Over de erfgrens en erfafscheiding ontstaat ook vaak onenigheid. Er zijn overhangende takken, een nieuwe schuur belemmert je uitzicht of er waait blad van de boom van de buren in jouw tuin.

overlast-buren

Het burenrecht

Het burenrecht beschermt je tegen burenoverlast. Ga altijd vóór je iets anders doet eerst praten met je buur. Overlast buren kan soms onbedoeld zijn. Praten is in veel gevallen al genoeg. Helpt dat niet, dan kun je de verhuurder op de hoogte stellen. Kom je er niet uit? Vraag een jurist gespecialiseerd in burenrecht om je te helpen. Je raakt namelijk al snel emotioneel betrokken, waardoor het moeilijk wordt om objectief naar het probleem te kijken. Een jurist weet wat je rechten zijn en helpt om samen tot een oplossing te komen.

Wat te doen bij overlast buren?

Praten is de eerste stap bij burenoverlast. Je wilt van de overlast buren af, maar een prettige relatie is ook wat waard. Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen, met in het uiterste geval een gang naar de rechter.

 1. Praten met je buren. Overlast kun je best eerst met je buren bespreken. Laat weten dat je er last van hebt en probeer samen tot een oplossing te komen. Een gesprek kan soms erg verhelderend werken.
 2. Praktische maatregelen. Soms kunnen isolatie, een hogere schutting of het verplaatsen van muziekboxen al helpen tegen de overlast.
 3. Logboek bijhouden. Houd op papier bij wanneer en hoe lang je precies last hebt van de overlast. Doe navraag of andere buren ook overlast ervaren. Zo sta je sterker in je schoenen.
 4. Klacht indienen. Kijk of er een reglement is en dien een klacht in bij de Woningcorporatie of de Vereniging van Eigenaren. Deze zijn verplicht de bewoner op zijn gedrag aan te spreken.
 5. Hulp inschakelen. Helpt dit allemaal niet, dan is het tijd om hulp in te schakelen. Een jurist of mediator kan je adviseren en helpen om samen met je buren tot een oplossing te komen.
 6. Brief sturen. Stuur – samen met je jurist – een brief aan je buren waarin je aangeeft dat je nog steeds overlast ondervindt. Je kunt ze verzoeken de overlast binnen een redelijke termijn te staken. Geef aan dat je, als dit niet gebeurt, verdere stappen zult ondernemen. Bedenk wel dat dit de relatie met je buren kan verslechteren.
 7. Naar de rechter. In het uiterste geval kun je de politie bellen of naar de rechter stappen. Laat je eerst goed adviseren wat je kansen zijn.

Naar de rechter bij overlast buren

Ben je de problemen echt zat, maar wil je niet verhuizen? Dan kun je naar de rechter stappen. Denk daar echter goed over na. Zo’n gerechtelijke procedure kan lang duren en de relatie zal er niet beter op worden. De rechter kan een boete opleggen, verplichten om de erfgrens te respecteren of zelfs het huurcontract ontbinden. Ga alleen naar de rechter als je echt alles al hebt geprobeerd, inclusief professionele bemiddeling. Heb je dat niet gedaan, dan kan de rechter je alsnog naar een mediator sturen. Vraag een jurist gespecialiseerd in burenrecht om advies. De intake is gratis!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij overlast buren

Wat te doen bij burenoverlast

 • Overleg in een vroeg stadium met de buren over bouwplannen op je erf
 • Check bij het kadaster wat de precieze erfafscheiding is voordat je erover in discussie gaat
 • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Hulp bij overlast buren

Probeer bij overlast buren altijd eerst met je buren te praten. Als dat niet helpt kan een jurist of mediator helpen tot een oplossing te komen.  Jouw jurist gespecialiseerd in burenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij burenoverlast
 • Probeer het altijd eerst in goed overleg op te lossen
 • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
 • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken en roep externe hulp in