Overlast door blaffende honden van de buren? ∙ Leggle

De juiste toon in het gesprek met je buren

Stel eerst vast of je in je recht staat

Ik ga je helpen vast te stellen of er sprake is van onrechtmatige hinder. Of de situatie maatschappelijk onacceptabel is. Met een realistische insteek gaan we het probleem bespreekbaar maken en in goed overleg met de buren tot een oplossing komen.

Geluidsoverlast door blaffende honden

We wonen in Nederland zo dicht op elkaar, dat het bijna onmogelijk is om elkaar niet te horen. Als je buren honden hebben, dan hoort daar nu eenmaal af en toe wat geblaf bij. Maar soms kunnen honden zo vaak blaffen, dat het overlast wordt. De honden van je buren blaffen ‘s nachts of het geblaf gaat de hele dag door. Volgens de wet moet je een zekere hoeveelheid geluid tolereren van de huisdieren van je buren, zeker in de stad. Pas als de geluidsoverlast onredelijke niveaus bereikt, kun je naar de rechter stappen. Wat onredelijk is verschilt per situatie. Natuurljk is het beter om eerst met buren te gaan praten. Soms hebben ze het niet door dat de hond blaft als ze weg zijn of vinden ze het zelf ook een probleem en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Het blijven je buren en ruzie is vaak het laatste wat je wilt.

overlast-blaffende-honden

Mag een hond altijd blaffen?

Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is verboden om je buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Als honden vaak en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat er een regel of wet moet worden overtreden. Wanneer dat zo is verschilt echter per situatie. Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast honden en de daardoor veroorzaakte ‘schade’. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.

Wat te doen bij overlast honden?

Heb je overlast van blaffende honden? Een keer praten met je buren kan vaak al wonderen doen. Misschien kan de hond op angsttraining of kun jij op de hond passen als je buren weg zijn. Voor je buren zelf is het waarschijnlijk ook niet prettig dat de hond zoveel blaft. Of misschien zit de hond alleen thuis en hebben je buren er geen weet van. Willen je buren écht niet meewerken, dan kun je verdere stappen ondernemen.

Je kunt het volgende doen bij overlast blaffende honden:
 1. Overleg eerst met je buren over de hondenoverlast, misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden. Blijf, ondanks alle frustratie, rustig en probeer er samen uit te komen. Praten is vaak de beste manier om de overlast te stoppen.
 2. Kom je er niet uit? Dan is er in veel gemeenten buurtbemiddeling, hier moeten wel beide buren aan mee willen werken. Ook kunnen jullie een burenmediator
 3. Willen je buren niet meewerken? Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. Ook als de hond ’s nachts maar blijft doorblaffen mag je de politie bellen. De notering bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken.
 4. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
 5. Houd een schrift bij met wanneer en hoe lang er overlast is en vraag de aangrenzende buren dit ook te doen. Hoe meer buren aangeven dat ze overlast hond(en) ondervinden, hoe sterker je staat.
 6. Heb je een huurwoning? Dan kun je de verhuurder of de woningbouw aanspreken op je recht op woongenot. Je hebt namelijk het recht om je huis rustig te kunnen bewonen. De verhuurder kan in het ergste geval de huurovereenkomst met de lastige huurder beëindigen. Overlast koopwoning kun je bespreken met de VVE (Vereniging van Eigenaren).
 7. Het laatste redmiddel is naar de rechter stappen. Vraag in dat geval altijd eerst advies aan een goede burenrecht jurist.

Natuurlijk moet je énige overlast van je buren accepteren, zeker als het gaat om onvermijdbare geluidsoverlast die hoort bij activiteiten rond het huis. Pas als de hondenoverlast maatschappelijk onacceptabel is kun je stappen ondernemen.

Je verhuurder het geblaf laten oplossen

Kom van het geblaf af.

Ik ga voor je nakijken welke regels er gelden, in het huurcontract, in het gebouw of de omgeving. De verhuurder ga ik voor je aanschrijven, dat dit jouw recht op woongenot aantast.

Naar de rechter

Het laatste redmiddel blijft naar de rechter gaan in een civiele procedure, maar dan moet je wel overtuigende bewijzen hebben. En dan nog blijft het aan de rechter of de hoeveelheid overlast onacceptabel is. Daarnaast zal het de relatie met de buren ook geen goed doen. De rechter kan de eigenaar bijvoorbeeld verplichten om de hond(en) maar korte tijd buiten te laten. Heb je echt alles geprobeerd en vind je de overlast blaffende honden onrechtmatig? Vraag een jurist om advies. Die weet wat je kansen zijn en neemt je de zorgen van het procederen uit handen.

Veroorzaken de blaffende hond(en) van je buren onrechtmatig veel overlast? Vind dan hier jouw burenrecht jurist. De intake is gratis!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij overlast blaffende honden

Wat te doen bij overlast blaffende honden

 • Overleg in een vroeg stadium met je buren over de overlast honden
 • Vraag aan andere buren of zij ook hondenoverlast ondervinden, samen sta je sterker
 • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Hulp bij overlast honden:

Probeer bij overlast van je buren altijd eerst met ze te praten. Als dat niet helpt kan een jurist of mediator helpen om tot een oplossing te komen.  Jouw burenjurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij overlast buren
 • Probeer hondenoverlast altijd eerst in goed overleg op te lossen
 • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
 • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken bent en roep externe hulp in