Mag je overhangende takken van buren verwijderen? ∙ Leggle

Regels voor onderhoud van bomen

Heb je een boom in je tuin? Dan ben je verplicht om regelmatig onderhoud aan die boom te verrichten. Dit heet de zorgplicht. Het houdt in dat je de boom af en toe snoeit en zorgt dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Heb je een oude boom die behoorlijk staat te kraken? Dan is het verstandig om hem te snoeien. Je wilt namelijk niet dat er een tak afbreekt tijdens een herfststorm. Of nog erger: dat de boom omvalt. Staat dan vast dat je hebt nagelaten voldoende zorg aan de boom te besteden, dan is er sprake van een onrechtmatige daad en ben jij aansprakelijk voor de schade.

Lees ook:
Boom kappen, wanneer heb je een vergunning nodig?

overhangende-takken

Ik heb last van de overhangende takken van mijn buren

Heb je last van overhangende takken van je buren? Daar kun je wat tegen doen. De wet zegt namelijk dat je dat niet hoeft toe te staan. Het is jouw tuin, dus je hoeft de overlast niet te tolereren. Snoei de takken niet zomaar weg. Je moet je buren namelijk eerst vragen om de takken zelf te snoeien. Bel aan en vraag ze vriendelijk de overhangende takken te verwijderen.

Helpt dat niet, dan kun je ze een brief sturen. In die brief verzoek je de buren om de takken te snoeien. Je moet in de brief drie dingen aangeven:

  • er hangen takken over en je ondervindt daar hinder van;
  • de buren zijn verplicht deze takken te snoeien;
  • de termijn waarbinnen je buren de takken moeten snoeien (bijvoorbeeld binnen vier weken).

Deze brief kun je meestal zelf opstellen aan de hand van een voorbeeldbrief. Bij complexe geschillen is het verstandig om de brief door een jurist te laten opstellen of te laten controleren.

Download de voorbeeldbrief van Leggle:
Voorbeeldbrief: Verzoek aan buren snoeien overhangende takken

Geschil met de buren

Snelle afhandeling als je er samen niet uitkomt.

Schakel de hulp van een burenrecht jurist in als je een probleem hebt met de buren en een burenruzie wilt voorkomen.

Wanneer mag je zelf de overhangende takken wegsnoeien?

Geven de buren geen gehoor en is de termijn in de brief verstreken? Dan mag je de takken zelf snoeien tot de erfgrens. In de wet staat dat je de gesnoeide takken zelf mag houden, maar je mag ze ook achterlaten op het erf van de eigenaar van de boom. Voor het snoeien hoef je niet eerst toestemming aan een rechter te vragen. Maar let op: zorg dat je op een deskundige manier snoeit. Als de beplanting ernstig wordt beschadigd of zelfs doodgaat als gevolg van het snoeien, is de kans groot dat je buurman jou daarvoor aansprakelijk stelt!

De kosten van het verwijderen van de overhangende takken zijn in principe voor jezelf en kun je niet verhalen op de buren. Vind je dat de buren wel voor de kosten moeten betalen? Schakel dan een mediator of jurist in.

Let op: deze wetgeving geldt alleen voor eigenaren van een koopwoning. Als huurder dien je contact op te nemen met de woningbouw.

Schade door overhangende takken, wat nu?

De overhangende takken kunnen schade veroorzaken. Bijvoorbeeld: er breekt een (grote) tak af en die valt bovenop jouw auto. De vraag is dan wie aansprakelijk is voor deze schade. Als je de eigenaar van de boom aansprakelijk wilt stellen, moet je kunnen bewijzen dat dit hem verweten kan worden. Dat is zo, wanneer hij niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht.

click-2Vruchten die van de boom van de buren in jouw tuin vallen, mag je zelf houden. Ze liggen op jouw erf, dus jij bent er eigenaar van.

Ik heb schade door overhangende takken

Stel je buren aansprakelijk

Wat kan ik doen aan wortels die in mijn tuin groeien?

Schieten wortels uit de tuin van je buren door op jouw erf? Doorgeschoten wortels kunnen net zo hinderlijk zijn als overhangende takken. De wet bepaalt dat je wortels zonder meer mag weghakken. Je hoeft je buren dan niet eerst een brief te sturen. Je mag ze gewoon weghalen. Zonder pardon! Maar let wel op dat je geen schade toebrengt bij het weghalen ervan. Als de boom hierdoor doodgaat of omvalt, ben jij aansprakelijk voor de schade.

hat-2Wist je dat een boom op minimaal 2 meter van de erfgrens moet staan? Een haag mag op 50 cm van de erfgrens geplant worden.

Geschil met de buren

Worden jij en je buren het niet met elkaar eens? Schakel dan op tijd juridische hulp in. Burenruzies kunnen namelijk flink uit de hand lopen en daar wordt niemand beter van. Probeer eerst met elkaar te praten. Als dat niet lukt, kun je burenmediation proberen. Samen met een mediator zoek je dan naar een oplossing waar je beide mee kunt leven. Dat scheelt veel tijd, geld en ergernis. Bovendien helpt mediation de relatie met je buren te herstellen.

We worden het niet met elkaar eens

Voorkom onnodige spanning en stress

Je kan bij een burenruzie naar de rechter stappen, maar het blijven wel je buren. Met mediation zoek je samen naar een oplossing. 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij overhangende takken

Wat kun je zelf doen bij overhangende takken

  • Check bij het kadaster wat de precieze erfgrens is voordat je erover in discussie gaat
  • Doorgeschoten wortels mag je weghalen, maar zorg wel dat je boom geen schade toebrengt
  • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Zo helpen wij jou:

Wil je de overhangende takken van je buren snoeien?  Of heb je andere problemen over de erfgrens of erfafscheiding? De regels zijn vaak ingewikkeld, dus vraag een jurist om advies voordat je erover in discussie gaat. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij burenrecht
  • Probeer het altijd eerst in goed overleg op te lossen
  • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
  • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken en roep externe hulp in