Geluidsoverlast buren: wat kan ik doen? · Leggle

Wat doen bij geluidsoverlast buren?

Als je buren geluidsoverlast veroorzaken kun je het beste eerst met ze gaan praten. Vertel wat het probleem is en probeer samen tot een oplossing te komen. Soms kan extra geluidsisolatie of het verplaatsen van de geluidsboxen al genoeg zijn. Blijven je buren lawaai maken? Dan kun je in een logboek bijhouden wanneer en hoe lang er sprake is van overlast. Vindt het ’s nachts plaats, dan mag je de politie bellen. Door aangifte te doen sta je ook tijdens een rechtszaak sterker in je schoenen. Samen met een jurist kun je een brief sturen, waarin je verzoekt de geluidshinder binnen een redelijke termijn te staken. Geef aan dat je anders verdere stappen zult ondernemen.

geluidsoverlast-buren

Regels geluidshinder

In Nederland wonen we zo dicht op elkaar dat het bijna onmogelijk is om elkaar niet te horen. Maar soms kan de overlast zo erg worden dat het je woongenot schaadt. Je kunt pas tegen geluidsoverlast buren optreden als er een wet of regel overtreden wordt. Er is dan sprake van ‘onrechtmatig handelen’. Pas dan kun je de politie bellen of naar de rechter stappen. Niet alle geluidsoverlast buren is onrechtmatig. Dit wordt bepaald door de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte ‘schade’. Het hangt dus erg af van de omstandigheden of de geluidsoverlast buren onrechtmatig is en of je er juridische stappen tegen kunt nemen. Als bewijs van geluidsoverlast buren, zal het aantal decibellen in je woning gemeten worden. In principe gelden de volgende regels voor geluidsoverlast buren:

  • overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
  • ‘s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
  • ‘s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

Naar de rechter?

In het uiterste geval kun je naar de rechter stappen. Probeer vóór je dat doet eerst een oplossing te vinden met hulp van bijvoorbeeld buurtbemiddeling of de woningbouwvereniging. Helpt dat allemaal niet, dan kun je een civiele procedure starten. Daarvoor heb je een burenrecht jurist nodig. Doe dit alleen als je denkt dat je het onrechtmatig handelen kunt aantonen. Je kunt de rechter dan vragen een bepaald verbod op te leggen of een straf in de vorm van een dwangsom. Dit heeft alleen zin als je tegenpartij deze ook kan betalen. De rechter zal een afweging maken, waardoor de uitkomst onzeker is. Als je de zaak verliest, draai je ook op voor de proceskosten.

Wil je weten wat je kansen zijn? Vraag een jurist gespecialiseerd in burenrecht om advies.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij geluidsoverlast buren

Wat te doen bij geluidsoverlast buren

  • Overleg in een vroeg stadium met de buren over bouwplannen op je erf
  • Check bij het kadaster wat de precieze erfafscheiding is voordat je erover in discussie gaat
  • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Hulp bij geluidsoverlast:

Probeer bij geluidsoverlast buren altijd eerst te praten. Als dat niet helpt kan een jurist of mediator helpen tot een oplossing te komen.  Jouw jurist gespecialiseerd in burenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij geluidsoverlast
  • Probeer het altijd eerst in goed overleg op te lossen
  • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
  • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken en roep externe hulp in