Burenrecht: wat zijn de regels? · Leggle

Burenruzie

Burenoverlast kan voor veel ergernis zorgen. Er is geregeld geluidsoverlast of jullie zijn het niet eens over de erfafscheiding. En hoe zit het met het kappen van een boom of het snoeien van overhangende takken? Bijna iedereen heeft wel eens problemen met zijn buren, maar het wordt pas echt een probleem als je er niet meer over kan praten. Er ontstaat dan een burenruzie. Het burenrecht beschermt je tegen overlast die jouw woonplezier vermindert. Een jurist of mediator kan helpen om samen met je buren een oplossing te vinden. In het ergste geval kun je bij een naar de rechter stappen, maar de vraag is of je dat moet willen. Ook al kom je er nog zo goed uit, het zal de relatie met je buren er niet beter op maken.

Wat is het burenrecht?

In het burenrecht gaat het om de relatie tussen naburig gelegen erven. De regels uit het burenrecht zijn er eigenlijk voor eigenaars, maar gelden ook voor huurders. Daarom is het verstandig om bij overlast van een huurder ook de huiseigenaar op de hoogte te stellen. Dit is in veel gevallen de woningbouwvereniging. In het burenrecht worden zaken geregeld als hinder, beplantingen, erfafscheidingen en grensoverschrijdend bouwen. Als je wilt weten wat precies je rechten zijn kun je een jurist om hulp vragen. Bij Leggle is de intake gratis.

Geluidsoverlast

Je buren maken lawaai. Ze schreeuwen, hebben blaffende honden of draaien harde muziek. Geluidsoverlast kan veel ergernis veroorzaken. Af en toe wat geluid moet kunnen, maar wat als je er vaker last van hebt? Dat kan je woonplezier aardig verpesten. Het eerste wat je kunt doen bij ernstige geluidsoverlast, zoals een feestje dat wel erg laat doorgaat, is de politie bellen. Er bestaan namelijk regels die bepalen dat er ’s nachts geen lawaai gemaakt mag worden. Heb je regelmatig geluidsoverlast dan kun je – eventueel samen met andere buren – naar de rechter stappen.

Erfgrens en erfafscheiding

Je buren willen een uitbouw maken op de erfgrens. Of de schutting is omgevallen en ze willen niet meebetalen aan een nieuwe. De erfgrens en erfafscheiding zorgen nogal eens voor onenigheid. In het burenrecht staan regels die helpen om problemen te voorkomen. Zo mag een boom niet te dicht tegen de erfgrens aangeplant worden. Ook kan er ruzie zijn over het recht van overpad of recht van weg.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

burenrecht

Wat kun je zelf doen bij problemen met je buren

  • Overleg in een vroeg stadium met de buren over bouwplannen op je erf
  • Check bij het kadaster wat de precieze erfafscheiding is voordat je erover in discussie gaat
  • Probeer altijd een gezamenlijke oplossing te bereiken

Hulp bij burenrecht

Probeer bij een burenruzie eerst met je buren te praten. Als dat niet helpt kan een jurist of mediator helpen tot een oplossing te komen.  Jouw jurist gespecialiseerd in burenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij burenrecht
  • Probeer het altijd eerst in goed overleg op te lossen
  • Een juridische overwinning kan leiden tot een verstoorde relatie met je buren
  • Erken dat je al gauw emotioneel betrokken en roep externe hulp in