Ziekmelden bij arbeidsconflict

Het kan in elk bedrijf gebeuren: een arbeidsconflict tussen de werkgever en de werknemer. Het probleem wordt niet uitgepraat en daardoor escaleert de situatie. Ziekmelden bij arbeidsconflict is vaak het gevolg. Dit ziekmelden bij arbeidsconflicten wordt ook wel situatieve arbeidsongeschiktheid genoemd. De werknemer denkt dat hij niet meer kan werken vanwege het conflict. Het eerste wat je kan doen is de situatie uit de ziektesfeer te halen. De werknemer is namelijk niet ziek.

ziekmelden bij arbeidsconflict

Wat te doen bij ziekmelding vanwege een conflict?
  • Licht de bedrijfsarts in over het arbeidsconflict
  • Richt je aandacht op oplossing van het conflict, bijvoorbeeld door een mediator in te schakelen
  • Vraag eventueel een deskundigenoordeel van het UWV

Naar de bedrijfsarts

De eerste stap na een ziekmelding bij arbeidsconflict is het inlichten van de bedrijfsarts. Deze kan beoordelen of de werknemer arbeidsongeschikt is of dat de ziekmelding een direct gevolg is van het conflict. De bedrijfsarts kijkt naar het probleem aan de hand van de STECR regels (Werkwijzer arbeidsconflicten). Deze werkwijze is erop gericht om een oplossing te zoeken voor het probleem. Zonder een oplossing zal de situatie namelijk niet verbeteren. Het wordt zowel van de werknemer als werkgever verwacht dat zij hun best doen om er samen uit te komen. Ben je het als werknemer niet eens met de bevindingen van de bedrijfsarts? Dan kun je een deskundigenoordeel vragen bij het UWV.

Meld de werknemer nooit zomaar ziek

Laat mij je helpen.

Eerst bepalen wat er echt aan de hand is.

Oorzaak ziekte na arbeidsconflict

Het kan zijn dat de werknemer zich ziekmeldt, omdat hij door het conflict bepaalde klachten heeft. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van spanning, onrust, moeite met concentreren, hartkloppingen of hoofdpijn. Als deze klachten er nog niet waren voor het conflict, dan is de ziekte dus een direct gevolg van de problemen. Het kan ook zijn dat iemand zich ziek gaat melden zonder medische klachten, bijvoorbeeld als middel om druk uit te oefenen of om de confrontatie te vermijden. In beide gevallen kan de bedrijfsarts adviseren om een interventieperiode van twee weken in te lassen, waarbij de werknemer (bijzonder) doorbetaald verlof krijgt. Dit gaat altijd in overleg met de werkgever. Was iemand al ziek vóór het conflict? Dan spreken we van ontslag tijdens ziekte. In dat geval mag iemand niet zomaar onstlagen worden.

Jouw recht in een arbeidsconflict

Met dit handboek sta je er sterker in.

Download nu gratis

Juridische hulp bij een arbeidsconflict

Als het niet lukt om er samen uit te komen, is het verstandig een mediator of jurist om hulp te vragen. Deze kan advies geven en helpt bij het vinden van een oplossing waar iedereen blij mee is. Lukt dat niet en blijft de werknemer zich ziekmelden? Dan kan de werkgever besluiten geen loon meer te betalen. De kantonrechter bepaalt in dit geval of de werknemer recht heeft op salaris of niet.

Arbeidsconflict? Meld je niet ziek, maar los het op! Vind hier jouw arbeidsmediator.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij ziekmelden bij arbeidsconflict

Wat kun je doen bij ziekmelden bij arbeidsconflict

  • Benader de ziekmelding nooit als een gewone ziekmelding.
  • Probeer het probleem samen uit te praten.
  • Licht de bedrijfsarts in over het arbeidsconflict.
  • Vraag een deskundige om advies.

Zo helpen wij jou:

Komen jullie samen niet uit en blijft de werknemer ziekmelden na het arbeidsconflict? Dan kun je naar een mediator, jurist of advocaat. Deze zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een arbeidsconflict
  • Je ziek melden lost niets op
  • Blijf met elkaar praten
  • Neem het conflict serieus