Geldigheid concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is alleen geldig als het aan een aantal eisen voldoet. Doet het dat niet, dan hoef je je er niet aan te houden. Een concurrentiebeding is alleen geldig als:

 • er een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer is
 • het beding geldt alleen voor de werkzaamheden van de werknemer
 • de werknemer is op het moment van tekenen meerderjarig.

Daarnaast is een concurrentiebeding in een tijdelijk contract niet meer mogelijk. Dit kan alleen nog als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen. Zonder duidelijke motivering waarom het nodig is vervalt een concurrentiebeding in een tijdelijk contract, de rechter zal het dan nietig verklaren.

We worden het niet eens.

Laat mij voor je procederen.

Lukt het niet om nieuwe afspraken te maken, dan kan je de rechter verzoeken om het beding te vernietigen of te beperken.

Hoe kom ik van het concurrentiebeding af?

Staat er een geldig concurrentiebeding in je contract en heb je hiervoor getekend? Dan ben je als werknemer verplicht je hieraan te houden. Doe je dat niet, dan kan je een hoge boete verwachten. Toch kan je soms nog van het concurrentiebeding afkomen. De makkelijkste manier is, door er gewoonweg over te onderhandelen met je (ex) werkgever. Misschien wil hij het beding wel uit je contract halen of kan je er andere afspraken over maken. Ook als je wordt ontslagen of zelf ontslag neemt, kan je onderhandelen over het beding. Bij ontslag zijn werkgevers vaak bereid het beding uit het contract te halen. Ga je zelf weg? Dan kan je het misschien omzetten in een relatiebeding of het laten afkopen door je nieuwe werkgever. Kom je er samen niet uit, dan kan je een jurist of mediator om hulp vragen.

Ik word ontslagen

Laat mij vertellen wat jouw rechten zijn.

Je baas wil van jou af. Dus dan is het vaak niet redelijk als je ook nog eens beperkt wordt in je vrije arbeidskeuze. Eis daarom dat het concurrentiebeding komt te vervallen.

Wanneer vervalt het concurrentiebeding?

Er bestaan ook situaties waarin het concurrentiebeding vervalt. Veel mensen denken dat een concurrentiebeding na ontslag vervalt, maar dat is niet zo. Ook na ontslag blijft zo’n beding geldig. Maar wanneer vervalt het concurrentiebeding dan wel? Dat kan in de volgende situaties:

 • Als je werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt op zo’n manier dat hij ernstig verwijtbaar Bijvoorbeeld bij onterecht ontslag op staande voet, discriminatie of als hij zich niet aan de opzegtermijn houdt.
 • Het concurrentiebeding kan helemaal of voor een gedeelte komen te vervallen als het beding zwaarder op de werknemer is gaan drukken. Bijvoorbeeld wanneer je een andere functie krijgt.
 • Als je contract wordt overgenomen door een andere werkgever die nauw is verbonden met je vorige werkgever. Het concurrentiebeding moet dan opnieuw schriftelijk worden aangegaan.
 • Ook bij de verlenging van je arbeidsovereenkomst kan het concurrentiebeding soms komen te vervallen. Sommige rechters vinden dat het dan opnieuw schriftelijk overeengekomen moet worden.

Het concurrentiebeding vervalt ook als:

 • de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd vervalt
 • de werkgever failliet is verklaard. Maar let op: bij een doorstart kan het alsnog geldig blijven!

Wanneer vervalt het concurrentiebeding?

Samen naar de rechter.

Herken jij jezelf in één van deze situaties en vind je dat het concurrentiebeding zou moeten komen te vervallen? Een jurist kan jou vertellen wat je rechten zijn.

Duur van het concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is niet eeuwig geldig. De duur van het beding staat vastgelegd in je contract. Vaak blijft het tot 1 jaar na ontslag geldig. Is de termijn voorbij, dan hoef je je niet meer aan het beding te houden. Een te lange (onredelijke) termijn kan ervoor zorgen dat de rechter het beding ongeldig verklaart.

Het beding is te streng.

Laat mij voor je onderhandelen

Soms zijn de afspraken in het concurrentiebeding zó streng, waardoor je problemen hebt bij het vinden van een nieuwe baan of in je ontwikkeling als werknemer. Probeer eerst te onderhandelen. De volgende stap is de kantonrechter.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij concurrentiebeding bij onbepaalde tijd

Wat kan je zelf doen bij een concurrentiebeding:

 • Lees een arbeidscontract goed door. Teken nooit zomaar iets!
 • Bij het aangaan van een arbeidscontract kan je over het concurrentiebeding onderhandelen, bijvoorbeeld over de regio, duur of naam van de concurrenten.
 • Soms is het mogelijk om een concurrentiebeding te wijzigen in een relatiebeding.

Zo helpen wij jou:

Wil je van het concurrentiebeding af? Of wil je weten wat je rechten zijn? Schakel een jurist in die expert is op dit gebied. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een arbeidsconflict
 • Meld je niet ziek
 • Blijf praten met je werkgever
 • Neem het conflict serieus