Wanneer heb je recht op een transitievergoeding? ∙ Leggle

Wanneer wél recht op een transitievergoeding

Sinds 1 juli 2015 heeft iedereen die ergens minimaal 2 jaar in dienst is geweest, recht op een transitievergoeding. Daar staat tegenover dat de kantonrechtersformule toen is afgeschaft. De kantonrechtersformule valt bijna altijd hoger uit dan de transitievergoeding, daarom vallen juristen hier nog vaak op terug tijdens onderhandelingen.

Hoe langer je ergens hebt gewerkt, hoe hoger je transitievergoeding zal zijn. In onderstaande situaties heb je altijd recht op een transitievergoeding:

 • Als een dienstverband van minstens 2 jaar eindigt op initiatief van de werkgever.
 • Dit geldt zowel bij een vast contract, als bij één of meerdere tijdelijke contracten.
 • De reden van het ontslag maakt niet uit. Alleen bij ontslag wegens ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’ van de werknemer vervalt het recht op een transitievergoeding.
 • Verder moet je ouder dan 18 jaar zijn en een contract van minimaal 12 uur hebben.

Ken je positie in een arbeidsconflict

Met dit handboek sta je sterker.

Download nu gratis

Wanneer géén recht op een transitievergoeding

Ook al voldoe je aan de basisvoorwaarden (18+ en 2 jaar in dienst), toch kan het zo zijn dat je geen transitievergoeding krijgt. Enkele voorbeelden van situaties waarin je géén transitievergoeding krijgt:

 • Je bent nog geen 18 jaar
 • Je hebt gemiddeld niet meer dan 12 uur per week gewerkt
 • Je contract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden
 • Je hebt de AOW- of pensioen gerechtigde leeftijd bereikt
 • Je bent op staande voet ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid. Je hebt je bijvoorbeeld schuldig gemaakt aan diefstal of verduistering.
 • Je werkgever is failliet verklaard of zit in de schuldsanering

Geen recht op transitievergoeding bij ernstig verwijtbaar gedrag

Zoals gezegd heb je bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jouw kant, geen recht op een transitievergoeding. Dat is bijvoorbeeld zo als je je schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog of het schenden van gedragsregels. Je wordt in zo’n geval op staande voet ontslagen. Je recht op WW en een transitievergoeding komen te vervallen. Vind je dat je onterecht op staande voet ontslagen bent, dan is het zaak om direct juridische hulp in te schakelen.

Hoe sterk staat je werkgever?

Laat mij je helpen.

Eerst bepalen of het ontslag op staande voet terecht is. In veel gevallen niet.

50-plussers hebben recht op een hogere transitievergoeding

Ben je 50 jaar of ouder en ben je minimaal 10 jaar bij je werkgever in dienst geweest? Dan hebt je recht op een hogere transitievergoeding. Je bouwt als 50-plusser namelijk een transitievergoeding op ter grootte van een maandsalaris per dienstjaar vanaf je 50e verjaardag. Dit geldt wel alleen als je bij een bedrijf werkt dat 25 of meer werknemers in dienst heeft.

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Of je recht hebt op een transitievergoeding hangt van verschillende factoren af. Weet je het niet zeker? Vraag dan een jurist om advies. Die is gespecialiseerd in arbeidsrecht en kan jou precies vertellen waar je recht op hebt. Daarnaast kan hij je helpen met de onderhandelingen. De meeste werkgevers staan niet te springen om een hoge transitievergoeding te betalen. Wat veel mensen niet weten, is dat je er door te onderhandelen vaak een betere deal uit kan halen. Laat deze kans niet liggen!

Krijg een hogere vergoeding

Ik kan dit voor je regelen.

Je hoeft lang niet altijd akkoord te gaan met de ontslagvergoeding die je werkgever jou aanbiedt. Er zijn situaties waarin je een aanzienlijk hogere vergoeding kan krijgen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wanneer recht op transitievergoeding

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de transitievergoeding? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
 • Teken nooit direct
 • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
 • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen