Heeft de transitievergoeding invloed op WW? ∙ Leggle

WW-uitkering na ontslag

Wie wordt ontslagen heeft recht op een WW-uitkering. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld meer dan vijf uur per week aan betaalde werkuren verliezen en direct beschikbaar zijn voor ander werk. En daar hoort ook een sollicitatieplicht bij. Verder moet je aan de wekeneis voldoen: dat wil zeggen dat je in de 36 weken vóór je werkloos werd, minimaal 26 weken hebt gewerkt.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je niet verwijtbaar werkloos bent. Dat is zo als je zelf ontslag hebt genomen (zonder zwaarwegende reden) of als je (terecht) op staande voet bent ontslagen.

De hoogte van de WW-uitkering is gebaseerd op het salaris dat je verdiende bij je voormalige werkgever. De eisen voor een WW-uitkering zijn ingewikkeld, daarom is het verstandig om een jurist te vragen waar jij precies recht op hebt.

Ken je positie in een arbeidsconflict

Met dit handboek sta je sterker.

Download nu gratis

Wanneer recht op transitievergoeding én WW?

Iedereen die 2 jaar of meer in dienst is geweest en wordt ontslagen, heeft recht op een transitievergoeding. Ook bij ontslag tijdens ziekte (ná twee jaar), als je boventallig bent verklaard of als je contract niet wordt verlengd. Je krijgt dan een transitievergoeding én WW. Als je instemt met een transitievergoeding, betekent dit namelijk niet dat je verwijtbaar werkloos bent. Je hebt dus gewoon recht op een WW-uitkering.

Op grond van de huidige regelgeving wordt een transitievergoeding dus niet gekort op een WW-uitkering. Wel kun je jouw zorg-, huur, en kinderopvangtoeslag kwijtraken. Dit kan zo zijn wanneer jouw transitievergoeding als inkomen wordt gezien.

Alleen wanneer je zelf ontslag neemt, bij ontslag met wederzijds goedvinden óf bij ontslag op staande voet heb je géén recht op een transitievergoeding. Tenzij dit het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door je werkgever.

Onterecht ontslag

Zorg dat je krijgt waar jij recht op hebt.

Ben je op staande voet ontslagen, maar vind je dat onterecht? Dan kun je een wedertewerkstellingsprocedure bij de kantonrechter starten. Je hebt dan namelijk wél recht op een transitievergoeding.

Transitievergoeding en WW na 2 jaar ziekte

Ook bij ontslag na 2 jaar ziekte heb je gewoon recht op een transitievergoeding én WW. Ben je voor ten minste 35% arbeidsongeschikt en zit je al gedeeltelijk in de WIA? Dan kan dit wél invloed hebben op de hoogte van je transitievergoeding. De transitievergoeding wordt dan op een andere manier berekend dan normaal gesproken. Deze berekening is nogal ingewikkeld. Het is daarom verstandig om in zo’n situatie een jurist in te schakelen. Die zorgt namelijk dat jij er hier financieel gezien zo goed mogelijk uitkomt.

Wat is een WIA-uitkering? WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Je kunt een WIA-uitkering aanvragen als je door ziekte niet of minder kunt werken. Bent je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je geen WIA-uitkering maar een WW-uitkering.

Ontslagen of contract niet verlengd

Laat mij je helpen.

Dan is er een kans dat je recht hebt op transitievergoeding. Hoeveel is dan de vraag.

 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij transitievrgoeding en ww

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

  • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
  • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de transitievergoeding? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
  • Teken nooit direct
  • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
  • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen