Claim jouw transitievergoeding bij ziekte ∙ Leggle

Transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat

Je bent ziek of arbeidsongeschikt en je baas wil jou ontslaan. In dat geval is het belangrijk om je goed in de juridische regels te verdiepen. Je mag bijvoorbeeld niet ontslagen worden ómdat je ziek bent. Wel kan jouw baas een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Er zijn maar enkele situaties waarbij ontslag tijdens ziekte wél kan. Wil je baas je ontslaan of vraagt hij je een vaststellingsovereenkomst te tekenen? Ga daar dan nooit zomaar mee akkoord, óók niet als je je schuldig voelt omdat je (langere tijd) ziek bent. Ga je vrijwillig ziek uit dienst? Dan krijg je vaak geen (of een te lage) transitievergoeding en geen WW. Doe dit dus niet!

Je hebt recht op een transitievergoeding als je 2 jaar of langer in dienst bent geweest (óók bij een tijdelijk contract). En als je niet zelf ontslag hebt genomen.

Niet tekenen!

Ik kan je vertellen hoe het zit.

Teken als je ziek bent nooit een vaststellingsovereenkomst. Je krijgt dan namelijk geen WW-uitkering, omdat je niet kan voldoen aan de sollicitatieplicht.

Transitievergoeding bij ontslag na 2 jaar ziekte

Pas na 2 jaar ziekte vervalt het ontslagverbod voor je werkgever. Hij hoeft je na 2 jaar geen loon meer te betalen en mag overgaan tot ontslag. Dat kan overigens niet zomaar. Hij moet er nog steeds een ontslagvergunning voor aanvragen bij het UWV. Ook moet je werkgever bij ontslag na 2 jaar ziekte een transitievergoeding aan je betalen. Dat is precies de reden dat sommige werkgevers een zieke werknemer liever in een slapend dienstverband houden. Op die manier kunnen ze het betalen van een hoge transitievergoeding uitstellen. De nieuwe compensatieregeling (zie onderaan) brengt daar mogelijk verandering in.

Heeft de werkgever niet genoeg gedaan om je te laten re-integreren, dan kan de werkgever een sanctie opgelegd krijgen. Het UWV kan bepalen dat de werkgever langer moet blijven doorbetalen.

Ken je positie in een arbeidsconflict

Met dit handboek sta je sterker.

Download nu gratis

Berekening transitievergoeding bij ziekte

Je hebt pas recht op een transitievergoeding als je ergens 2 jaar in dienst bent geweest. De berekening van de transitievergoeding wordt gedaan met het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Hoe langer je ergens hebt gewerkt, hoe hoger de transitievergoeding. Over de eerste 10 jaar van de arbeidsovereenkomst ontvang je 1/3 maandsalaris voor elk jaar dienstverband. Na deze 10 jaar ontvangt je 1/2 maandsalaris voor elk jaar van het dienstverband. De maximale transitievergoeding is € 79.000 of een jaarsalaris. Of je nu ontslagen wordt wegens ziekte of om een andere reden, je hebt recht op dezelfde transitievergoeding.

Claim jouw transitievergoeding.

Laat deze kans niet liggen.

Met hulp van een arbeidsjurist is het soms toch mogelijk om te onderhandelen over jouw transitievergoeding. Er is dan vaak een betere deal uit te halen.

Nieuwe compensatieregeling voor werkgevers: 1 juli 2019

Het betalen van een transitievergoeding na 2 jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid voelt voor veel werkgevers oneerlijk. Ze hebben immers al 2 jaar lang het loon doorbetaald aan de zieke werknemer. Om dit op te lossen is er een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat bepaald dat de overheid hiervoor gaat compenseren.  Als de Tweede en Eerste Kamer hiermee akkoord gaan, kunnen werkgevers die op of na 1 juli 2015 een transitievergoeding hebben betaalt bij ontslag wegens langdurige ziekte een compensatie krijgen. Het nog niet duidelijk of dit voorstel er ook doorheen komt.

Hoe kan je als werkgever de transitievergoeding na ziekte voorkomen

Als werkgever wil je de transitievergoeding waarschijnlijk liever niet betalen. Helaas ben je dit verplicht als je een werknemer na 2 jaar ontslaat. Het is verstandig om een jurist om advies te vragen in dit soort situaties. De enige manier om onder een transitievergoeding uit te komen, is door te zorgen dat de werknemer weer aan het werkt gaat. Investeren in re-integratie van een zieke werknemer is dus erg belangrijk. Het is zelfs zo dat als je dit verzuimt, je de werkgever bij ziekte langer moet blijven doorbetalen.

Wil je hoge kosten voorkomen?

Vraag advies aan een jurist.

Maak als werkgever optimaal gebruik van de Wet Verbetering Poortwachter om tot plaatsing van jouw werknemer elders te komen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij concurrentiebeding bij onbepaalde tijd

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

  • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
  • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de transitievergoeding? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
  • Teken nooit direct
  • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
  • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen