Transitievergoeding 2018 berekenen ∙ Leggle

Transitievergoeding bij ontslag per 2018 omhoog gegaan

De lonen stijgen. Daarom heeft het kabinet besloten dat ook de transitievergoeding per 2018 omhoog gaat. Per 1 januari 2018 is demaximale transitievergoeding van € 77.000 naar € 79.000 gestegen. Ook heeft het nieuwe kabinet aangekondigd deze transitievergoeding op verschillende punten te willen veranderen.

Transitievergoeding 2018 berekenen

Hoe hoog je transitievergoeding is, hangt af van je maandsalaris en het aantal halve dienstjaren. De vergoeding is in 2018 is dus maximaal € 79.000 bruto. Of, als je jaarsalaris hoger is dan € 79.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris. Het bedrag wordt op de volgende manier berekend:

 • Aantal halve dienstjaren: De transitievergoeding wordt berekend in periodes van 6 maanden. Voor de eerste tien jaar dat je in dienst bent, is de vergoeding 1/6 van het maandsalaris per periode. Voor een heel dienstjaar is dat dus één derde van één maandsalaris.
 • Langer dan tien jaar in dienst? Dan heb je – voor de periode ná de eerste tien jaren – recht op een kwart van het maandsalaris per periode. Oftewel één half maandsalaris per heel dienstjaar.
 • Maximum: De transitievergoeding is (vanaf 2018) nooit hoger dan €79.000 bruto, of – als je jaarsalaris hoger is – maximaal één bruto jaarsalaris

Wil je weten hoe hoog jouw transitievergoeding ongeveer zal zijn? Dan kun je die berekenen via een online rekentool.  Het is altijd verstandig om een jurist voor je te laten onderhandelen, die kan ervoor zorgen dat de hoogte van de transitievergoeding voor jou beter uitvalt.

Berekening transitievergoeding 2018 voor kleine werkgevers

Daarnaast zijn er in 2018 nog een paar regels om de betaling van de transitievergoeding voor kleine werkgevers te verlichten. Twee initiatieven van het oude kabinet worden daarom doorgezet:

 1. Er komt mogelijk een compensatieregeling voor een transitievergoeding na 2 jaar ziekte. De nieuwe wet gaat naar verwachting pas in per 1 januari 2019, maar kan met terugwerkende kracht worden ingevoerd.
 2. Geen transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als er een cao-regeling van toepassing is.

Hoogte transitievergoeding

Laat mij het voor je berekenen.

Wil je weten wat de transitievergoeding in 2018 zal zijn? Laat de berekening over aan  een gespecialiseerde jurist.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij transitievergoeding 2018 berekenen

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de transitievergoeding? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
 • Teken nooit direct
 • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
 • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen