Relatiebeding: hoe kom je ervan af? · Leggle

Wat is een relatiebeding?

Het relatiebeding wordt door veel juristen gezien als een vorm van een concurrentiebeding. In de praktijk betekent het meestal dat je geen contact mag onderhouden met relaties die je tijdens je werk hebt opgedaan. Het relatiebeding ligt vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Anders dan bij een concurrentiebeding, mag je wél bij een concurrerend bedrijf gaan werken of er zelf een starten. Bij een relatiebeding is het niet altijd even duidelijk welke relaties er precies worden bedoeld. Het wordt in veel gevallen als volgt geformuleerd:

“Relaties zijn alle bedrijven en organisaties aan wie de werkgever in het jaar voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst producten of diensten heeft geleverd en/of aan wie de werkgever in die periode een offerte heeft uitgebracht.”

Sommige bedrijven nemen in het relatiebeding een duidelijke lijst op met de relaties waar het precies om gaat. Dat kan verwarring voorkomen.

relatiebeding

Wanneer is het relatiebeding geldig?

Voor een relatiebeding gelden dezelfde regels als voor het concurrentiebeding. Alleen als deze regels zijn nagekomen is het beding rechtsgeldig. Voldoet het relatiebeding niet aan de wettelijke eisen? Dan kun je het nietig laten verklaren door de rechter. Het komt vaak voor dat het beding niet voldoet.

Om een geldig relatiebeding te hebben moet aan twee vorwaarden worden voldaan:

 • Het relatiebeding is overeengekomen met iemand die meerderjarig is.
 • Het relatiebeding is schriftelijk overeengekomen. Dit kan het best worden gedaan in de arbeidsovereenkomst zelf, maar het beding kan ook geldig zijn als het in een andere regeling staat. Er moet wel naar verwezen worden in de arbeidsovereenkomst en aan de werknemer zijn uitgerijkt. Hij moet er expliciet mee akkoord gaan.
 • Vanaf 1 januari 2015 geldt dat een relatiebeding alleen mag worden opgenomen in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Een klein fout kan het relatiebeding al ongeldig maken. Om na te gaan of aan deze eisen in voldaan kun je het best een jurist inhuren.

Van concurrentiebeding naar relatiebeding

Een concurrentiebeding is zwaarwegender dan een relatiebeding. Je mag immers niet gaan werken bij een concurrent. Daardoor kan het extra moeilijk worden om een nieuwe baan te vinden. Wel vallen beide juridisch gezien onder dezelfde regels. Zo moet het beding schriftelijk zijn overeengekomen met een werknemer die meerdere jaren bij het bedrijf heeft gewerkt. Als werknemer kun je je werkgever vragen het concurrentiebeding om te zetten naar een relatiebeding. Dat geeft je meer kansen op de arbeidsmarkt. Beide bedingen kunnen echter ook naast elkaar bestaan in het arbeidscontract. Dat geeft een werkgever meer zekerheid dat een ex-werknemer geen dingen doorspeelt naar de concurrent.

Waarom een jurist?

 • Ontvang een hogere transitievergoeding
 • Haal een betere deal uit de onderhandelingen
 • De kosten kunnen meestal op je werkgever worden verhaald

Eerst snappen hoe het is vastgelegd

Ik ga het voor je uitzoeken.

En dan bepalen of dit ongedaan gemaakt kan worden.

Relatiebeding bij een tijdelijk contract

Vanaf 1 januari 2015 is een relatiebeding (of concurrentiebeding) verboden in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Heb je een tijdelijk contract dan is een eventueel relatiebeding ongeldig. Er is één uitzondering. Namelijk als een werkgever een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft, waardoor het beding noodzakelijk is. Hij is dan wel verplicht een goede motivatie daarvoor te geven. Staat deze motivatie er niet bij dan hoef je je niet aan het beding te houden. Twijfel je? Neem dan contact op met één van onze juristen. Je hebt als werknemer altijd het recht om bij de rechter te vragen om vernietiging van het relatiebeding!

Hoe kom ik van een relatiebeding af?

Sommige (grote) bedrijven hebben zoveel relaties dat het bijna onmogelijk is het relatiebeding te handhaven. Maar ook bij kleinere bedrijven kan het je flink in de weg zitten bij het vinden van een nieuwe functie. In eerste instantie kun je je oude werkgever vragen om het beding ongeldig te maken. Als je bent ontslagen gunt hij je die nieuwe baan vast wel. Heb je zelf ontslag genomen, dan is er minder kans dat je tegemoet wordt gekomen. Staat het relatiebeding je in de weg bij het vinden van een nieuwe baan?  Je kan dan altijd naar de rechter stappen. Als de rechter vindt dat het beding niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, heb je grote kans dat het wordt vernietigd. Ook als het jou teveel benadeelt, kan de rechter dit besluiten. Wil je weten wat je kansen zijn? Kies dan nu jouw jurist voor een gratis intake!

Laat het relatiebeding vernietigen

Ik regel het voor je

En jouw baas moet dan de kosten betalen!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij relatiebeding

Wat kun je zelf doen bij een arbeidsconflict

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Hulp bij een relatiebeding

Wil je van het relatiebeding af? Of heb je een arbeidsconflict over het naleven ervan? Schakel een jurist in die expert is op dit gebied. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een arbeidsconflict
 • Meld je niet ziek
 • Blijf praten met je werkgever
 • Neem het conflict serieus