Wat is een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict kan erg vervelend zijn. Jij kan je werk niet doen en de sfeer is gespannen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een arbeidsconflict. Vaak ontstaat het omdat je als werknemer iets als onredelijk ervaart, zoals een functiewijziging of onvrijwillige overplaatsing. Ook komen arbeidsconflicten rondom ziekmelden en loon vaak voor. Er zijn verschillende redenen waardoor een arbeidsconflict kan ontstaan, bijvoorbeeld:

 • Een functiewijziging
 • Een overplaatsing
 • Ontslag
 • Pesten op het werk
 • Geschillen over overwerk, vakantie of ziekte
 • Conflicten over salaris, bonus of andere beloningen

Krijg je te maken met een (dreigend) arbeidsconflict, dan is het belangrijk om eerst te kijken of je er met je werkgever uitkomt. Meld het probleem zo vroeg mogelijk bij je leidinggevende of de vertrouwenspersoon van jouw afdeling. Houd bij wat er speelt en hoe jouw werkgever daarop reageert. Dat kan je doen door de mailwisseling te bewaren of een document bij te houden. Zorg in ieder geval dat je het zwart-op-wit hebt. Kom je er met je baas niet uit? Laat het probleem dan niet verder escaleren, maar schakel een rechtsbijstand in om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Ik heb een conflict op mijn werk

Weet wat je rechten zijn.

Wanneer de verhoudingen tussen jou en je werkgever verstoord zijn, is dat voor beide partijen vervelend. Hierdoor kan je je werk niet goed uitvoeren of zelfs met tegenzin naar je werk gaan.

Rechtsbijstand bij een arbeidsconflict is belangrijk

Zit je in een arbeidsconflict en kom je er niet meer uit met je werkgever? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Een slepend arbeidsconflict kan leiden tot spanning op de werkvloer, demotivatie en in het ergste geval zelfs tot depressie en ziekte. Laat het niet zover komen. Een juridisch specialist kan de angel uit het conflict halen en miscommunicatie verhelpen.

Arbeidsconflict, maar geen rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van rechtsbijstand bij een arbeidsconflict. Als je zo’n verzekering hebt, kan je meestal gratis juridisch advies inwinnen. Maar ook zonder een verzekering kan je rechtsbijstand inschakelen. Je kan dan zelf een jurist, advocaat of mediator kiezen die jou kan bijstaan tijdens het conflict. Daarvoor ben je bij Leggle aan het juiste adres. Hier vind je de beste juristen tegen een schappelijk tarief. Aarzel niet om rechtsbijstand in te schakelen, dat kan veel onnodige stress voorkomen.

Ontslag is de enige optie

Laat mij voor je onderhandelen.

Soms is het probleem zo ver geëscaleerd, dat ontslag nog de enige optie is. Ook dan kan je niet zonder rechtsbijstand.

Schakel direct rechtsbijstand in via Leggle

Een jurist kan je bijstaan als je werkgever jou wil ontslaan of als je advies nodig hebt bij een arbeidsconflict. Een specialist op het gebied van arbeidsrecht kan vertellen wat jouw rechten zijn en bemiddelen tussen werkgever en werknemer. Bij een arbeidsconflict kunnen de emoties hoog oplopen. Laat de communicatie daarom over aan een onafhankelijke derde. Dat kan verdere escalatie voorkomen. Je kan rechtsbijstand krijgen van een jurist, advocaat of mediator. Probeer het in eerste instantie met mediation, dan is de kans om de relatie te herstellen het grootst.

Voorkom escalatie

Kies voor mediation.

Soms loopt een conflict met je werkgever zo ver op, dat jullie er samen niet uitkomen. Als dit zo is, kan bemiddeling door iemand buiten de organisatie helpen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij rechtsbijstand arbeidsconflict

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de transitievergoeding? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
 • Teken nooit direct
 • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
 • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen