Ontslagvergoeding berekenen 2018 ∙ Leggle

Maximale ontslagvergoeding per 2018 omhoog

Per 1 juli 2015 is de ontslagvergoeding vervallen door de transitievergoeding. De berekening van de ontslagvergoeding 2018 gaat daarom niet meer volgens de kantonrechtersformule. Ook al wordt de kantonrechtersformule nog regelmatig gebruikt als richtlijn voor een ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Het kabinet heeft besloten dat de transitievergoeding in 2018 omhoog gaat. Per 1 januari 2018 stijgt de maximale transitievergoeding van € 77.000 naar € 79.000. Ook heeft het nieuwe kabinet aangekondigd deze transitievergoeding op verschillende punten te willen veranderen.

Ontslagvergoeding berekenen 2018

Je hebt recht op een ontslagvergoeding in 2018 als je wordt ontslagen nadat je ergens 2 jaar hebt gewerkt. Het maakt niet uit of wordt ontslagen, boventallig bent verklaard of je contract niet wordt verlengd. Ook bij ontslag tijdens ziekte (ná twee jaar) heb je recht op een ontslagvergoeding. Alléén bij ontslag door verwijtbaar handelen of nalaten, kan je een ontslagvergoeding vergeten.

Hoe hoog je ontslagvergoeding is, hangt af van je maandsalaris en het aantal halve dienstjaren. De vergoeding in 2018 is dus maximaal € 79.000 bruto. Of, als je jaarsalaris hoger is dan € 79.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris. Het bedrag wordt op de volgende manier berekend:

  • Aantal halve dienstjaren: de ontslagvergoeding 2018 wordt berekend in periodes van 6 maanden. Voor de eerste tien jaar dat je in dienst bent, is de vergoeding 1/6 van het maandsalaris per periode. Voor een heel dienstjaar is dat dus één derde van één maandsalaris.
  • Langer dan tien jaar in dienst? Dan heb je – voor de periode ná de eerste tien jaren – recht op een kwart van het maandsalaris per periode. Oftewel één half maandsalaris per heel dienstjaar.
  • Maximum: De ontslagvergoeding 2018 is nooit hoger dan €79.000 bruto, of – als je jaarsalaris hoger is – maximaal één bruto jaarsalaris

Wil je jouw ontslagvergoeding 2018 berekenen? Dan kun je die berekenen via een online rekentool.

Hoogte ontslagvergoeding

Laat mij berekenen waar jij recht op hebt.

Wil je weten wat de ontslagvergoeding in 2018 zal zijn? Laat de berekening over aan  een gespecialiseerde jurist.

Hogere ontslagvergoeding voor 50-plussers

Voor 50-plussers geldt in 2018 een overgangsregel, zodat zij een hogere transitievergoeding ontvangen. De gewerkte jaren boven het 50ste levensjaar bij een dienstverband van meer dan 10 jaar, zorgen voor een transitievergoeding van 1 maand per gewerkt jaar. Ook hier geldt het maximum van 79.000 of een jaarsalaris bij een hoger inkomen dan € 79.000.

Kleine werkgevers lagere transitievergoeding

Bij kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) die in financieel zwaar weer zitten, geldt een lagere transitievergoeding. Alleen de jaren vanaf 1 mei 2013 tellen mee, niet de jaren ervoor. Ook geldt de 50-plus regeling niet voor werknemers bij kleine bedrijven.

Claim jouw ontslagvergoeding

Laat deze kans niet liggen!

Met hulp van een arbeidsjurist is het soms toch mogelijk om te onderhandelen over jouw transitievergoeding. Er is dan vaak een betere deal uit te halen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij ontslagvergoeding berekenen 2018

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

  • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
  • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Zeker zijn dat je de juiste afspraken maakt over de ontslagvergoeding 2018? Schakel een jurist in. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
  • Teken nooit direct
  • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
  • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen