Ontslagbrief werknemer schrijven · Leggle

Een ontslagbrief schrijven als werknemer

onstlagbrief schrijven

Wil je ontslag nemen dan schrijf je een ontslagbrief. Werknemer en werkgever weten dankzij deze brief waar ze aan toe zijn. Met de ontslagbrief wil je de arbeidsovereenkomst ontbinden. Daarom moeten een aantal dingen er zeker in staan om de brief rechtsgeldig te maken.

Zeker weten dat je brief rechtsgeldig is

Laat mij je helpen.

En dat je geen rechten verspeelt.

Wanneer kun je ontslag nemen?

Bekijk voor je een ontslagbrief schrijven gaat eerst óf je wel ontslag kunt nemen. Je loopt namelijk de kans dat je geen recht hebt op een WW-uitkering en dan zit je zonder baan en inkomen. Wil je weg omdat je een andere baan hebt gevonden? Controleer dan of er een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst staat. Dit betekent namelijk dat je binnen een bepaalde tijd na je ontslag niet bij de concurrent mag gaan werken. Ook belangrijk is de opzegtermijn. Wettelijk gezien in dit één maand, maar het kan zijn dat dit anders is in jouw contract. Wil je eerder weg dan de opzegtermijn? Dan moet dat in overleg met je werkgever. Het is vaak mogelijk om je niet opgenomen vakantiedagen op te nemen in de opzegtermijn.

Een arbeidsconflict, liever niet

Met dit handboek ken je je positie.

Download nu gratis

Voorbeeld ontslagbrief werknemer

Een voorbeeld ontslagbrief kun je op het internet vinden. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat alle gegevens van jou als werknemer en de werkgever duidelijk staan vermeld. Op de brief staan dus jouw naam met alle voorletters en je woonadres. Eigenlijk is in de brief één regel al genoeg. Bijvoorbeeld: “Bij deze wil ik u laten weten dat ik onze arbeidsovereenkomst per 1 december 2016 wil ontbinden.” Toch is het slim om de brief uitgebreider te maken. Geef aan dat je met plezier bij het bedrijf hebt gewerkt, wat de reden van de ontbinding arbeidsovereenkomst is en vraag eventueel een positieve referentie. Vervolgens onderteken je de brief. De datum is belangrijk, want deze toont aan dat je de opzegtermijn in acht neemt. Zorg dus dat je op tijd bent met het sturen van de ontslagbrief. Bij een (dreigend) arbeidsconflict is het verstandig de ontslagbrief aangetekend te versturen. Bewaar ook zelf een kopie van de brief en het verzendbewijs.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij ontslagbrief schrijven

Inhoud van een ontslagbrief werknemer

  • De adresgegevens van het bedrijf waar je de arbeidsovereenkomst hebt.
  • Een zin waarin je omschrijft dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen en per welke datum.
  • Je eigen naam (met voorletters) en adresgegevens.
  • Onderteken de brief met: plaats, datum, naam en handtekening.

Zo helpen wij jou:

Heb je hulp nodig bij het opstellen van de ontslagbrief? Werknemer kan dan hulp inschakelen van een jurist. Deze heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een ontslagbrief schrijven
  • Houd het zakelijk
  • Bewaar een kopie van de brief
  • Verstuur hem aangetekend