Onterecht ontslag aanvechten · Leggle

Onterecht ontslagen

Een onterecht ontslag is als je zonder reden wordt ontslagen of als de reden die werkgever opgeeft niet klopt. Om je te kunnen ontslaan heeft een werkgever altijd een ontslagvergunning nodig. Tenzij je contract afloopt, je nog in je proeftijd zit, het bedrijf failliet is of je wordt ontslagen op staande voet. Je kunt bij het UWV altijd aangeven dat je het er niet mee eens bent en de argumenten van je werkgever ontkrachten, zelfs bij boventalligheid is dat soms mogelijk. Als het UWV dan alsnog een ontslagvergunning afgeeft, kun je in hoger beroep gaan of het ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Zo kun je proberen je baan te behouden of kun je inzetten op een ontslagvergoeding.

onterecht ontslag

Onterecht ontslag op staande voet

Bij een onterecht ontslag op staande voet ben je niet alleen je baan en je recht op ontslagvergoeding kwijt, je krijgt ook geen WW-uitkering meer. Het onterecht ontslag aanvechten is in dit geval dus extra belangrijk. Zelfs wanneer je iets hebt gedaan wat niet door de beugel kun je soms je recht op WW behouden. Blijkt dat je inderdaad onterecht bent ontslagen? Dan heb je óók recht op een schadevergoeding. Meestal leidt een onterecht ontslag op staande voet wel tot een beëindiging van je dienstverband, want de relatie met je werkgever is niet prettig meer. Neem bij onterecht ontslag op staande voet altijd een advocaat, je werkgever zal er namelijk alles aan doen om te bewijzen dat hij gelijk heeft.

Eerst je positie bepalen

Laat mij je helpen.

En dan pas stappen zetten. Is het echt wel onterecht? Wellicht kunnen we het aanvechten.

Onterecht ontslag wegens ziekte

Je bent vaak ziek of zit al een tijdje thuis wegens ziekte. Dat is al vervelend genoeg. Doordat dit een werkgever geld kost, kan hij proberen je te ontslaan. Ontslagen worden wegens ziekte mag niet zomaar (dat mag pas na 2 jaar ziek zijn).  Ga dus nooit akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden omdat je je schuldig voelt. Daardoor raak je namelijk je recht op een WW-uitkering kwijt!

Onterecht ontslag aanvechten

Als je vermoedt dat je onterecht wordt ontslagen, kun je een aantal dingen doen. Ten eerste is het belangrijk om gewoon op je werk te blijven verschijnen, je wilt immers gewoon werken. De werkgever is verplicht je toe te staan om je taken gewoon uit te voeren. Geef altijd aan dat je bereid bent om te werken en teken nooit een vaststellingsovereenkomst. Laat je vooral niet bang maken. Vraag hulp aan een advocaat of jurist en kijk samen hoe je het ontslag aanvechten kan. Zo kun je proberen je baan te behouden of een ontslagvergoeding te krijgen.

Jouw recht in een arbeidsconflict

Met dit handboek ken je je positie.

Download nu gratis

Onterecht ontslag moet je altijd aanvechten! Vind jouw jurist op Leggle en maak gebruik van de gratis intake.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij onterecht ontslag

Wat kun je zelf doen bij onterecht ontslag

  • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
  • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Wil je werkgever jou onterecht ontslaan? Teken dan nooit zomaar iets en laat je niet bang maken. Schakel altijd een jurist of advocaat in om je ontslag aan te vechten. Deze heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij onterecht ontslag
  • Geef altijd aan dat je bereid bent te werken
  • Vraag om een schriftelijke toelichting van de ontslagredenen
  • Laat je niet bang maken