Mediation bij een arbeidsconflict of ziekmelding ∙ Leggle

Wat doet een arbeidsmediator?

Een mediator heeft een neutrale positie. Hij kiest dus geen kant, maar is er om het gesprek tussen beide partijen te begeleiden. Jullie gaan samen in informele sfeer op zoek naar een oplossing. Hij zal geen oordeel geven of zeggen welke oplossing jullie moeten kiezen, maar begeleidt het gesprek. Op die manier komen de belangen van beide partijen boven tafel en kunnen jullie zelf een oplossing zoeken. In de praktijk blijkt dit vaak een goede manier om de relatie te herstellen.

Het uurtarief van een mediator is vaak lager dan dat van een advocaat. Dat betekent niet dat een mediator minder kennis heeft. Een arbeidsmediator doet qua kennis en ervaring niet onder voor een arbeidsrecht advocaat.

mediation arbeidsconflict

Mediation bij een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict kan het plezier en de motivatie van een werknemer doen afnemen. Als het conflict escaleert, kan het zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid of ziekte. En dus voor (hoge) kosten voor de werkgever. Een arbeidsconflict kost veel energie, tijd en geld. Kies daarom op tijd voor mediation om te voorkomen dat het probleem escaleert. Daar wordt niemand beter van. Er zijn twee soorten mediation bij een arbeidsconflict:

  • Herstelmediation: bij een stroeve relatie op de werkvloek kan gekozen worden voor herstelmediation. Een goed gesprek zorgt dat de lucht geklaard wordt en het geschil opgelost.
  • Exit-mediation: soms kan je bij een arbeidsgeschil de relatie beter beëindigen. Dat kan via de kantonrechter, maar gebeurt steeds vaker via mediation.

Een arbeidsmediator weet veel over onderhandelingen in de werkomgeving. Met mediation bij een arbeidsconflict ga je op zoek naar een win-win oplossing. Mediation is vrijwillig, maar het weigeren ervan kan wel gevolgen hebben. Je moet namelijk wél laten zien dat je graag een oplossing wil.

Ken je positie in een arbeidsconflict

Met dit handboek sta je sterker.

Download nu gratis

Mediation bij een arbeidsconflict weigeren

Wil je niet deelnemen aan mediation bij een arbeidsconflict, dan kan dat gevolgen hebben. Weigert je werkgever mee te werken aan mediation, maar wil hij jou wél ontslaan? Dan kan dat ervoor zorgen dat hij een hogere transitievergoeding moet betalen. Andersom geldt dit ook: weiger je als werknemer deel te nemen aan mediation bij een arbeidsconflict? Dan kan dat ervoor zorgen dat je een lagere vergoeding krijgt.

Wat zijn de ervaringen met arbeidsmediation

In de praktijk blijkt mediation een goede manier om een arbeidsconflict op te lossen. Schakel je op tijd een mediator in, dan is de kans dat je je baan behoudt het grootst. Ook als het alsnog tot ontslag komt, kan een mediator helpen om goede afspraken te maken. Dat kan een gang naar de rechter voorkomen. De ervaringen met mediation zijn daarom vaak positief. Een goede mediator pelt af en kijkt samen met partijen of er nog een mogelijkheid is om de arbeidsovereenkomst te herstellen.

Kies nu voor mediation

Wacht niet te lang.

Vaak schakelt men te laat een mediator in, waardoor herstel van de arbeidsovereenkomst niet meer mogelijk is.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij medaition arbeidsconflict

Wat kan je zelf doen bij ontslag:

  • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
  • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Een arbeidsconflict kost veel geld, tijd en stress. Voor werkgever en werknemer is het belangrijk dat er snel een oplossing komt. Arbeidsmediation is daar een effectieve manier voor. Jouw mediator heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij ontslag
  • Teken nooit direct
  • Laat je ontslagvoorstel altijd checken door een jurist
  • Toch getekend? Je kunt de overeenkomst binnen twee weken herroepen